bugün

phan thi kim phuc

Kim Phuc, 11 Kasım 1996'da Washington DC'de Vietnam savaşı'ndan kurtulan askerlerle birlikte, anma törenine katılmış ve orada bir konuşma yapmıştır:

"Bugün burada, sizlerle olmaktan çok mutluyum. Bana bu özel günde, sizinle birlikte olma ve konuşma fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim. Bildiğiniz gibi ben; Napalm Ateşi'nden kaçan küçük kızım. Şimdi savaştan konuşacak değilim. çünkü tarihi değiştiremem. Sizden sadece savaşın trajedisini, hatırlamanızı ve bu sayede dünya üzerindeki kavgaları ve insanların birbirini öldürmelerini, durdurmak için bir şeyler yapmanızı istiyorum.

Maddi ve manevi olarak, birçok acı yaşadım. Bazı zamanlar yaşayamayacağımı düşündüm. fakat Tanrı beni kurtardı, bana inanma gücü ve umut verdi. Eğer bombaları atan pilotla yüz yüze konuşabilseydim, ona geçmişi değiştiremeyeceğimizi, fakat barışı yaymak için şimdi ve ileride iyi şeyler yapmamız gerektiğini söylerdim.

Yanıklarım yüzünden, ne evlenebileceğimi ne de çocuk sahibi olabileceğimi düşünüyordum. ama şimdi harika bir eşim, çok tatlı bir oğlum ve mutlu bir ailem var.

Sevgili arkadaşlar! inanıyorum ki birgün insanlar gerçek barış içinde yaşayacaklar. kavgalar ve düşmanlıklar olmayacak. Bütün milletlere, barış ve mutluluk sağlamak için hep birlikte çalışmalıyız.

Bu önemli günün, bir parçası olmamı sağladığınız için, sizlere çok teşekkürler."

Kim konuşmasını yaptıktan sonra salondan sessizce ayrılıyordu ki, eline bir kâğıt sıkıştırıp göndereni işaret ettiler. Dönüp adama baktı. Adam orada öylece durmuş, eli ayağı titreyerek Kim'e bakıyordu. Elindeki notu okudu:

- Kim, o adam benim!

8 Haziran 1972 günü, Vietnam'da napalm atan uçağın pilotuydu John Plummer. Savaştan sonra yıllarca kendine gelememiş, ne yapacağını bilememiş, din adamı olmuş, 'o küçük kızın' resmini gazeteden kesip her an cüzdanında taşımıştı.

Kim bir an adama baktı, sonra kollarını açarak ona doğru koştu.

(not: bazı insanlar, john plumner'ın o pilot olmadığını, olsa bile konuyu meşhur olmak için, abarttığını iddia etse de... kim phuc'a napalm bombası atan pilotun john plumner, olup olmadığı ancak abd ordusu'nun, kanıtlayabileceği bir ihtimaldir.)