bugün

wal mart

uzun suren gozlemlerim ve oraya mal veren birkac ureticiyle olan gorusmelerim sonucu vardigim sonuc sudur:

piyasada toptanci fiyati 10 lira olan bir mal icin wal mart "5 lira veririm. su miktarda mali 5 liradan su sure icinde getirirsen senden alirim." der. uretici de der ki "ulan o mali 5 liraya mal etmek imkansiz. o zaman malzemeden calayim ben de." ve malzemeden calinmis, bok gibi kalitesiz mali wal mart'in istedigi fiyattan verir.

musteri de wal mart'a gider ve "aa burda daha ucuzmus" diye aradigi bi mali hemen alir ordan. mesela paslanmaz bir esya alirsiniz paslanir, oyuncak alirsiniz iki gune bozulur, giyecek alirsiniz torbaya doner vs.

iade etmek istediginizde de fisiniz varsa saniye bekletmeksizin iadenizi kabul ederler cunku onu hemen uretici firmaya yikarlar. boylece siz "aa ne guzel lan hemen iade edebildim" dersiniz, memnun kalirsiniz ama sonucta istediginiz mali alamamis olursunuz, bu iade ureticiye de zarar olarak donerken bu isten tek karli cikan wal mart olur.

yillik 450 milyar cirosu oldugu halde iscilerini aclik sinirinda calistirip onlarin saglik ihtiyaclarini da devletten karsilatarak amerikan vergilerini de dolayli yonden yemeyi iyi bilir pezevengin evlatlari. oyle boyle degildir lan bunlarin yedigi boklar.

yatacak yerleri yok.

tanim: yeryuzunun en zalim firmasi.