bugün

sovyetler birliği nin türkiye ye büyük yardımı

hepimizin bildiği gibi sovyetler birliği komünist oluşundan ötürü sürekli karalanmakta ve sevilmemektedir, amerika menşeli ülkelerde başka bir politika beklenmemektedir zaten. zira sovyetler birliği her zaman çoğu emperyalist ülkeye göre daha az savaşçı olmuştur. komünist karşıtı propagandalarda söylenen sovyetler birliği yüzünden ölen kişi sayısı amerika, nazi almanyası, israil gibi devletler tarafından öldürülenlerin 10da 1i bile olamaz*.

halk savaşçı politikalarınında içinde bulunduğu bir dizi sebepten rus çarlığını lenin önderliğinde devirip devrim yapmış, sovyetler birliği devriminden sonra içlerine kadar girdiği her cepheden saldırı yiyen osmanlı topraklarından öyle bir ortamda rahatça sıcak denizlere inebileceği halde çekilmiş savaşçı tutumdan uzaklaşmıştı ayrıca sovvetler kapitülasyonlardan hiçbir şey talep etmeden vazgeçmiş, misak-ı milli'yi hiçbir çıkar gözetmeksizin kabul etmiştir. almanya yüzünden kaybedilen 1. dünya savaşının ardından türkiye topraklarının paylaşılmasına engel olmak için kurtuluş savaşı veren mustafa kemal atatürk, lenin ile mektuplaşmaya başlamış bu mektuplaşmalar bir dostluğun başlangıcı olmuştur. türkiye'nin emperyalistler tarafından vahşice paylaşıldığı sırada sovyetler onlardan biri olmamış kurtuluş savaşı sırasında türkiye'ye hem maddi hem de manevi destek olmuştur. sovyetler ve türkiye arasında yapılan bir Dostluk Antlaşması ile sovyetler birliği rahatça savaşta kazandım vermiyorum diyebileceği Kars ve Ardahan'ı türklere bırakmış sadece batum'un gürcistan'a bırakılmasını talep etmiştir*. kurtuluş savaşı sırasında sovyet diplomatlarda mustafa kemal atatürk'le mektuplaşıp sık sık desteklerini dile getirmişlerdir. sovyetler kurtuluş savaşı sonrasında türkiye'yi ilk tanıyan devletlerden olmuş ve 12 Adalar ve Boğazlar konusunda türkiye'nin tarafını tutmuştur. 61 ülkenin katıldığı Cenevre Konferansı gibi konferanslara türkiye'nin katılmasını sovyetler talep etmiştir. bunların karşılığında türkiye'nin sosyalist olması gibi bir talepte hiçbir zaman bulunmamıştır.

Kurtuluş Savaşı’na yardımları
Sovyet resmi verilerine göre Kurtuluş Savaşı döneminde Rusya’nın Türkiye’ye yaptığı askeri ve nakit yardımlar:
39.000 tüfek,
327 makineli tüfek,
54 top,
63 milyon fişek,
147.000 top mermisi vs.,
2 avcı botu,
Doğu sınırlarından eski Rus ordusunun bıraktığı askeri malzemeler,
Ankara’da iki barut fabrikasının kurulmasına yardım,
Fişek fabrikası için gerekli teçhizat ve hammadde sağlama,
200 kilo külçe altın
100.000 altın Ruble (kimsesiz gazi çocukları için yetimhane kurulması amacıyla)
20.000 Lira (basımevi ve sinema teçhizatı alımı için)
10 milyon altın Ruble

karşılıklı fayda tezini öne sürenler karşılıklı fayda olsun olmasın bunlar olmasa kurtuluş savaşı kazanılamayabilirdi ve tarih çok farklı ilerleyebilirdi.