saygı duymamanın da bir düşünce özgürlüğü olması

bazı insanların ısrarla anlamamak için uğraştığı mesele.

inanmıyorsan saygı duy gibi saçma bir söyleme hak veriyorsanız ineğe tapan bir budist gördüğünüzde içinizden de olsa alay etmeyeceksiniz. hak dinin hristiyanlık olduğunu kabul eden bir insana "yau senin yaklaşımın çok mantıksız, isa hiç tanrının oğlu olur mu?" demeyeceksin. ama kuran bile hak din olan islam'dan başka dinlere inanan insanlara kitapta açıkça hakaret eder. "aşağılık maymun" der, "bulduğunuz yerde öldürün" der, "akılsız" der. eh inanmayana karşı böyle bir tutum içeren tanrı varken ateist senin kitabının nesine saygı duysun? aksine ateistin tanrıya dava açması gerekir hakaret suçundan. ama sanırım böyle bir dava bu ülkede mümkün değil.

öte yandan, farzedelim ki senin dayattığın "dünya düzdür" önermesine inanmayan bir insan buna saçmalık diyor. bu senin inancına olan saygısızlıktır fakat mantık çerçevesi içindedir ve kişiyi rencide eden bir durum yoktur. buna karşılık sen direkt kişiyi muhattap alarak hem kişiyi hem de mantık olgusunu rencide etmiş oluyorsun. fakat bireye karşı işlenen bu ağır suçun bir cezası yokken, birey sırf senin doğrunu kabul etmediği için cezalandırılıyor. buna adalet diyen beri gelsin. eğer inandığın olgu çok mantıklıysa bunu kelimelerinle savunabilmen lazım. eğer inandığın mantıksız bir şeyse ve bu mantıksızlık sadece zorbalık ile korunabiliyorsa gidip atatürk'ü koruma kanunu da çıkarırsın, dini değerlere hakaret suçu da icat edersin. çünkü bunlar olmadan senin görüşün çürüktür ve savunulacak bir yanı yok demektir.

bir başka konu da, "kutsalıma elleşme" tarzındaki bu tip konularda kişilerin kendini önemli bir görevde görmesidir. allah'ın senin askerliğine ihtiyacı var mı? kendini savunamaz mı? sen olmadan bu saygısızlığa bir müdahalede bulunamaz mı? eğer kişi bu soruların cevabının evet olduğu anlaşılacak şekilde hareket ediyorsa burda daha büyük bir sorun çıkar. demek ki senin kutsalın sen olmadan bir hiç ve kendini savunmaktan aciz. yani sen aslında kutsalına hakaret edenden daha büyük bir hakaret etmiş oluyorsun kendi kutsalına.

bireylere karşı bir şiddet veya sözlü saldırı yoksa orda suç aranmaz çünkü kanunlar bireyler içindir. kutsal görülen değerler sadece bir olgudur. aslolan insandır.