bugün

laikler masondur

Kişiler laik olmaz,ancak laik devlet yapısını benimseyebilir.Laik olan devlettir ki Türkiye Cumhuriyeti, Anayasası'ndan 'devletin dini islamdır' maddesi anayasadan çıkarıldıktan sonra bu yapıyı resmen benimsemiştir.
Birey olarak bunu benimseyebilirsiniz,farklı bir tez ileri sürebilirsiniz,ancak devletin yönetimi kişilerle değil kurumlar ile yürütülür.
Bu yapıyı benimsemiş masonlar olabilir.
Ancak,bu yapı dışında devlet-din arasında sıkı bir ilişkiyi benimseyen ve fikriyatında 'dini örgütlenmeye dayalı bir devlet sistemi' olan bir masonun 'cemiyet' te yer bulması elbette hemen hemen imkansızdır,çünkü masonluğa girişin temel kurallarından biri her dine eşit saygı ve hoşgörü ile yaklaşmak ve radikal herhangi bir eğilim içinde olmamaktır.
Buradan yola çıkarak 'masonların geneli laik devlet yapısını benimser' denilebilir belki ancak, tüm laik sistem yanlılarının mason olduğu sonucuna varılamaz.
Çünkü mason olmak için laik olmaktan başka aranan özellikler de vardır ve sadece laik yapıyı benimsediğiniz için bu cemiyete giremezsiniz.
Masonluğun her dine eşit bakması zaten radikalllerin canını sıkmaktadır.(Burada masonluğu savunmuyor sadece bilgi paylaşımında bulunuyorum,şahsen ortak çıkar amacı ile bir araya gelmiş ve birbirini kayıran bu ve benzeri yapılara her zaman karşıyım).
Ancak her ne olursa olsun lakik sstem ve masonik cemiyetler arasında sıkı bir bağ aramak bğnazlıktan öteye gitmez.