bugün

türkiye imam hatiplere rağbet göstermiyor

Türkiye Komünist Partisi Eğitim Alanı Komitesi tarafından yapılan bir araştırma, medyada lanse edilenin aksine, Türkiye'de imam-hatiplere bir "akın" olmadığını gösteriyor. Komite, "Şimdi gerçeklerin arkasında durma zamanıdır" diyerek iktidarı yalanı bırakmaya, halkı da yalancıları susturmaya çağırıyor.

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Eğitim Alanı Komitesi tarafından yapılan açıklama şöyle:

"TKP Eğitim Alanı Komitesi olarak, 17 Ağustos 2012 tarihinde yaptığımız taramanın sonuçları Türkiye’nin imam Hatip degil OKUL istediğini gösteriyor. Metnin sonunda ayrıntılarına yer verdiğimiz altı ili kapsayan tarama, imam Hatip Ortaokullarına iddia edilen talebin olmadığını göstermektedir.

imam Hatip Ortaokulları'na kayıtların son günü olan 17 Ağustosta yaptığımız kısa bir araştırma, hükümetin, imam Hatip Lisesi Mezunları Derneklerinin ve gerici medyanın söylediklerinin aksine işaret ediyor: imam Hatip Ortaokulları'na rağbet az.

4+4+4 ile birlikte ülke genelinde 700 civarında imam Hatip Ortaokulu açılmış ve bu sırada mevcut bazı okullar imam Hatip Ortaokulu'na çevrilmiştir. Pek çok ilimizde bu gelişmeye karşı başlatılmış imza kampanyaları vardır, kapatılan okulları halk geri istemektedir, iHO'ların açıldığı semtlerde öğrenci velilerinin katıldığı eylemler yapılmaktadır. Hükümet ve Milli Eğitim Bakanlığı bu durum karşısında iHO'ların halkın talebi olduğunu ve öğrenci başvurusu olduğu sürece bu okulların açılmaya devam edileceği açıklamasını yapmış, öte yandan başvuru sayısı, iHO talepleri gibi konularda herhangi bir somut veri açıklanmamıştır. imam Hatip Lisesi mezunlarının muhtelif dernekleri, “işlerin çok iyi gittiği, vatandaşın imam hatip okullarına akın ettiği” görüntüsü veren açıklamalar yapmış ama bunlar da sayı vermekten kaçınmıştır.

Bizim yaptığımız araştırma bu konuda bir şeffaflık sağlamaktan uzak duran Bakanlığın “sakladığı” gerçekleri ortaya çıkarmıştır. Ülkenin çeşitli kentlerinde, ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri'ni ve imam Hatip Ortaokulları'nı arayarak kayıtlı öğrenci sayısını öğrenmeye çalıştık. Bunu yaparken zaman zaman “öğrenci velisi” olduğumuz izlenimini vererek sorular sorduk. Elde ettiğimiz sonuçları aşağıda paylaşıyoruz. Görüleceği gibi, imam Hatip Ortaokulları'na söylenen rağbet yok!

Telefonla görüşerek bilgi aldığımız görevlilerin (okul idarecilerinin) tavrı da manidar. Okulları arayan arkadaşlarımıza okula kaydı teşvik etmek üzere, “mutlaka yardımcı oluruz”, “kimseyi açıkta bırakmayız”, “her türlü desteği sağlayacağız”, “ben her kayıt yaptıran veliden en az bir öğrenci daha istiyorum” gibi cevaplar verilmiştir.

Esasen, toplumu dinselleştirme operasyonunun önemli bir unsuru olan iHO'lara verilen teşvikler çoktan kamuoyuna mal olmuş durumdadır. Bu okullara kayıt yaptıran öğrencilere ücretsiz öğrenci servisleri, ücretsiz yemek, giyecek vaat edilmiştir. Bunu yapan da doğrudan Milli Eğitim Bakanlığı'nın yetkilileri, ilçe MEB Müdürlükleridir. Eğitimin paralılaştırılmasında büyük oranda amacına ulaşan AKP hükümeti, parasız eğitim hakkını bu şekilde sadaka gibi dağıtmakta ve karşılığında ‘iHO’ya halk talebi var’ kandırmacasını oynayabilmektedir.

Öte yandan sonuç imam Hatip sevdalıları için bir hezimettir. Kimi öğrencileri okullarından ederek, eski okullarını kapatarak açılmış olan imam Hatip Ortaokulları'nda sınıflar boş kalmıştır.

17 Ağustos itibariyle iHO kayıtları resmi olarak son bulmuştur. Şimdi “veliler yetişemedi, yoğun talepten dolayı sıkıntılar ortaya çıktı” gibi sözlerle kayıt süresinin uzatılması muhtemeldir. Bu ‘ek’ sürede veliler üzerinde her türlü yoldan baskı yapılarak kayıt sayısının artması için çalışacakları aşikar."