bugün

güncel ve en etkili kendini koruma tekniklerinden biri olan wing chuna başlayanlar için:

- wing chun adam dövme sanatı değildir. daha önce de söylediğimiz gibi "kendini koruma" sanatıdır. gidip dayak atmayı öğrenmezsiniz, dövmeye çalışana karşılık vermeyi öğrenirsiniz.
- wing chun'un karate ya da taekwondo gibi müsabakaları yoktur. çünkü herhangi bir limitiniz yoktur, sizi saldırandan kurtulmak için en ölümcül ve iğrenç hareketleri bile yapabilirsiniz, yapmak zorundasınız da.
- wing chun insana iradeyi, soğukkanlılığı öğretir. hız, güç ve daha gelişkin sezme yeteneği kazandırır.
- boyunuz ve kilonuz ya da gücünüz çok önemli değildir. küçük-büyük herkesin öğrenebileceği şekilde düzenlenmiş bir sistemdir.
- minimum güçle maksimum etkiyi yapabilmeyi hedeflersiniz. bu yüzden hızla ve vücudun zayıf bölgelerine darbe atmayı , güce yön vermeyi öğrenirsiniz.
- en önemli bölge kafanızdır. wing chun'da aynı zamanda general'i sembolize eder; generale zarar gelmemesi gerekir. o zarar görürse işiniz biter.
- minimum güçle maksimum etki demiştik, uygulamasında bu seviyeye gelinmesi güzel. ancak işin yorucu kısmı antremanlarında. chain punch (zincir yumruk), ayak çizmeler, bilek esnetmeler, şınavlar, yumruklu mekikler ile başta kollarınız olmak üzere vücudunuz ilk haftalar büyük yorgunluk çekecek, kaslarınız ağrıyacak. bu durumu daha hafif atlatmak için ders saatleri dışında da aynı çalışmaları bireysel olarak yapın.
- partnerlerle çalışırken sifunuzun ya da sihinginizin söylediklerinin dışına çıkmayın. yanlışlıkla gözünüzü, kaşınızı ya da dudağınızı patlatmayın, kolunuzu bacağınızı kırmayın.*
- 3 ayda bir seminerlere girerek seviyenizi yükseltebilirsiniz. seminerlerin ücretleri 60-90 tl arası değişiyor ortalama olarak. aslında wing chun kaliteli olduğu kadar diğer dövüş sporlarına ya da savaş sanatlarına göre daha pahalı, ancak bu genelleme her yer için doğru değil. ebmas (emin boztepe martial arts system) diğerlerine göre daha ucuzdur. eğer bölgenizde yoksa bile, öğrenmeye istekli bir öğrenci grubu toplayarak bölgenizde şube açmalarını talep edebilirsiniz.
- 2 yıl geçmediği sürece, kimseye wing chun bilginiz ile diklenmeyin, sataşmayın. zira elinizde patlayabilir, heyecana gelip kendinizi dövdürebilirsiniz. aslına bakarsanız hiçbir zaman birisine sataşmayın. 2 yıl lafım umut kırıcı olmasın, 6 ay gibi bir süreden sonra refleksleriniz iyice gelişiyor ve farkedilir derecede hızlı oluyorsunuz, lakin gerçek bir kavga sırasında ne olacağı bilinmez, kendinize pek güvenmeyin derim.
- sağlıklı beslenin. mineralli yiyecek ve içeceklerden tüketin (ıspanak, maden suyu vb).
ekleme: daha fazla bilgi için özel mesaj atabilirsiniz.
Kadının geliştirdiği dövüş sanatından fayda gelmez diyen Ortadoğu zihniyetli kroları ciddiye almayın

Lakin bu tarz sporları Türkiye'de öğrenmeye çalışmayın bunları öğreten tipler Türkiye'de %90 ı normalde Zeytinburnu, Bağcılar ayarında kekoların bir spor salonuna yazılıp sonraki dönemlerde kendini savunma ve dövüş sanatları ustası olarak satmasıyla sonuçlanınca ortaya çıkan tipler onun için gidiyorsanız mümkünse güzel bir yere gidin hatta mümkünse özel ders alın yoksa hem paranıza hem zamanınıza yazık olur

Mümkünse günlük hayatta işinize daha çok yarayabilecek keysi,boks tarzı şeyleri öğrenin diyeceksiniz ki wing tsun günlük hayatta işinize yaramaz mı yarar ama Çin'de anavatanında öğrenirseniz yarar yoksa Türkiye'de harmandalı öğretir gönderirler wing tsun diye.
tamamen minimum enerjiyle maksimum güç uygulatabilecek ,kadınlar ve çocuklar için ve bir kadın tarafından oluşturulmuş savunma sporudur .
tüm bir yılı wıng tsun konusarak geçirdik hayaller başka bir eğitim dönemine .