bugün

yezid bin muaviye

hesabı allaha olan kimse.

bazı kimseler kurandaki ehl-i beyt ayetlerinin direk muhattabının hz. ayşe(r.a) ve diğer peygamber hanımları olduğunun söylenmesinden rahatsızlık duymuşlar.

evvela ehl-i beyt(ev halkı) ayetlerinin öncesi ve sonrasına bakmak gerekiyor.

''ahzap suresi

28. Ey Peygamber! Hanımlarına de ki, "Eğer dünya hayatını ve onun süsünü istiyorsanız, gelin size mut'a vereyim ve sizi güzelce bırakayım."

29. "Eğer Allah'ı, Resülünü ve ahiret yurdunu istiyorsanız, bilin ki Allah içinizden iyilik yapanlara büyük bir mükafat hazırlamıştır."

30. Ey Peygamber'in hanımları! içinizden kim apaçık bir çirkinlik yaparsa onun cezası iki kat verilir. Bu Allah'a göre kolaydır.

31. içinizden kim Allah'a ve Resülüne itaat eder ve salih bir amel işlerse, ona mükafatını iki kat veririz. Biz ona bereketli bir rızık hazırlamışızdır.

32. Ey Peygamber'in hanımları! Siz, kadınlardan herhangi biri gibi değilsiniz. Eğer Allah'a karşı gelmekten sakınıyorsanız (erkeklerle konuşurken) sözü yumuşak bir eda ile söylemeyin ki kalbinde hastalık (kötü niyet) olan kimse ümide kapılmasın. Güzel (ve doğru) söz söyleyin.

33. Evlerinizde oturun. Önceki cahiliye dönemi kadınlarının açılıp saçıldığı gibi siz de açılıp saçılmayın. Namazı kılın, zekatı verin. Allah'a ve Resülüne itaat edin. Ey ehl-i beyt(Peygamberin ev halkı)! Allah sizden ancak günah kirini gidermek ve sizi tertemiz yapmak istiyor.

34. Siz evlerinizde okunan Allah'ın âyetlerini ve hikmeti hatırlayın. Şüphesiz Allah en gizli şeyi bilendir, hakkıyla haberdardır ''

zerre kadar akıl ve mantık sahibi tarafsız ve insaflı kimse bu ayetlerden ev halkı olarak evvela peygamber hanımlarından bahsedildiğini anlar.

ehl-i beyt yani ev halkı deyince aklımıza ilk başta amcamızın oğlu gelmez. elbette eş ve çocuklar gelir.ki ayetin öncesi ve sonrasıyla bütünlüğüyle bakıldığında hitap evvela peygamber eşlerinedir.

peki hz. ali nin ehl-i beyt olduğuna ilişkin hadisleri nasıl anlamak lazımdır. ehl-i beyt ayetlerinin direk muhattabı peygamber hanımları ve sonrasında çocukları iken allah resulu hz. ali ve ailesini ehl-i beyte dahil etmiştir.(ehl-i aba). peygamber hanımları zaten ehl-i beyttendir. hz. ali ise ehl-i beyte dahil edilmiştir. bu dahil ediş hz. ali ile de sınırlı kalmamış diğer amca çocuklarını ve amcası hz. abbasıda ehl-i beyte dahil etmiştir. hatta bununlada yetinmemiş aslında bir iranlı olan ve hz. muhammed(a.s) ile hiç bir hısımlığı bulunmayan hz. selman-ı farisiyide ehl-i beyte dahil etmiştir.

zaten düşünmek lazım. hz. ali amca çocuğu diye ehl-i beyt sayılmışsa hz. abbas,resulullaha, amcası olması sebebiyle daha yakın. yok hz. ali resulullahın damatı diye ehl-i beyt ise o zamanda hz. osman resulullahın iki kere damadı.

dolayısıyla ehl-i beyt eş,çocuklar,yakın akrabalardan oluşan geniş bir tabir olarak tefsir olunmakla beraber ayetin doğrudan muhattabı peygamber hanımları ve dolayısıyla onlardan biri olan hz. ayşeden başkası değildir.