bugün

demokrasilerde bu durum her zaman böyle olmuştur.
görsel
Eşit olmamalıdır.
Ne diyordu Atatürk;
Köylü milletin efendisidir.
Mesele çobanla profesörün oyunun bir olması değil mesela cahille alimin ya da cühela ile kendini geliştirmiş eğitimli insanın oyunun bir olması. Yoksa burası Türkiye burda okumuş cahil de var hatta ülkeyi bile yönetenleri var neyse koyun güderken kitap okuyan herşeyi farkında olan insan var. Tezatlıklar ülkesiyiz malum her kesimde her türlü insan var çok şükür.
Burada verilmek istenen mesajı çoban gibi naif ve güzel bir örnekten vermek, söylenmek istenilen şeyin yanlış olduğu gibi bir sonuca götürüyor insanı.
ziraat fakültesi profesörüyle atom fiziği profesörünün oyunun aynı olması kadar tuhaf değildir.
basit bir doğruyu ve yanlışı ayırma testini geçebilen herkes oy kullanmalı. birçok insan bu testden geçemeyecektir.
çoban profesörün pirzolaları, biftekleri, köfteleri yemesini sağlıyor profesörün çobana ne faydası var aq.
o biraz profesörüne göre değişir mesela burhan kuzu var adam profesör ama çoban daha üstün.
Profesörün hakikate sahip olamayacak olmasıyla alakalı durum. Profesör de hakikate herhangi bir insan kadar yakındır. Tartışmanız gereken toplumun kendisi iken siz o toplumda kimin daha çok sözü olması gerektiğini tartışıyorsunuz. işte hep derim mesele toplum denen sikimsonik yapıda değer görmek değil kaosla mücadelede sergilenen tutarlılıktır. Tabi siz herşeyi o sikimsonik kalıplarınızla değerlendirdiğinizden profesörü tanrı çobanı kul gibi görüyorsunuz.
budur;
https://www.youtube.com/watch?v=3Fez-TUdvhg
duyar kasmak icin aynidir insan insandir edebiyati yapamayacagim cunku olmamalidir. evet malesef ikisininde oyu aynidir hayatinda dagdaninmrmis ekmegin fiyatini bilmeyen adamla adigj nefese vergi odeyen bir mukellefin siyasi otoriteyi degerlendirme yetisi tabiki ayni degildir. 1 paket makarnaya oy satanlar oldu maddi gelir onemli. sonucta bugun ak partiyeoy veren insanlarin en buyuk korkusu bu partinin dusmesi cunku partinin dususu oarinda dususu olur yerlerinden olurlar cunku parti sayesinde yer aldilar o mevkilerde. allah kimseyi nokta kadar menfaat icin egilmek zorunda kalacak kadar yoklukta birakmasin.
Şaka bi yana oy verme hakkı sınavla belirlenmeli, evet herkese sınava girme hakkı verildiğinde bu demokrasiye aykırılık teşkil etmez, iyi olan bilgili olan oy versin, bir vatandaş olarak aptalların verdiği oyun bedelini ödemek zorunda değilim.
Ulan önce laikliği savunuyorsunuz sonra cobonon oyoylo Bonomko bor dogol bi karar verin dedirten başlık.
Iki insan arasinda bir fark yoksa ayni maasi alsinlardir. Biri ayda 60 bin tl kazanirken digerinin 500 tl kazanmasi da adil degil.
ikisinin de bir beyni olmasından dolayıdır. Bir çoban, işçi, esnaf; siyasi anlamda kimya profesöründen daha donanımlı olabilir. Öğretim değil eğitim üzerinde durmak lazım. Adam kendini geliştirmişse mobilya ustası veya doktor olması arasında siyasi karar niteliği açısından bir fark yoktur.
bu sava karşı çıkanlar, sorsanız demokrasinin yılmaz koruyucusudur(!) demokraside esas olan, o çobana sende insansın ve hür iradenle seni yöneteni seçebilirsin düşüncesidir. eğer ki entelektüel elitlerin iradesi geri kalan insanlardan daha önemli der isen, bu demokrasi değil aristokrasi olur ki, sizin savınıza göre altın bir cevhere sahip olan bir bireyin oğlu platonun metaller mitosuyla açıklayacak olursak basit bir taş parçası da olabilir ki elitizmin dahi hiçbir önemi kalmaz, zamanla tiranlığa doğru daha da kötü bir yönetim biçimi çıkabilir.

2018 yılında hala bu hal tartışılıyorsa biz uslanmamışız demektir.
eski yunan da oy değerleri, şahısların verdiği vergiye göreymiş.

en çok parayı veren, en değerli oya sahipmiş. sonuçta bu da bir tür diktatörlüğe sebep olmuş.

sonra demişler ki, kardeşim bu böyle olmayacak, bi tane adam, 40 bin kişiden daha değerli oluyo, 16 böyle adam birleşip aynı adama oy verince, ülkenin diğer kısmına b.k yemek düşüyo...

buna binaen; bütün oyları eşitleme olayı zaman içinde geliştirilmiş. sonra kuvvetler ayrılığı prensibi geliştirilmiş falan...

"demokrasi tarihi" diye çok kapsamlı bir kitap vardır, o kitapta bu konu ayrıntılarıyla anlatılır.
partili sistemi getirenlerin aciz hallerini görmek ayrı bir neşe kaynağı oluyor tabi .
yalnız gençler, profesörün babası çobansa ne olacak?
(bkz: thug life)
Fırsat eşitliği.
siyaset bilimi açısından üzerinde tartışılabilen bir durumdur. oyların sınıflara göre farklılık gösterebileceğini söyleyen siyaset bilimciler ve iktisatçılar bulunmaktadır.
Bu denyo çobanlığı çok basit bişey zannediyo heralde,yukarıdaki yazara katılıyorum bu dingile bikaç hayvan verip salsan kıra,akşama kalmadan kurda kaptırır alayını. Ayrıca çobanlık peygamber mesleğidir. Ben çok profesör tanıdım tike sürecek akılları yok. Sende de o çobanların güttüğü koyun kadar beyin yok.
Tanım: bir ergenus şapşalyanus un,sivilceli götünden sıktığı tespitimsidir.
Cahil insanın maneviyatı çürüktür. Düşüncesi kendi düşüncesi, bilgisi kendi bilgisi, inancı kendi inancı ve tutumları da kendi maneviyatından doğan tutumlar değildir. Uygun yaklaşımla Bir çocuk kadar kolay şekillendirilebilir, kandırılabilir, ikna edilebilir. O halde çoğunluğu cahil ve düşünmeyen bir ülke için düşünce özgürlüğü temelli bir sistem doğru mudur? Etik olarak doğru gözükse bile politik ve toplumsal bilince sahip olmayan bir kitle ne kadar doğru karar verebilir?

Benim fikirlerim ise şuursuz ile bilgilinin oyu bir olmaması gerektiği gibi, şuursuzun oy kullanma hakkının da elinden alınması gerektiği yönünde. Ülkenin ve vatandaşın kaderini cahillere, delilere ya da çocuk ruhlu tiplere bırakmak ne kadar mantıklı ki? Ayrıca Bunun için aristokratik ya da oligarşik ilkel sistemlere geçmek zorunda da değiliz. her seçim öncesinde seçmenin şuur ve farkındalık düzeyini ölçen bir sınav yapılsa ve sadece sınavı geçenlerin oy kullanma hakkı olsa mesela? Sonuçlar ülke ve tüm vatandaşlar için daha hayırlı ve daha isabetli olmaz mıydı? Eminim mustafa kemal de bugünün imkanlarına sahip olsaydı saf demokrasi yerine bu ya da buna benzer bir sistem uygulardı. Bu söylediğimin Siyaset biliminde adı var mı bilmiyorum ama meritokratik cumhuriyet denilebilir sanırım. Her neyse ismini siktir edin. Önemli olan uygulama kısmı zaten.
Herkesin meslegine gore oy kullandigi bir yer varda bizim mi haberimiz yok aaa pezevenk.