bugün

müslümanların oruç tutmayanlara saygı göstermemesi

ramazanda yarım ekmek yiyen birine ters ters bakılır, hatta daha da ileri gidilip o kişi tartaklanırken, "genelleme yapmayın, bi çoğu da hoşgörülü" diyenlerde birisi de orda olmaz, orda olsa bile "napıyorsunuz siz" deyip tavrını belli etmez, kusura bakma ama ona hoşgörü denmez.

"nasılsa benim yerime döven var, ben de karışmayıp müslüman imajını kuratarayım bari" tavrının adı hoşgörü değildir.

ayrıca birisinin yemek yediği için, dışlanması, tartaklanması, hakarete uğramasının çok yüksek cezaları olmalıdır ki kişisel özgürlükler korunabilsin. ramazanda açılan dükkanı taşlayanlara kafadan 30 sene ceza verilirse o zaman anca girer kaz kafalarına özgürlüğün tanımı.

ayrıca istediğim zaman yemek de yer, sigara da içer, sevgilimle de istediğimi yaparım. yasalara uygun olmak kaydıyla. hiç kimsenin de ne bir laf söylemeye ne de fiziksel bir güç uygulamaya hakkı yoktur. birisi ibadet ediyor diye kimse hayatında bir değişiklik yapmak zorunda değildir. yoksa tutanlar bana mı tutuyor orucu. sinirlenip sağa sola sataşacaksan hiç tutma, yardımcı olmak zorunda mıyım sana?

son olarak da oruçluyken yanında yemek yenilmesinden rahatsız olan gocunan insan varsa o oruç zaten haram olsun. esas ibadet bunlardan etkilenmemeye çalışıp, iradeye hükmetmektir.

bir de fişlenme mevzusu vardır bazı yerlerde. örneğin muhafazakar bir hocanız varsa okulda ramazanda oruç tutmadığınızın bilinmesini istemezsiniz. bu saygıdan öteye gidip görevin kötüye kullanılmasına yolaçar ama yapılabilecek bir şey yoktur. yaşadığımız ülke böyledir, oruç tutmayanların dövülmesi serbest olsa ülkenin yarısı eline sopa alır sokağa çıkar ama sorarsanız din kötü bir şey değildir, süperdir, hümanisttir, mevlana falan vardır -görse suratınıza tükürür o ayrı-.