bugün

atatürk ün gençliğe hitabesi

Osmanlıca kelimeler yüzünden ilköğretim öğrencilerinin pek çok yerini anlamadığı, atatürk'ün 1927 yılında yaptığı meclis konuşmasının son kısmı.

Kendi yaptığım sadeleştirme sonucunda aşağıdaki metin ortaya çıkmıştır.Umarım herkes daha sade haliyle anlar ve herkes diline sahip çıkarak bundan 50 yıl sonraki çocukların anlaması için ingilizce olarak yazmak zorunda kimse kalmaz.

Gençliğe Sesleniş

Ey Türk Gençliği !

Birinci görevin, Türk bağımsızlığını, Türk cumhuriyetini sonsuza kadar korumak ve savunmaktır.
Varlığının ve geleceğinin tek temeli budur.Bu temel, senin en değerli hazinendir.Gelecekte bile, seni bu hazineden yoksun bırakmak isteyecek içeriden ve dışarıdan düşmanların olacaktır.Bir gün, bağımsızlık ve cumhuriyeti savunmak zorunluluğuna düşersen,göreve atılmak için içinde bulunacağın durumun imkan ve koşullarını düşünmeyeceksin!Bu imkan ve koşullar, çok daha kötü bir durumda sana lazım olabilir.Bağımsızlık ve cumhuriyetini yok etmek isteyecek düşmanlar, bütün dünyada benzeri görülmemiş bir galibiyetin temsilcisi olabilirler.

Zorla veya hile ile yüce vatanın bütün kaleleri ele geçirilmiş, bütün tersanelerine girilmiş ve vatanın her köşesi doğrudan doğruya işgal edilmiş olabilir.Bütün bu koşullardan daha acı veren ve daha içler acısı olmak üzere, memleketin içindeki güç sahipleri aciz, doğruluktan çıkmış ve hatta ihanet içinde bulunabilirler.Hatta bu güç sahipleri kişisel çıkarlarını,işgalcilerin siyasi amaçlarıyla bağdaştırabilirler.Millet,çaresizlik içinde bitkin ve halsiz duruma düşebilir.

Ey Türk Geleceğinin çocuğu! işte bu durum ve şartlar içinde bile görevin; Türk bağımsızlık ve Cumhuriyet'ini kurtarmaktır.ihtiyacın olan güç,damarlarındaki asil kanda bulunmaktadır.
güncel Önemli Başlıklar