bugün

sovyetler birliği nin türkiye ye büyük yardımı

"cihad" veya "halifelik" kavramlarıyla hitap edilen kitleden çok daha fazla destek verdiği gerçeğidir sovyetlerin. "cihad" ilanınızı; lawrence önderliğinde "türk avına" çıkarak karşılayan araplardan; yıllarca süren "tarihi düşmanlığa" aldırmayan sovyetlerin bin kat fazla yardımı olmuştur kurtuluş savaşı'na. eğer kurtuluş savaşı esnasında, rusya'da milliyetçi bir iktidar olsaydı; "çıkarlarının" ve "sıcak denizler" politikasının en doğru zamanında olduğunu çok kısa sürede idrak edebilir ve karşımızda "küçük" bir yunan ordusu yerine; çok daha büyük bir rus düşman bulabilirdik.

sovyetlerin çıkarları gereği türkiye'ye yardım ettiğini sanan "şamdan bebelerine", milliyetçi rus çıkarlarının türkiye'ye bir savaşta yardım etmek yerine; "yeni bir cephe açmayı" gerektirdiğini anlatmak için, bu gerçeği fox tv'de ibrahim tatlıses'e mi açıklatmak gerekiyor?

dünyaya "milliyetçi" bir pencereden bakınca doğal olarak her şey "çıkarlarla" açıklanmaya çalışılıyor. çünkü milliyetçilik; "çıkarcılık" ve pragmatizm kavramlarının neredeyse eş anlamlısı. ancak milliyetçiler; "idealler" denen olaydan özünde habersizdirler. bir yardım varsa; bunun "çıkar için" yapılması gerektiğine inanırlar. başkalarının "idealleri için" biraraya gelebileceği durumunu anlayamazlar. çünkü onlar "çıkarları" dışında hiç bir şey için kimseye yardım etmezler. dünyayı da böyle anlamaya çalışırlar, doğal olarak...