bugün

büyük abdestim geldi

Abdest, Müslümanların, belli ibadetleri yapabilmek için bir düzen içerisinde bazı organları yıkayıp bazılarını mesh etme yoluyla yaptıkları arınmadır. Kur'ana göre abdest namaz kılmak için bedensel temizlenme amacıyla belli organları ıslatmak (gasil, gusül) ve sıvazlamaktır (mesih). Fıkıhçılara ve hadisçilere göre hastalık, yolculuk veya su yokluluğunun mecbur kıldığı durumlarda abdest ya da boy abdesti yerine toprak vs. ile teyemmüm yapılır.

"Abdest" sözcüğü Türkçeye Selçuklular zamanında Farsça'dan geçmiştir. Anlamı "suyu tutmak"tır. âb (su) ve dest (tutmak, kavramak) kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. iran ve bazı diğer müslüman ülkeler ile ingilizce konuşan ülkelerde abdest yerine "vudu" kelimesi kullanılır. Abdest kelimesinin Yunanca "bir nesneyi bir sıvıya batırmak" anlamında, (baptis) (vaftiz) sözcüğü ve "boyamak" anlamında; (baptein) sözcüğü ile benzerliği de dikkate değerdir.

Abdest Kur'an' da gasil veya gusül olarak geçer. Bu sözcük, Arapça'da "bir sıvıyı bir nesne üzerinden akıtmak, koku sürünmek" anlamlarına gelir. Bazı hadisçiler ve fıkıhçılar vudû kelimesini abdest anlamında kullanmakta ve gusül kelimesini boy abdesti için kullanmaktadırlar. Kur'an'da boy abdesti' için ıttıhar yani taharlanma (temizlik) sözcüğü kullanılmaktadır.

şimdi bunca bilgiden sonra, bilgiden bihaber insanların çocuklarına bişeyler öğretirken yaptıkları yanlışlar ortaya çıkmaktadır. kısacası abdestim geldi demek (büyük-küçük farketmez) tüm mantık kurallarına ters olduğu kadar, abdestin anlamını da bilmemekten kaynaklanmaktadır. çiş yaparak abdest gelmez bu kesinlikle yanlış bir tümcedir. belki şu kullanılsa mantıklı olabilir; "abdestimi bozmam gerek öğretmenim.."