bugün

üniversitelerin ösym'den gelen öğrencilerle yetinmeyip daha fazla öğrenci almak için uyguladığı sınavdır.

genelde güzel sanatlar fakültesi bünyelerinde açılır bu sınavlar. böyle resimdir, grafiktir falan. bir de tiyatro, oyunculuk bölümlerinde vardır.

jüri modeli esastır. bilhassa oyunculuk bölümlerinde kasar o jüri olayı. böyle dizilirler önüne 3-4 tane. sende sahnede sap gibi durursun. oyna derler oynarsın.

bazıları şekerdir, tatlıdırlar da bazıları da pek bir kasıntı olurlar, sanki dünyayı o yaratmış. oraya hiçbir öğrenci gelmese öyle kasılacak hali kalmaz ama işte ne yaparsınız ülkemizin eğitim sistemi.
Basvuran adayların ancak %10 u kayıt olabilecek kadar sanslıdır. Sahne sanatları icin konusacak olursam zaten titreyerek girdiginiz sınavda jüri kusur bulmak icin elinden geleni yapar. Sınav sabahı bakarsanız ilk girisi olmayanları kolaylıkla seçebilirsiniz. Tecrübeli olan bu topluluk, 21 yasına yaklasmıs yani son sansını deniyor olmanın verdigi korkuyla bircok sehiri deneyecek ve her seferinde o 10-15 kisinin arasında olmak için umutla bekleyecektir. Bir de sınav sonrası listelerde isim arama hedesi vardır ki en büyük iskence odur. iyi bir soyadınız yoksa, isim yapmış bir kurs ya da egitmenden ders alınması tavsiye edilir.
güzel sanatlar fakültesine öğrenci alan sınav biçmidir. resim, grafik, heykel, seramik, grafik tasarım, resim öğretmenliği, tekstil ve iç mimarlık bu sınavla öğrenci alır..

tüm sınavlarda ilk soru genellikle oturan modelden kompozisyondur. 1.5 saat sürede 50x70 kağıda, sandalye de oturan modeli çizmeniz istenir.(genelde) birinci elemeyi geçenler de, bölümüne özgü 2. bölüm imgesel sınavlarına tabii tutulur. resim ve resim öğretmenliği modele dayalı imgesel, grafik ve grafik tasarım imgesel hayal gücüne dayalı imgeseller, tekstilde yine figür ağırlıklı kumaş işlemeleri ve kıvrımlarına dayalı, iç mimarlık ise perspektif bilgiyi ölçen imgesel sorular yöneltir. ayrıca yanlış bilmiyorsam heykel bölümünde kilden yapıtlar isteniliyor.

grafik başta olmak üzere kimi sınavlarda ikinci aşamada işin içine kuru, sulu ve pastel boya da girer ve işiniz biraz daha zorlaşır. ayrıca kimi bölümler 3. bir bölüm ile öğrencileri mülakata tabi tutar.

her yaz bu sınavlara binlerce öğrenci, güzel sanatlar kurslarında hazırlanır. kurslar aylık ücretle yıl boyu teknik eğitim verirler. yıl sonu ise hazirandan eylül ayına kadar üniversiteler öys tarihlerini yayınlarlar. özel okullar genellikle haziran temmuz civarı sınav yaparken, diğer okullar temmuz ve eylül ayları arası sınav yapar.
özel kurslara gitmeden kazanılması zor olan sınavlardır. çoğunda rüşvet (3000-4000tl bazen daha fazla) ve torpil sayesinde bir kaç kişi kendine rahat yer bulabilir.
özellikle sanatsal alanlarda eğitim almak isteyen mini mini birlerin, çalışkan ikilerin girdiği sınav biçimidir.

bir kere baştan söyleyelim, torpilin en babası döner bu sınavlarda. vakıf üniversitelerinde girecekseniz daha şanslısınız torpil olayı devletlerdeki gibi değildir. jürinin nasıl bir değerlendirme yapacağını bilmek zordur. herif o gün kafası kıyak gelir sınava senin aylarca emek verdiğin esere ''sikin şunu la'' muamelesi çekebilir.

bazıları küçümser kendince. atıyorum resim ya da tasarım için girecekseniz ''lan iki elma çiz yeter işte'' derler. pezevenk o elmayı götüne sokacak sanki. velhasıl kolay değildir. inanmayın böyle laflara.

eğer sahne sınavına girecekseniz mülakata dikkat edin. bilginiz, kültürünüz yerindeyse girin. yoksa bildiğin rezil olursunuz. mesela jüri bir kitabı okuyup okumadığınızı sorarsa am bulmuş abazan gibi ''okudum'' diye atlamayın, bir soruyla sik gibi kalırsınız. genel kültürünüz yerinde olsun.

asıl meselenin sınavdan sonra olduğunu unutmayın.
beden eğitimi bölümü okumak isteyenlerin girdiği sınavdır.
denedim %100 çalışmıyor sınavlardır.

kolay diyen bok yesin, torpil yok diyenin ağzına sıçsınlar. öss puanı da hiç etkilemiyor hacılar.
gerekli her türlü bilgi donanınımına sahip olduğum sınavlardır. hani derler ya ben senin ciğerini bilirim diye, tam o hesap.
Türkiye'de gözle görülemeyen ösym torpil merkezinin görülebilen tarafıdır. nitekim 200. olmuş bir öğrenci %50 burs alıp, çılgın atabilir, listede son burslu olarak açıklanan kişi "aa pardon, giren arkadaşlar yanlış girmiş" diye asil listenin başına alınabilir gibi ilginç olayları bünyesinde barındırır.

ilk sınavların ortalama kayıt ücretleri 100 tl'dir, ve yaklaşık 3.000-5000 civarı (ilk sınavlara herkes girer) kişi girer. zira okul eğitime katkı payı üzerinden aldığı ve vergilendirmediği bu parayı cukka ederek burs kontenjanını tanıdıklarına, eşe dosta açar. borsadaki keriz silkeleme olayı vesselam, elinizden bir şey gelmez.

kontrol mekanizması vakıf üniversitelerinin bilakis kendisine bırakıldığından yaşanılan sorun ve problemlerin çözümü sıfırdır.

kısaca;

bağlanılan umutlar ekstrem bir yarışmacı(!) olmadığınız taktirde sisteme dahil olmak için 20.000 civarı ücret gerekecektir.
Sahne sanatları bölümünde ne tür sorularla karşılaşıldığını merak ettiğim sınavlardır. Eğer okuyan veya okumuş yazarlar varsa allah için mesaj atsın mübarek.
Resim, resim iş ogretmenligi konusunda bilgi almak istedigim sinav.
Türkiye için torpil yuvasıdır.