bugün

hayatında hiç avm ye gitmemiş insan

öncelikle (bkz: #20588047)

dün gittim. 23 yaşında olan ben yıllarca sergilediğim duruşu bozdum ve gittim. ama sor neden gittim.

neden gittim. çadır sormaya. yoktu ama sonra biraz dolaştık. ve dolaşırken hep o derslerden hatırladığım şey aklıma geldi;

bütün iktisat kitaplarının birinci sayfasında şu yazar: iktisadın temel tanımı, sınırsız insan ihtiyaçlarının kıt kaynaklarla karşılanmasıdır.

şimdi bakınıyorum avmnin içine oradaki bütün insanların hepsine yetecek kadar mal var. sonra insanlara bakınıyorum ve giyecebilecekleri kaç elbise olabilir ki, yiyebilecekleri kaç elma olabilir ki diyorum. sonra geldiğim noktada şuna varıyorum: iktisadın yeni tanımı: sınırlı insan ihtiyaçlarının, sonsuz kaynaklarla karşılanmasıdır. ama bunun bu kadar basit olmadığı da belli. insanların ihtiyaçları sınırlı ama neden daha fazlasını istiyorlar sorusu var? ona şu cevap çıkıyor: arzunun provoke edilmesi. ihtiyaç, karşılandığında biten bişey, ama arzu asla karşılanmıyor ve arzu insanların içinde hep olan birşey.(1)

özetle ortaya şu çıkıyor: kapitalizm, insanların arzularını provoke eder. ve insanların ihtiyaçları olmadığı halde bişeyler almasına sevk eder. o yüzden bişeye ihtiyacınız varsa avmye gitmeyin. eğer deli gibi para harcamak istiyorsanız gidin.

not: (1) olan kısımla ilgili besim f dellaloğlunun harika seminerini izleyebilirsiniz.

http://www.youtube.com/watch?v=WLiCtfhfVog