bugün

entry'ler (11)

öpüşmek tükürük alışverişi demektir

...dedi yalnız adam.

depresyondaki arkadaşa sktiret demek

arkadaşın "ben bunu nasıl düşünemedim yaa?" demesine neden olur.

18 yaşındaki zibidinin akp yi eleştirmesi

21. yüzyılda bilgi almak çok kolaydır. internete ulaşımın gittikçe arttığı bir ortamda insanların sürekli en iyiyi istemesi kaçınılmazdır. eğer dikkat ederseniz dünyanın her neresinde olursanız olun bilgiye ulaşımın fazla olduğu toplumlarda özgürlük ve kişisel haklar her zaman ön plandadır.

konuya dönecek olursak, genç bir arkadaşın akp'yi eleştirmesinden daha olağan bir şey olamaz. çünkü 18 yasında bir bireyin günlük hayatta gördüğü her nesne, kullandığı her teknolojik ürün yurtdışı menşeili. doğal olarak bizde neden yok? demesi çok doğal.

çaylak

Hakkında pek bir bilgi bulamadığım sözlük uygulamasıdır. ayarlar menüsü olsun, profil ikonu olsun, çaylaklıkta kaçıncı sırada olduğumu göremiyorum.

sony playstation 4

pro modelini 2 yıldır kullandığım alettir. en büyük sorunu fan sesinin inanılmaz yüksek olmasıdır. eğer yüksek grafikli bir oyun oynuyorsanız, fan sesi inanılmaz gürültülü çalışır, bazen gerçektende şimdi havalanacak bu konsol dediğim olmuştur. Ayrıca bir uygulamadan diğerine geçmek biraz uzun sürer, belki benim konsol diğerlerine göre yavaş, ama onun dışında günlük casual gaming için gayet ideal bir makinedir.

tesla

Her geçen gün değeri daha iyi anlaşılan, elektrikli otomobil üreten, ve benim de hayallerimi süsleyen bir otomotiv şirketidir.

amerika birleşik devletleri

Birkaç senedir içinde yaşadığım ülkedir. Güneyi hariç diğer her kesiminde belli oranda deneyimim bulunmakta. Eğer çalışkan bir yapınız varsa avrupadan bile daha iyi fırsatlar bulabilirsiniz.

ukraynalı kızlar

neden olduğunu bilmediğim bir şekilde tanıştığım her ukrayna/rusya kökenli bütün kadınlar çok çekici. neden?

macbook pro

13'' 2020 4 portlu modelini kullanıyorum. işim gereği her gün yoğun şekilde kullanmama rağmen fan sesini hiç duymadım. Görüntü kalitesi mükemmel. Prizden çıkarıp kucağımda kullandığımda ısınmaya başlıyor, hoş değil.

javascript

kendisini havalı bir şekilde tanımlamak gerekirse: high level, single-threaded, garbage collected, just-in-time compiled, prototype-based, multi-paradigm, dynamic language with a non-blocking event-loop'a sahip bir programlama dilidir.

türkçe çeviri:
yüksek seviye: okunması ve yazılması insan diline daha yakın olan,
tek-yönlü: programı başlattıktan sonra fonksiyonları yukarıdan aşağıya doğru sırasıyla yerine getiren,
çöp yönetimi yapılan: programın ne kadar hafıza kullandığına dair kafanızı çok yormadığınız,
tam-zamanında derlenen: tüm kodu tek seferde makine diline çevirmek yerine, sırası geldiği şekilde çevirisini yapan,
prototip-bazlı: yazılan objeleri tekrar prototip olarak kullanıldığı,
çoklu-kullanım alanı olan,
dinamik: tanımladığınız değişkenlerin tipini önceden belirlemek zorunda olmadığınız,
olay-döngüsü esas fonksiyon yığınını etkilemeyen (felaket çeviri): eşzamansız fonksiyonların eşzamanlı fonksiyonların uygulanma zamanını etkilemediği,
bir programlama dilidir.

react js

2014 yılında girilen (bkz: 24987587) nolu entryden sonra hızlı bir şekilde yükselişe geçmiş; declarative (tanımsal), component-based (bileşen-temelli), ve Learn once, Write Anywhere (bir kere öğren, heryerde yaz/kullan) prensiplerini benimsemiş, github'da angular'ın 3 katından fazla daha yıldız toplamış bir javascript kütüphanesidir.

Angular hakkında pek pratik bilgim yok. O yüzden kıyaslama yapmam zor olur. Ancak özellikle 2019 yılından sonra "hooks" ile class-component yazmaya gerek kalmadan state management yapmayı çok kolaylaştırmıştır.

React öğrenme aşaması sırası ile şöyle olabilir (bkz: kaynak götüm) html -> css -> javascript(Es6) -> jsx -> hooks

Aynı zamanda React. js react native ile büyük oranda benzerdir. Eğer akıcı olarak react kodu yazıp okuyabiliyorsanız muhtemelen native kodu öğrenmeniz çok kolay olur.

peki react öğrendim, to-do listleri, hesap makinelerini gözüm kapalı yazıyorum diyorsanız gelecek adım ne olmalı? ben redux&thunk diyorum. bu sayede state container kavramını öğrenebilirsiniz.

(yazılım konusunda türkçe terimlerle yazmak gerçekten çok zor, bu konu hakkında beni aydınlatmak isteyen yazarlar olursa lütfen mesaj atmaktan çekinmeyin)