bugün

entry'ler (1)

nazmi kahraman hazro

Nazmi Kahraman – Hazro Doğumlu Siyasi Aktivist ve Welatparez

“Nazmi Kahraman’ın kendi beyanına göre…”

Nazmi kahraman temir bey ailesinin bir Ferdidir.
Doğum ve Eğitim
Nazmi Kahraman, 30 Ağustos 1963 tarihinde Diyarbakır’ın Hazro ilçesinde doğdu. Ailesi bölgenin köklü ve yerel halkla ilişkili ailelerinden biriydi. Lise eğitimini tamamladıktan sonra genç yaşta toplumsal ve siyasi mücadeleye ilgi göstermeye başladı. 1977 yılında siyasete aktif olarak katılma kararı alarak, welatparez bir duruş benimsemeye başladı. küçük yaşlardan itibaren toplumsal olaylara karşı hassasiyet geliştirmiştir. Çocukluk yıllarında gözlemlediği sosyal ve siyasi sorunlar, onun ilerleyen yıllarda aktif siyasi bir yaşam benimsemesine zemin hazırlamıştır.

Eğitim:
Nazmi Kahraman, lise eğitimini tamamlamış, bu süreçte toplumsal ve bölgesel meselelerle ilgilenmiş, özellikle gençlik yıllarında politik bilinç geliştirmiştir. Eğitim hayatı, onun toplumsal sorumluluk ve liderlik becerilerini şekillendiren bir dönem olmuştur.

Siyasi Başlangıç ve Welatparez Olma Kararı:
1977 yılında Nazmi Kahraman, siyasete aktif olarak katılmaya karar vermiş ve kendisini bir welatparezolarak tanımlamıştır; yani halkının ve bölgesinin haklarını savunmayı ve hizmet etmeyi yaşamının merkezine koymuştur. Bu karar, hayatı boyunca siyasi ve toplumsal faaliyetlerini yönlendiren temel ilkedir.

HADEP Dönemi ve Görevleri:
1995 yılında Nazmi Kahraman, Kürt siyasi hareketinin önde gelen partilerinden HADEP’e katılmıştır. Partideki görevleri şunlardır:
• il Yönetim Kurulu ve Merkez ilçe Yönetim Kurulu Üyeliği (1995): Diyarbakır genelinde mahalle komisyonlarının oluşturulması ve partinin örgütlenme çalışmalarında aktif rol almıştır.
• Diyarbakır il Yönetimi Yedek Yönetim Kurulu Üyeliği (1999): Aynı yıl seçimler nedeniyle il yönetim kurulunda oluşan boşlukları doldurmak amacıyla kurulan geçici yönetim kurulunda görev almıştır.

HADEP dönemi boyunca, parti politikalarının belirlenmesi, ilçe örgütlerinin koordinasyonu ve seçim dönemlerinde adayların ve kampanyaların desteklenmesi gibi kritik görevleri yürütmüştür. Siyasi faaliyetleri özellikle Hazro ve çevresinde yoğunlaşmıştır.

Hazro Bağlantısı ve Yerel Seçimler:
Nazmi Kahraman’ın siyasi etkinliği Hazro ilçesinde öne çıkmıştır. 1999 yerel seçimlerinde Hazro’da belediye başkan adayı olmuş, parti örgütlenmesinde ve seçim çalışmalarında aktif olarak görev almıştır. 1989 yılında, devlet baskıları nedeniyle Hazro’dan Diyarbakır’a taşınmak zorunda kalmıştır. Hazro, onun siyasi yaşamının merkezi ve referans noktası olmuştur.

Gözaltı ve işkenceler:
Nazmi Kahraman, siyasi faaliyetleri sırasında defalarca gözaltına alınmış ve işkenceye maruz kalmıştır:
1. 1988 – ilk Gözaltı: PKK ile irtibat şüphesi gerekçesiyle gözaltına alınmıştır. 16 gün ağır işkenceler görmüş, serbest bırakılmış ancak 125. madde kapsamında idam cezasıyla yargılanmaya devam edilmiştir. Aynı yıl içinde beraat etmiştir.
2. 1991 – 1. Körfez Savaşı Dönemi: Tekrar gözaltına alınmış ve 15 gün süren işkencelere maruz kalmıştır. Ardından serbest bırakılmıştır.
3. 1995 – Antalya Gözaltısı: Polis tarafından aranan bir şahıs olması nedeniyle Antalya’da jandarma tarafından gözaltına alınmıştır. 15 gün süren ağır işkencelerden sonra Diyarbakır Merkez Kapalı Cezaevi’ne sevk edilmiş ve çıkarıldığı ilk mahkemede serbest bırakılmıştır.
4. 2005 – Devlet Destekli Sivil Saldırı: Bu dönemde yaklaşık 40–50 kişilik devlet destekli sivil bir grup, Nazmi Kahraman’a saldırmıştır. Saldırı sonucunda ağır darbeler almış, 11 gün boyunca komada kalmış ve 16. gününde taburcu edilmiştir. Saldırının ardından 15-20 gün sonra bir gözaltı daha yaşamış, aynı gün serbest bırakılmıştır. Bu olaylar, hem fiziksel hem psikolojik olarak derin etkiler bırakmıştır.

2005 Olayı – Devlet Destekli Sivil Saldırı ve sonrası
2005 yılında Nazmi Kahraman, siyasi ve toplumsal faaliyetleri nedeniyle hedef haline gelmiştir. O dönemde yaklaşık 40–50 kişiden oluşan bir grup, devlet destekli sivil bir saldırı gerçekleştirmiştir. Bu saldırının temel amacı, bölgedeki siyasi hareketleri ve halkına olan bağlılığı nedeniyle Kahraman’ı yıldırmak ve etkinliğini kırmaktır.

Saldırı sırasında Kahraman’a ağır fiziksel darbeler uygulanmıştır. Olayın şiddeti o kadar yüksektir ki, 11 gün boyunca komada kalmıştır. Bu süreçte yaşadığı yaralanmalar hem bedensel hem de psikolojik olarak derin etkiler bırakmıştır.

Olay sonrası ilk müdahale hastanede yapılmış, 11. günden itibaren bilinçlenmeye başlamış ve 16. gününde taburcu edilmiştir. Saldırının ardından kısa süreli bir gözaltı yaşanmış, fakat aynı gün serbest bırakılmıştır. Bu olay, Nazmi Kahraman’ın siyasi yaşamında dönüm noktalarından biri olarak kabul edilmektedir.

Bu saldırı ve gözaltı süreci, onun ilerleyen yıllarda siyasetten çekilmesinin, devlet baskılarına ve güvenlik tehditlerine karşı aldığı önlemlerin temel nedenlerinden biridir. Olay, aynı zamanda Hazro ve Diyarbakır’daki siyasi hareketler üzerinde de derin bir etki yaratmıştır; bölgedeki parti teşkilatları ve siyasi aktivistler, Kahraman’ın yaşadığı saldırı ve dayanıklılığından dersler çıkarmıştır.

Siyasetten Çekiliş:
2015 yılında, devlet baskıları, geçmişte yaşadığı işkenceler ve yeni adaylık taleplerinin reddedilmesi nedeniyle aktif siyaseti bırakmıştır. Siyaseti bırakmasının ardından halkına olan bağlılığı ve welatparezkimliği devam etmiştir.

Kişilik ve ilkeler:
Nazmi Kahraman, hayatı boyunca halkına bağlı, adaletli ve cesur bir aktivist olarak tanınmıştır. Siyasi görüşleri, bölgesine ve insanlarına hizmet etme üzerine odaklanmış; hiçbir zaman kişisel çıkarlar için siyaseti kullanmamıştır.

Özet:
Nazmi Kahraman, 1963 doğumlu Hazro’lu bir welatparez olarak, 1977’den itibaren siyasi yaşamına başlamış, 1995’ten 2015’e kadar HADEP bünyesinde çeşitli görevler üstlenmiş, Hazro ve Diyarbakır çevresinde siyasi ve toplumsal örgütlenmede etkili olmuştur. Gözaltılar, işkenceler ve devlet destekli saldırılarla dolu zorlu bir siyasi hayat sürmüş, 1999’da Hazro’dan Diyarbakır’a taşınmış ve 1999 yerel seçimlerinde Hazro’da belediye başkan adayı olmuştur. 2015’te siyaseti bırakmış, ancak ve bölgesine olan bağlılığını koruma isteği yer almaktadır. Kahraman, halen “welatparez” kimliği ile tanınmakta ve yerel siyasetteki deneyimiyle anılmaktadır

Genel Kişisel ve Siyasi Profil
• Doğum Tarihi: 30 Ağustos 1963
• Doğum Yeri: Diyarbakır, Hazro
• Eğitim: Lise
• Siyasi Başlangıç: 1977
• Parti Katılımı: 1995 HADEP
• Yerel Görevler: Diyarbakır il yönetim kurulu ve merkez ilçe yönetim kurulu üyeliği, mahalle komisyonları organizasyonu, yedek yönetim kurulu üyeliği, geçici il yönetim kurulu görevi
• Hazro Bağlantısı: Belediye başkan adayı (1999), ilçe örgütlenmesinde aktif rol
• Gözaltılar: 1988, 1991, 1995, 2005 (detaylı işkenceler ve devlet destekli saldırı)
• Siyasetten Çekilme: 2015–2017
© copyright 2005 - 2026