bugün

sabah gazetesinin eski yazı işleri şeysi; sonra; vatan isimli bir gazetemsinin sahibi. banka batıran temiz(!) işadamı.
http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=229605
doğan grubunun, bağımsız gazete ayağına yatan vatan'ı satın alması sonrası 4 gazetenin başına ceo atadığı isim.
engin ardıç'ın günahı kadar sevmediği gazeteci şeysi. engin ardıç'ın 80-90 yılları arasında yayınlanan birbirinden güzel kitaplarında, ismi ercan arıklı ile birlikte en çok geçen şahıslardan biri.
(bkz: tiraj man)
futboldan siyasete her konuda taraf olan , bunu belli eden hatta insanın gözüne sokup kafasına vuran gazeteci yazar.
--spoiler--
Zafer Mutlu, Türk Basını'nın son 20 yılına net bir şekilde damga vurmuş az sayıdaki gazeteciden biri. Pek çok isme göre daha arka planda olduğundan esrarengiz de... Aynı zamanda çok da yaratıcı ve bu yeteneğini basında çeşitli süreçlerin yaşanmasına, temel değişikliklerin gerçekleşmesine sebep oldu. 30 yaşında genel yayın yönetmeni olduğunda bu görevin yaş çıtasını da aşağı çekti bir kere. Televizyonlarda, gazetelerde benchmark Mutlu'nun göreve atandığı yaştı.

Ve o günden beri de durmaksızın çalıştı, hep yaratmak için uğraştı.

Mutlu, şimdi yine öyle anlaşılıyor ki birkaç senedir işlerden uzakta, patron seviyesindeki hayatından vazgeçip sahaya inmeye hazırlanıyor. Dün, medyada Zafer Mutlu'nun Doğan Grubu'nun satılmak üzere olan gazetelerinin başına CEO olarak geçtiği duyuldu. Hem kendi kurduğu Vatan'dan, hem de Posta, Radikal ve Fanatik'ten sorumlu olacak.

Bu medyada Zafer Mutlu etkisinin daha uzun yıllar süreceğini de gösteriyor.

Mutlu'nun gazeteci olduğu ilk günden beri en büyük amacı genel yayın yönetmenliği yapmak ve çok para kazanmaktı. 30 yaşında, Dinç Bilgin onu Sabah'ın başına resmen getirdiğinde o yıllara kadar ciddi maddi sıkıntılar çekmiş biriydi. Ankara'dan istanbul'a taşındığında ilk evliliğinin bitmesine varacak kadar sıkıntılı bir hayat yaşamıştı. Bir süre istanbul'da Can Ataklı'yla Laleli'de bir çatı katında bile yaşamıştı.

Ancak Sabah yıllarından itibaren de Mutlu sıradan bir gazeteci, hatta genel yayın yönetmeni olmadı hiçbir zaman. Hem gazeteciliği ilginçti, hem de yöneticiliği. Haldun Simavi ve Rahmi Turan okulundan kaptıklarını, kendi emeğiyle harmanlamış ve yeni bir gazetecilik anlayışı yaratmıştı. Kimilerinin sempatiyle bakmadığı...

Selahattin Duman, Metin Münir'in Sabah Olayı kitabında Mutlu'nun tanımayanlar tarafından sevilmediğini, tanıdıktan sonra da onu sevmeyen insanın olmadığını söylüyor. 'Çok antipatik görünüşlü' Mutlu'nun konumu da hep patron seviyesinde oldu. Yıllar yılı Sabah gazetesi ondan soruldu; gazete Dinç Bilgin'in olduğu kadar Zafer Mutlu'nundu aynı zamanda.

Sabah binasında bir tek Dinç Bilgin'e, bir de sekreteri Gül Hanım'a Siz derdi...

Basında malvarlığı en çok tartışılan isimlerin de başında gelir. Ancak bunu tartışmaya açanlar, onun bir gazeteci değil, fiilen basında bir patron olarak yer aldığını görmezden gelir. 1980'de altı delinmiş ayakkabısına mukavva parçası koyarak işe giden adam çok para kazanmıştır, ama çok değişimin de altına imzasını atmıştır.

Özallı yıllar, aynı zamanda Mutlu'nun yıldızının parladığı dönemdir. O yıllarda, dönemin de etkisiyle vizyonun sahiplenicisi Sabah olmuştuiraj man` olarak adlandırılan Mutlu yükselen değerlerin yayın organını hazırlamaya başlamıştı. Paranın yönünü iyi takip etmiş, yuppie kültürüne, toplumdaki ingilizce düşkünlüğüne iyi adapte olmuştu Sabah.

Şaşırtıcı olan, yıllar sonra çıkardığı Vatan'ın Sabah'ın yerine oynaması beklenirken bambaşka bir kulvara kaymasıydı. Mutlu, adeta bilerek Vatan’ı Hürriyet, Sabah kulvarında değil de rekabetin daha az olduğu bir başka ligde tuttu yıllarca. Vatan'da yükselen değerlerin yansımalarından ziyade, ortasınıfın hissiyatının tercümesini bulmak daha mümkündü. Nitekim AKP iktidarı boyunca da muhalif çizgide kalmayı, ulusalcılarla omuz omuza vermeyi tercih etti.

Zafer Mutlu her zaman gazeteciliğinde iktidarla balans ve manevra ilişkisi içine girmişti. Zamanında bazı siyasetçileri hem avucunun içine almış, hem de onlara en büyük yumrukları indirmişti. Mesut Yılmaz'la canlı yayında kapışmaları unutulmaz... Güç kullanımını iyi biliyordu.

Ancak kendisinin de kabul ettiği, giderek gücünün kontrolsüz hale gelmeye başladığıydı. Bir dönemin Sabah'ı kabine kurmaya, bakan atamaya gazetecilik yapmaktan çok daha meraklıydı. 28 Şubat'ta, en omurgasız tavrı sergileyen de Sabah olmuştu. Yazarları işten atarak, Paşalar'ın dediklerini yaparak.

Vatan'ın kuruluş aşamasında Mutlu pek çok kere günah çıkarttı. Gerek Vatan'ın politikasıyla, gerekse verdiği röportajlarla. Mümkün olduğu kadar geçmişi temize çekti. Bir tek, yıllar önce, Sabah'ı yönetirken gazetenin asıl amacının para kazanmak olduğunu söylemişti, bir o demecini unutturamadı hiç kimseye...

Böyle bir geçmişi ardından getiren Zafer Mutlu yeniden sahaya iniyor. Bakalım ne olacak. 23 Temmuz sabahı daha net belli olacağı kesin yapacaklarının. Onu iyi tanıyanlar, seçimden önce Vatan'ı Doğan Grubu'na satarak aslında gazetesini de kurtardığı görüşünde birleşiyor. Bundan böyle kendi dahli de merak konusu ama...

Bir de tabii kurulduğu günden beri bağımsız olmakla övünen, Doğan Grubu'nun desteğiyle çıkmasına rağmen bağımsızlığı vurgulayan, bununla prim yapan bir gazetenin kendi durumunu nasıl açıklayacağı ilginç. Ama unutmayalım ki Zafer Mutlu Türk Basını'nın belki de en iyi spinnerlarından biridir; malzemeyi harika çevirir, gündemi istediği gibi şekillendirir...

oray eğin
--spoiler--
devlet arazisini işgal ederek kolej yapan vatan gazetesi yönetim kurulu başkanı.

http://www.habervaktim.co...u_gaspa_son_verilsin.html
ünlü "Ne gazeteciliği kardeşim? Biz burada dükkan açtık, para kazanıyoruz" sözünün sahibi.

http://www.stargazete.com...calistirsaniz--179451.htm
gün itibariyle kurtlar vadisin'de ismi söylenmeden iması edilen yukardaki adamlardan birisi.
görsel