bugün

--spoiler--
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Başbakanlık’a bağlı müsteşarlık düzeyinde bir kamu kurumu olarak kurulmuştur. Böylece dünyanın farklı bölge ve ülkelerinde yaşayan vatandaşlarımızın yanı sıra ortak tarih ve kültürel mirasa sahip olduğumuz soydaş ve akraba topluluklarımız ile sürdürülmekte olan ilişkiler kurumsal bir hüviyete kavuşmuştur.

5978 sayılı kanun ile kurumun çalışma alanıyla ilgili üzerine almış olduğu koordinasyon görevi; yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza ve soydaş ve akraba topluluklarımıza yönelik ilgili, yetkili kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılacak çalışmaların koordinasyonunun bir plan dâhilinde yapılmasını sağlamak, bu alanlara yönelik belirlenmiş hedeflere hangi stratejilerle ulaşılacağını tespit etmek ve başarıya ulaşmasını sağlamak olarak tanımlanmaktadır.

Başbakan Yardımcımız Sayın Bekir Bozdağ’a bağlı olan Başkanlık, çalışmalarını dört temel alanda yürütmektedir.

Yurtdışı Vatandaşlar

Başkanlığın çalışma alanlarından birincisini yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları oluşturmaktadır. Başkanlık, yıllar boyunca çeşitli sebeplerle yurtdışına göç etmiş vatandaşlarımıza yönelik stratejilerin geliştirilmesi ve yurtiçinde veya yurtdışında yapılan çalışmaların koordinasyonu görevini yürütmektedir.

Soydaş ve Akraba Topluluklar

Başkanlığın ikinci çalışma alanı ise soydaş ve akraba topluluklardır. Uzun bir tarihin ve büyük bir medeniyetin taşıyıcısı olan devletimiz, omuzlarına yüklenen sorumluluk anlayışı ile farklı coğrafyalarda ortak kültür ve duyguyu paylaştığımız topluluklarla ilişkilerini olabilecek en yoğun şekilde sürdürmeyi amaçlamaktadır. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, bu temel amaç doğrultusunda, soydaş ve akraba topluluklarımıza yönelik bugüne kadar farklı kurumlar eliyle farklı şekillerde sunulan hizmetleri koordine etme ve sunulan hizmetleri etkin ve verimli kılma görevini üstlenmiştir.

Uluslararası Öğrenciler

Başkanlığın bir diğer çalışma alanını ise ülkemize eğitim görmek amacıyla gelen uluslararası öğrenciler oluşturmaktadır. Türkiye’de burslu eğitim görmesi uygun görülen uluslararası öğrencilerin eğitim süreçlerinin başarılı bir şekilde yürütülmesiyle ilgili esasları belirlemek, bununla birlikte uluslararası öğrencilerin öğrenimleri esnasında ve sonrasında ilişkilerin sürekliliğini sağlama görevi Başkanlığımız tarafından üstlenilmiştir.

Sivil Toplum Kuruluşları

Başkanlığın son çalışma alanı, diğer üç alanı destekleyici ve bütünleştirici nitelikteki sivil toplum kuruluşlarıdır. Başkanlık, vatandaşlarımızın, soydaş ve akraba toplulukların ülkemizde veya bulundukları ülkelerde kurmuş oldukları sivil toplum kuruluşlarını, bulundukları toplumda yönetime daha aktif olarak katılmaları, ülkemiz ile bağlarını muhafaza etmeleri ve yaşamın her alanında başarılı çalışmalar yapmaları doğrultusunda desteklemektedir.

Başkanlık, çalışmalarında etkinlik ve verimliliği sağlayabilmek amacıyla, her çalışma alanına yönelik bir kurul oluşturmuş ve muhatap kesimleri çalışmalarına ortak etmeyi hedeflemiştir. Bu kurullar, Yurtdışı Vatandaşlar Danışma Kurulu, Kültürel ve Sosyal ilişkiler Eşgüdüm Değerlendirme Kurulu ve Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Kurulu’dur. Bu üç sürekli kurul üyelerinin danışmanlığında hazırlanacak strateji planları, ilgili daire başkanlıklarının çalışma, analiz ve değerlendirmelerinde esas alınmaktadır.
--spoiler--

kaynak: http://www.ytb.gov.tr/
Türklerinin hangi sorununa çözüm ürettiği merak edilen kamu kurumu.