bugün

ahmet ertegün

türk iş adamı. müzik dünyasına roling stones, laura branigan, led zepplin, eric clapton, aretha franklin, rey charles gibi isimleri kazandırmış atlantic records ın kurucusudur. 1923 yılında istanbul da doğan ertegün, münir ertegün ve hayrunisa rüstem’in ikinci oğludur. diplomat olan babasının görevi sebebi ile isviçre, paris ve londra gibi ülkelerde eğitim görmüştür. babasının washington türk büyük elçisi olarak atanmasıyla birlikte hayatını burada devam ettirmiş ve müzik adına dünya müzik tarihine çok büyük isimler kazandırmıştır.

ahmet ertegün, futbolu amerika ya getirmiş olan ilk isimdir. new york cosmos takımını kurarak amerikaya futbolu götürdü ve kadrosuna pele, carlos alberto, franz beckenbauer ve gs'dan kaleci yasin gibi isimleri amerikan futboluna kattı. türkiye nin tanıtımına büyük katkılar sağlamış olan ahmet ertegün, roling stones konserinde ayağı kaymış ve başını yere vurduktan sonra hastaneye kaldırılmıştır. bu travmayı atlatamayan ahmet ertegün 14 aralık 2006'da 83 yaşında hayatını kaybetmiştir.

atletic rekords hakkında şöyle bir sevdiğim sözü vardır.

"atlantic records'u kurmamızın sebebi, müziklerini beğendiğimiz birkaç şarkıcı ile kontrat imzalamak ve satın almak isteyeceğimiz albümlerini çıkartmaktı. açıkçası asla çok eğlenceli birşeyler yaparak para kazanabileceğimi düşünmedim. yanılmış olduğum için çok mutluyum."

ahmet ertegün