bugün

* Henüz ilan edilmemiş meşrutiyettir. ilanı için bir adet abdülhamit'e ve birkaç t.şşaklı ittihatçıya ihtiyaç vardır.
16 nisan 2017 anayasa değişikliği referandumundan evet çıkması durumunda geçilecek sistem. ülkeler tarihi icin 100 yıl çok kısa bir süre olduğu icin bundan çok zaman sonra bizim için bu 'başkanlık' denen ama sonra mini etek giyen bir erkek gibi herşeyi ortaya çıkan bu 'anayasal monarşi' yani meşrûtiyete geçiş, 3. meşrûtiyet adıyla anılacaktır.

neden mi meşrûtiyet ? çerez ve kola hazır ise başlıyorum. uzun olacak çünkü.

ingiltere'de bir kraliyet ailesi vardır. bu kraliyet ailesi dışında bir de anayasa vardır. her ne kadar yazılı bir ingiliz anayasası yoksa da anayasal bir sistem kabul edilmiştir. gecmisi 1215 magna carta ya dayanır. ingiltere'de bir anayasal monarşi sistemi vardır ki buna biz meşrûtiyet deriz. parlementer sistemin hakim olduğu düzende bir başbakan vardır. bir hükümet vardır. iki meclis vardır (avam kamarası ve lordlar kamarası).

bu sistemde halk seçimle doğrudan milletvekillerini ve hükumeti dolaylı yoldan seçer. yürütme başbakan'da ve hükumette olsa da bu yetkiyi ve meclis'ten çıkan kanunları onaylama yetkisi kral ya da kraliçeye verilir. bugün ülkemizde cumhurbaşkanının yaptığı iş. ancak ingiltere'de kraliyet ailesi tam bir parlementer sistemde olması gerektiği gibi artık sembolik hale gelmiştir. abdullah gül'ün cumhurbaşkanlığını hatırlayın. evet abdullah gül seçimle geldi ve seçimle gitti ama ingiltere'de tek farkı kralın seçimle gelmiyor oluşu.

bu yeni sistemin adı başkanlık ya da partili cumhurbaşkanlığı değildir. partili cumhurbaşkanlığı fransa'da vardır ve ona yâri başkanlık denir. onu bi araştırın evvel.

neden bu sisteme meşrûtiyet diyoruz ? cevabı basit. yeni sistemde cumhurbaşkanı bir parti lideri olabilecek. ve en az yüzde elli oy alması gerekecek. sen hem cumhurbaşkanını hem de onun partisinin vekillerini seçeceksin. ve bu sistemde hiçbir ideolojik partinin artık iktidar olma şansı kalmayacak. mesela tkp liderinin ya da bir sosyalist veya turancı partinin liderinin %50 alması mümkün mü ? mümkün değil, ki bunu adalet bakanı denilen ve bu makamda utanmadan oturan şahıs söyle yorumladı: artık iktidar olmak isteyen partiler yüzde 50 yi bulmak zorunda. ülkemizin seçmenlerinin büyük kısmı da muhafazakar. yani artık iktidar olmak isteyen muhafazakar seçmenden oy almak zorunda.

e kardeşim muhafazakar olmayanlar hiç iktidar olamayacak mi ? kendilerini sevmesem de örneğin bir komunist parti nasıl muhafazakarlardan oy almak zorunda bırakılır ?

bunun cevabı basit ve herşeyin cevabı oluyor iste: bundan sonra sadece akp ya da akp gibi partiler iktidar olacak. her partinin akp ye benzemesi gerekecek. ya da sadece akp ile benzer yolları ve fikirleri yürüten partiler iktidar olabilecek. bu durumda en can alıcı konuya geliyoruz. bundan sonra hep akp mi iktidar olacak ?

cevap evet. ya da akp ikiye falan bölünür ise akp nin arkasından gelen ayni fikirdeki parti iktidar olacak. artık bir sol iktidar olmayacak çünkü muhafazakarlardan oy alma olanakları yok. artık bir ideolojik partinin meclis'e girmesi ihtimali ortadan kalkacak. bundan sonra akp ve akp nin türevi olan zihniyetteki partiler iktidar olacak.

şimdi diyeceksiniz ki bunu niye anlattın ben hala anlamadım ? cevap veriyorum hemen. bundan sonra hep akp kazanıyor hep akp nin lideri başta kalıyor. lider olunce ya da bırakmak zorunda kalırsa partinin yeni lideri seçimi kazanıyor ve o basa geçiyor. bu durum ingiltere'deki kraliyet ailesini hatırlattı mi ? bence de hatırlattı.

özetle kardeşim, ingiltere'deki kraliyet ailesi ya da hollanda'daki kraliyet ailesi türkiye'de bir siyasi parti olarak vücut bulacak. bu elitist kesim bir aile değil bir siyasi parti olacak.

aslında bu tek parti sistemi totaliter rejimleri de doğurmuştur. sscb ve komunist parti iktidarı gibi. sözde bir seçim var ama ülkeyi kuruluştan yıkılışa kadar komunist parti liderleri yönetmiştir. hem de görev süreleri, ömürleriyle sınırlıdır. olene kadar başta kaldıkları bir demokrasi.

bunun nesi mi kötü onu da söyleyeyim. demokrasi çok seslilik demektir. herkesin ayni şeyi düşündüğü yerde demokrasi yoktur. bugün karşıt olduğum o tkp de bu ülkede iktidar şansı olmak zorunda kardeşim. çünkü demokrasinin 5 temelinden birisi, muhalefetin her zaman iktidar şansının olmasıdır. ama bu sistemde böyle bir olanak kalmıyor.

bonus: türkiye'nin 3. meşrûtiyet sonrasına dair fikrimi de söyleyeyim de tam olsun.

sembolik bir tarih olduğu icin 2023 de ya da başka bir tarihte cumhurbaşkanı adini kullanan kralımız şunu diyecek: ey yüce türk milleti. şimdi ben kararname çıkarabiliyorum. e meclis de çıkarıyor. ben daha hızlı çıkarıyorum onlar günlerce kavga ediyor falan zar zor çıkarıyorlar. ben ise bir saatte kendi kendime yapıyorum bu işi. gelin söyle yapalım. bu 600 tane adama ayda 25-30 bin tl maaş vermek ayıp değil mi yazık değil mi ? gelin su meclisi kaldıralım. zaten bi tek kanun yapma yetkileri var onu bile beceremiyorlar. onu bile ben yapıyorum.

ve aptal halkımız ona da evet diyecek. sonuç ne mi ? adolf hitler in iktidara gelişini bi okuyun. o süreç tamamlanmış olacak.