15 mayıs 2013 thy grevi

Tamamen objektif bir gorus yazisidir. Subjektiflikten kurtulamayanlarda sanci yapabilir.

Bilindigi uzere her k/m'u universite mezunu degildir. Her purser her amir de universite mezunu degildir. Halen bile ingilizcesi iyi olup psikoloji sinavini atlatan kisilerin k/m olarak ise alindigi bir kurumdur thy. Universite zorunlulugu şart kosulmamaktadir. Ki meslek yuksek okulu dahi acilmis, ilk mezunlarini vermistir.

Emek, hak, grev, sendika diye yirtinanlar oyle bir psikolojiye burunmusler ki onlarin dusuncelerine karsiysaniz en buyuk orospu cocugu siz oluyorsunuz. En buyuk hak dusmani, emek hirsizi, sendika karsiti siz oluyorsunuz.

ikinci paragrafta yazdigim gibi, bazi egitimlerin eksikligi sorunlar silsilesi olusturabiliyor. Soyle ki;
Greve katilan sayisi 2.000 kisi ve uzerinde deniliyor. Burada baz alinan 2.000 kisinin zaten 305 i onceden atilmis kisiler. Bunlara ilaveten diger sendikalardan greve destek olmaya gelmis insanlar var. Nakliyeciler sendikasi destek icin gelmisti mesela ne alaka? Bunun yaninda yine esini dostunu yalniz birakmayan insanlar var. Oyle sanildigi gibi bin kisilik bir grev toplulugu olusmadi. Olusamadi. Maalesef. Greve katilan her k/m icin neredeyse davul zurna oynatacaklar o kadar katilim az ki. Ve de onlara inananlarin azligi yildirmiyor onlari.

Sagda solda isverenin teklifi ve sendikanin talepleriyle alakali argumanlar dolasiyor. Oyle salak insanlar var ki internette olan herseyin %100 dogruluguna inanabiliyor. Sendika kendisine yanci bulabilmek icin cabaliyor yazik.

Lufthansa grev yapti 1.700 ucusun sadece 32 si gerceklesti. Neden? Cunku insanlarin sendikaya inanclari ve guvenleri tam. Sendikanin arkalarindan is cevirmeyecegini biliyor. Sendikanin rusvet yemeyecegini de biliyor. Bunu bilen alman. Ya turk?

1 yil oncesine baktigimizda sendikanin gazina gelenler ne oldu? Hangisinin avukatlik ucretleri ustlenildi? Alana gelen ucus ekiplerine sozlu tahriklerle işe gitmemelerini soyleyen sendika sozcusu işe gitmeyen k/m'nin isten atildigini duyunca ne tepki verdi? Acaba umurumda oldu mu? isten atilanin rahatca oderim diye girdigi ve kendisine bagladigi ekonomik prangalardan nasil kurtuldugunu ya da ne hale geldigi cok merak etti mi sendika? Hic zannetmiyorum.

305 kisi arasinda ne kadari masum ben bilemem. Lakin davalarin dosyalarinda celiskili saglik raporlari olan bir cok k/m var ki bu da onlari art niyetli yapiyor. Elbette bu atilma sebebi degil ama goruldugu uzere isveren acimiyor.

Bugune geldigimizde 16.000 calisani icin masaya oturan isveren, onune sunulan 305 kisinin ise iadesiyle karsilasinca ve de diretildigini gorunce uzlasmadan cekiliyor.

Sendika 305 kisi icin bugune kadar somut ne yapmis? Sendikanin aslinda 305 kisiyi dusundugu bile yok. 1 yil once ayaklar altina serilen sendikanin simdi ayaga kalkma cabasidir bu grev. Eski otoritesini kazanma cabasidir, yitip giden itibarini kazanma grevidir bu grev.

Emege verilen degerden, isciye verilen kiymetten, hakka verilen onemden dolayi degil 27 yildir sendika baskaninin o koltukta durmasinin sebebi.

Yazili mecralara ve tv yayinlarina baktigimizda yine bu grevin cok zayif kaldigini farkedebiliyoruz. Keske daha dik, daha onurlu, daha saglam bir sendika olsaydi da boyle yetim gibi sahipsiz kalmayip herkesler tarafindan sahiplenilseydi bu grev.

Buradaki en buyuk nefretim sendikaya. Ve de sendikanin yalanlarina alet olan herkese.

Ozet gec picciler icin; mevzu derin, okuman lazim sevgili pic.