bugün

kanuni sultan süleyman

koçi bey'in sultan 4. murat'a sunduğu risalede kanuni ismiyle anılan 1. süleyman'ın aslında kanunsuz işler yaptığını belirtmiştir. koçi bey bunları sunduğu raporun başlığında ihtilal kelimesini kullanmıştır.

yaptığı 2 büyük hataya gelecek olursa ;

1- Osmanlı devleti'nde vezir-i azam olabilmek için belirli kademelerde görev yapmak gerekir. yani hasodabaşılıktan çıkan birinin ilk evvel istanbul dışına beylerbeyi olarak gönderilmesi daha sonra kubbe altı veziri olması ve daha sonra da vezir-i azam olması teamüldendir. ancak kanuni bu teamüle uymayıp hasodabaşısı makbul ibrahim paşayı direkt vezir-i azam yapmış ve bu da daha sonraki padişahlara kendisine yakın gördükleri, eski kanunlara göre değişik aşamalardan geçmesi gerektiği halde geçmeyen kişileri, vezir-i azam yapma hakkını vermiştir. ve padişahlarda bunu uygulamıştır..

2- osmanlı devleti'ne damat olan kişiler genelde istanbul'da görevlendirilmezdi. istanbul'da görev alan ve hatta vezir-i azam olan ilk kişi rüstem paşa'dır. rüstem paşa bilindiği üzere kanuni'nin kızı mihrimah sultan'ın eşidir. bu vezir-i azam osmanlı iktisat tarihinde bir dönüm boktasını teşkil eden mültezim sistemini kuran zattır. koçi bey'e göre bunu yapma amacı sadece çalıştığını göstermek amacıyla gösterişten ibaretti. iltizamları namuslu kimseler kabul etmedikleri için bu iş namussuz kişilerin eline geçmiş ve bu da devletin ekonomisini ayakta tutan ve bir nevi denge unsuru olan tımar sistemini altüst etmiştir.