bugün

the elder scrolls v skyrim

bi internet sitesinden öğrendiğime göre, oyundan hiçbir şey anlamayan adam bile 289 saatte bitirebiliyomuş.

ha bi de çeviri konusu var. ona da değinmek istiyorum. yahu arkadaş bundan birkaç yıl önce diablo ve sanitarium yamaları yayınlamıştı türkçe olarak. çeviriyi yapan adamın kaç sayfa çevirdiğini bilmem ama -ki sanitarium da baya bi metin vardır aslında- 1 yıl gece gündüz uğraştığından bahsediyodu. malesef şu ana kadar türkçe olarak yayınlanmış bi rpg yok, çeviri sürümü de yok. yalnız elin ispanyolu, rus'u amk portekizlisi bile oturup bilgisayar oyunları tarihinde hit olmuş efsaneleri kendi diline çeviriyo arkadas. bunu yapıyo adamlar, ben gördüm. mesela bi planescape torment mesela bi dungeon siege vs vs.

velhasıl 60.000 satır yazı falan, bunlar bahane. gerçi şimdi denecek ki bu adamlar hiçbir destek almıyor. haklılarda ama bu işi isteyerek yapmak da lazım -biraz önce bahsettiğim adamların da destek aldığını sanmıyorum-, o da profesyonelce olmayabiliyor bi taraftan...

artık 2020yi falan beklemek lazım, belki yapımcı şirketlerin gözüne gireriz ülke olarak farkına varırlar bu potansiyelin de türkçe oyun oynayabiliriz; birisinden çeviri falan beklemeden. çünkü ben bıktım en sikko en basit fifa 12 yi bile oynarken yunanca dilinin olması fakat bi türkçenin olmaması koyuyor bana evlat acısı gibi. tamam dostum korsan yazılım da çok kullanılıyo ben de kullanıyorum ama lisanslı yazılım da kullanılıyor. en basit mount & blade örneğini vereyim 10 lira mı ne vermiştim ben bu oyunun orijinal sürümüne.. yapımcısı türk olduğu için oyunda haliyle türkçe, şimdi bu oyun 60 euro olsa ben nerden bulam o parayı. madem ürününü satmak istiyosun, oyunları türkçe olarak sat dediğimizde de korsan yazılım çok abi diyosun fiyatları makulleştir be güzel kardeşim. 10 lira yap 20 lira yap. ayıp değil mi simdi senin yaptıgın ha it herif.

son olarak bu oyunun çevrilme olayına tekrar dönecek olursam. bilenler bilir en son bi site tarafından yürütülen hani.. adamlar deli gibi uğraşıyodu falan, baya bi ilgi de çekmişti aşikar. gerçekten durduruldu mu ne oldu bilmiyorum ama eğer öyle olduysa yazık olmuştur. yakın zamanda çıkan 3d çöplüğü oyunlar içerisinde belki de en akılda kalan adını zamanın ötesine yazdırabilecek bi oyundu. türkçeye kazandırılması çok iyi olurdu ya neyse.

edit: harf inkılabı