bugün

yeni başlayanlar için mülakat

sana mulakat ile ilgili soylenenlerin hepsini unut!

ilk iş gorusmemde bir italyan firmasının türkiye genel muduru ile gorusecektim. insan kaynakları falan bitmiş kalanlar ile en son o gorusuyordu. adamın yanında bi cevirmen var soruları o cevirdigi icin ister istemez ona bakarak anlatıyordum. italyan herif ben cevirmene baktıkca koca toplantı masasına butun gucuyle vuruyor ve mealen "gozlerimin icine bakarak konus" diyordu.cevirmen benimle konusuyordu ve kafam ister istemez ona donuyordu. şlaaapp "gozlerimin içine bakarak konus!" ama bir kere iki kere değil. soruyu duyduktan sonra cevirmesi icin cevirmene anlatıyorum. yine kafam ister istemez donuyor. şlaaapp "gozlerimin icine bakarak konus" en az on kere ben cevirmene baktım o gozlerimin icine bak diyerek masaya şlaaaapp diye vurarak bagrındı. iş görüşmesinde bir insan ne kadar gerilebilirse o kadar gerilmiştim.
hersey cok guzel dedi. onundeki yuzlerce sayfalık cv destesinin yapraklarını sag eliyle assagıdan yukarı dogru havalandırdıktan sonra, simdi bana neden bunca adam icinden seni işe almam gerektigini soyle dedi. ilk iş tecrubem olacaktı. ne mulakat tecrubem nede bir basarım vardı. soyleyebilecegim tek sey kendime guveniyorum demek oldu. (bunu sakın yapmayın cok sacma) eliyle cvleri aynı sekilde havalandırdıktan sonra "bunların hepsi kendine guveniyor" dedi. ben o sırada yine cevirmene dalmısım. (neticede tek anlasılır seyi o soyluyor) eliyle masaya yine butun gucuyle vurdu şlaapppp.. ve italyanca bi dunya laf etti. iş gorusmesinde bir patron ne kadar sinirli bir hal alabilirdi, işte o kadar sinirli bi hali vardı. o sırada kapı acıldı biri geldi. bir dakika deyip onla kapıdan yine italyanca konusmaya basladı. cevirmen bana seni sevdi, rahat ol ne soylemek istiyosan soyle dedi. patron masaya geri dondu. soyle dedi neden seni işe alıyım. ben yine geveledim. elini masaya vurdu slaaapp.. neden? yuzum her gecen dakika bir koyu tonla boyanıyordu ve artık pancar gibi kızarmıstı. kalbim sanki yuzumde atıyordu. cevirmene sertce bişeyler daha soyledi cevirmen bana herkes kendine guveniyor hadi bişeyler soyle dedi. birden butun kontrolumu kaybettim. ve saymaya basladım. (dısarda gorusme icin bekleyen 4 5 kişi daha vardı) cunku dedim onların hepsinden daha zekiyim, hepsinden daha gencim, hepsinden daha eğitimliyim, hepsinden daha yakısıklıyım vs vs vs boyle 10 tane falan madde saydım ve en son olarakda "ve sen beni işe alacaksın" dedim.. ancak durabildim. aslında oldukca sogukkanlıyımdır ama o sırada o herifi oldurebilecek durumdaydım. ilk kez italyanın suratını gulerken gordum. görecegiz dedi? ertesi gun aradılar ve işe alındım. ilk iş gorusmem buydu. ve tamamen sacma sapandı. su andaki tecrubem olsa asla boyle olmazdı ve belki işe alınmazdım.

bir iş görüşmesinde yasanabilecekler, sorular kısacası hersey karsındakilerin profesyonellikleri ve sizin işe onların size olan ihtiyacı ile ilgilidir?

cok uluslu firmalarda genellikle; insan kaynakları uzmanı, insan kaynakları stajyeri, insan kaynakları muduru(opsiyonel) bazan calısacagınız bolumun ust duzey yoneticisi birlikte olur. genelde iki yada üç kişidir. asla bir yada dort olmaz.

bunlar gercekten profesyoneldir. en tehlikelileri en guzel gulumseyenleridir sizi dinlerken arkadasıymıssınız gibi bi atmosfer olustururlar. o kadar rahat hissedersiniz ki nerdeyse kucukken bakkaldan caldıgınız jelibonları soyleyecek durumda bulursunuz kendinizi asla gevsememek gerekir. kendinizi anlattıgınız bolumden sonra artık eskimeyede baslasa da bence işini bilen uzmanların elinde cok tehlikeli olan soruları sıralarlar. yeni sorular surekli hayatın icindendir. ve geliştirilemeye her zaman acıktır.
sorular su sekildedir. uygunsuz biri bana hayatında basarılı oldugun bir seyi anlatır mısın? sence neden basarılı oldun? siz anlattıkca onların soracagı diger sorulara takılırsınız ard arda yeri geldikce yeni soru ile kesilir anlattıgınız konu.
uygunsuz biri yöneticinizle anlasamadıgınız bir konu var diyelim ne yapardınız? peki su ana kadar bir yoneticinizle uzerinde anlasamadıgınız bir sey oldu mu? peki siz ne yaptınız?
bana cozmekte cok zorlandıgınız bir olayı anlatır mısınız? neden cozmekte zorlandınız? bu boyle gider. yaptıgınız işle ilgili ornekleriniz hikayeleriniz olmalı ve acığı olmamalıdır.
kendimle ilgili detaylı power point sunumu yaptıgım mulakatlar yasamıslıgım da var. adamlar oturup izliyo sunumu kesip soruyolar falan.