bugün

googolplex

Bu sayı : 10 üzeri bir googol olarak ifade edilebilir, veya 1'den sonra googol kadar 0 yazarak da gösterilebilir. peki gelelim bu hayal edilemeyecek kadar büyük olan sayının felsefesine...

en büyük sayı diye niteleyebileceğimiz bir şey yoktur, en büyük diye önerilen her sayıya "1" sayısını ekleyebilirsiniz yani sonu yoktur, ama elbette çok büyük sayılar vardır . 1938 yılında amerikalı matematikçi edward kasner, 10 yaşındaki kuzeni milton'a çok büyük bir sayı olan. 10 üzeri 100 sayısına bir isim bulmasını istemiştir, kuzeni bu sayıya en sevdiği oyuncağının ismi olan googol ismini vermiştir . bu yıldan sonra da bu terim matematik bilimine girmiştir. googol okadar büyük bir sayıdır ki onu matematikte çok nadir yerlerde kullanmaktalar, atom altı parçacıklarının karşılaştırmalı hesabı veya satranç oyunundaki hamle olasılığı hesabında.
birde googolplex sayısını hesaplayın.10 üzeri googol sayısı.

bakın dikkat! bu sayıda 10 üzeri 100 sayısındaki sıfırları değil googol'un sıfırları kadar eklememiz gerekir. şimdi biz bu muazzam sayılarla bir karşılaştırma yaparsak akşam yediğimiz yemekteki atom sayısı sadece 10 sayısın 26 kadardı, tabii ki googol sayısıyla
karşılaştırmak için çok çok küçük kalıyor. bilinen tüm evrende elementlerdeki parçacıkların sayısı yani protonlar, nötronlar ve elektronlar 10 üzeri 80'e kadar ulaşır. biri takip eden 80 tane sıfır hala gogol sayısından çok çok küçük ve hala googolplex sayısıyla karşılaştırılamayacak kadar küçük.

googolplex'in sıfırlarını yazmak için yeterli uzunluktaki kağıt parçası evrende bir yere sığdırılamazdı. bu sayının yazılacağı bir word belgesi düşünün onun kapasitesini kabul edebilecek bir hard disk yine bu evrene sığmazdı.

fakat bu googol ve googolplex sayıları sonsuzluğun yanına bile yaklaşamıyor okadarki 1 sayısı sonsuza ne kadar yakınsa googol da sonsuza o kadar yakındır.

not: google ismi googol isminin yanlış kullanımından türemiştir.