Ölüm ya da ölüme yakın deneyimlerde beyin fazla ve sıradışı çalışma modundadır. Aynı şekilde Kabus ve korkulu rüyalarda da beynin bazı bölgeleri sıradışı çalışıyordur.
Ölüme yakın deneyim ya da kabus rüyalarla ilgili bazı  araştırmalar beyne ve gözlere giden kan akımı bozulduğunda beynin görmedeki boşlukları doldurmaya çalıştığını gösteriyor.
Aslında ölüm sırasında REM intrüzyonu benzeri durum yaşanır.
REM intrüzyonu olarak bilinen süreçte beyin, en canlı rüyaların görüldüğü evre olan REM uykusunu andıran bir aktivite durumuna geçer. (Film şeridi mevzusu)
Rüya benzeri hayaller  bilinç düzeyinde ortaya çıkar ve gerçek ile fantazi arasındaki ayrım silikleşir.
Yani özetle ; beynin en sıradışı çalıştığı zaman diliminin ölüme yakın deneyimler olması ;beyin sapında bulunan lokus seruleus denen hayallerin oluşumunda rol oynayan bölgenin norepinefrin denilen nörotransmitteri  salgılayarak stres ve paniğe karşı  fizyolojik tepki oluşturmasından kaynaklanıyor.
sanılanın aksine ölürken acı çekildiğini düşünmüyorum.
belli bir yerden sonra acı taşıyan nöronlar şok etkisiyle devredışı kalıyor.
ölümcül bir yaradan çok yaradan hızla akan kan ani tansiyon düşmesi vücut için birincil ihtiyaç oksijenin düşmesi beyin gereksiz hayati önem taşımayan işlevleri devre dışı bırakır.
yaralı bir insandaki şoku görmüşsünüzdür yaranın durumuna göre acı hissetmeyebilir refleksleri yavaşlamıştır göz bebeği büyümüştür.
--spoiler--

beyin sapında bulunan lokus seruleus denen hayallerin oluşumunda rol oynayan bölgenin norepinefrin denilen nörotransmitteri salgılayarak stres ve paniğe karşı fizyolojik tepki oluşturmasından kaynaklanıyor.

--spoiler--

stres altında aklımıza olur olmaz saçma sapan şeylerin gelmesi bununla açıklanabilir mi.
Peki bu tür deneyimlerde zamanın yavaşlaması da beynin hızlı aktivitesine mi bağlı acaba.
Beyin ne kadar hızlı çalışırsa zaman o kadar yavaşlar mı? Böyleyse Değişik bir rölativite anlayışı olurdu.
Ölüm tehdidi aldığımda aklıma film şeridi olarak tahsil görmeye çalışırken yaşadığım onca acı ızdırap geldi.

Zihninize şahsiyetinizin istinat ettiği en temel şey geliyor o an. Benim için çocukluğumdan beri zeki ve çalışkan olduğumun söylenmesi oldu bu.

Galiba çocukken trafik kazası geçirmiş olmamla alakalı. O travmadan sonra iyice efendi sakin temiz düzenli çalışkan biri haline gelmiştim. Demek ki hayatta kalma yolunu böyle bulmuş benim zihnim de.