bugün

pozitif ayrımcılık

doğuştan sahip olunan özelliklerin farklılığından kaynaklanan ayrımcılığın, dışsallaştırıcı etkisinin bir nebze olsun azaltmak için uygulanan, "kötüye değil, iyiye çeken" ayrımcılık.

değiştiremeyecekleri özellikleri sebebiyle dışlanan birey ya da toplulukların, bu durumlarının hafifletilmesi ya da tamamen ortadan kaldırılabilmesi amacıyla, mağduriyetlerinin kökenleri konusunda yeni haklar verilmesi şeklinde bir çözüm yolu izlenir.

en sık karşılaşılan pozitif ayrımcılık kadın'lara uygulanan ayrımcılıktır.

70'lerden önce, daha önce üretici ve tüketici gücün neredeyse hiç bir kademesinde yer almayan kadının, istihdam edilmeye başlanması kuşkusuz kadının kendisine öteden beri toplum tarafından verilmiş görevleri yerine getiremez hale gelmesi sonucunu ortaya çıkarttı. erkek ile kadın arasındaki fizyolojik ve biyolojik farkları kadın lehine çözmek de bu sorunun tek kurtuluş yolu olarak, "pozitif ayrımcılık" şeklinde tanımlandı.

(bkz: tanımlama sevdası)

doğu insanı ise tüm bunlardan farklı olarak, kadının dizüstünde durması gerektiğini bildiğinden çalıştırılmasına karşı çıktı. fakat derler ya, teknoloji ve o güzelim, arsız, çalışkan ve bıdır bıdır kediler yüzünden çok da karşı koyamadı. elinde bebesi, "kapıyı çekip giden" güzeller var ya, onları diyorum.