bugün

Çocuklar zaman zaman anne babalarına cinsel konularda sorular sorarlar. Anne babaların bu konuda verdikleri cevaplar çocuk cinsel eğitimini oluşturur. Verilen cevapların ne kadar sağlıklı olduğu eğitimin de sağlıklı olup olmadığını belirler. Yetişkin cinselliğinin temelinde çocuklukta alınan eğitim de yatar. Cinsellik konusunda hiç konuşmamak ya da çocuğun sorularına yalan yanlış cevaplar vermek de eşit oranda sağlıksızdır.

Neden Cinsel Eğitim Verilmeli?
Çocuklar meraklıdırlar. Bu merak sağlıklı bir şekilde doğru bilgilerle giderilmelidir.
Olumlu bir kişilik kavramı geliştirmek,
Kendi bedenini, duygularını, cinselliğini anlamak,
Kendine ve başkalarına saygı duymak,
Olumlu davranış ve değer yargıları geliştirmek,
Cinsel istismardan korunmak için çocuğa cinsel eğitim vermeliyiz.

Çocukların sorularına cevap verirken nelere dikkat etmeliyiz?
Ortam:dikkat dağıtıcı uyaranların olmamasına dikkat edilmeli.karanlık,korku uyandıracak bir ortam çocuğa bu konunun kötü,ayıp vs olduğunu düşündürebilir.
Ses Tonu Konuşma Hızı:günlük konuşmadaki ses tonu kullanılmalı.kısık sesle konuşmak ya da yüksek sesle konuşmak çocukta konuyla ilgili önyargı oluşturabilir.
Yüz ifadesi:çocuğun sorduğu sorulara şaşırmış ya da üzülmüş görünmemeliyiz.
Beden Dili:abartılı el kol hareketlerinden ya da kaskatı kesilmekten kaçınmalıyız.
Başlangıç Cümlesi:aklın fikrin bu konularda,nerden çıkarıyorsun böyle şeyleri gibi cümleler yerine bsunları merak etmen çok normal gibi cümlelerle başlamalıyız.
Sınırlılıklar:cinsellik konusunda bizim de bilmediğimiz şeyler olabilir.yanlış bilgi vermek yerine araştırdıktan sonra anlatabiliriz.
Kullanılacak Kelimeler:pipi vb. küçültücü kelimeler çocukta yanlış izlenimler bırakabilir.cinsel organların gerçek adı kullanılmalıdır.

son olarak cinsel sorular şaşırtmamalıdır.Çünkü çocuklar doğal merakları sonucu iyi niyetle bu soruları sorarlar. korkutmamalıdır.Çünkü çocuklar henüz zihinsel olarak çok fazla bilgiye gerek duymazlar. Sorularına basit cevaplar almak yeterli olur.
© copyright 2005 - 2026