bugün

araba veya otomobil bildiğiniz üzere en çok kullanılan kişisel taşıma araçlarından biridir; hatta en çok kullanılanıdır. bu yüzden yeni başlayan sürücü adayları için bir takım bilgileri buradan ulaştırmak önem arzetmektedir.

öncelikle belli başlı bazı kurallar vardır elbette, trafik kuralları dediğimiz. bu kuralları iyi biliyor olmak gerekir, araba kullanabilmek için. zira araba kullanmak demek trafik demektir.

yeni başlayanlar için bilinmesi gereken belli başlı önemli hususları belirtelim hemen:

- arabaya bindiğinizde sırasıyla emniyet kemerini takın, koltuk ayarı yapın (debriyaja tamamen basacak şekilde ayarlamanız gerekir) ve ayna ayarını yapın.
- arabayı kaldırmak için kullanacağınız vites 1'dir. bazı istisnai sistemler hariç tüm arabalar 1. vites ile kalkış yapar.
- sol ayağımız her zaman debriyaj üzerinde olmalıdır, diğer ayak ise gaz ve frende gidip gelmelidir.
- devir göstergesi 30'un üzerine çıktığı anda araba bir sonraki vitese atmayı istemektedir; eğer sabit hızla gitmek istiyorsanız devir göstergesi 30'da sabit kalacak şekilde gitmeye devam edin. yok ben vites atacağım diyorsanızda debriyaja basıp vitesi atın (gazdan ayağınızı çekin), pat diye de ayağınızı debriyajdan çekip gaza asılın (tavsiye edilmez pek, yine de uslu uslu hafifçe bırakabilirsiniz debriyajı).
- yeri gelmişken arabayı kaldırabilmek yeni başlayanlar için biraz zahmetli bir iştir. tabii bunun da bir tekniği var yeni başlayanlar için; debriyaja sonuna kadar basıp 1. vitese alın arabayı, ardından debriyajı yavaşça yarımlayın. motorun sesini duyun ve şiddetlenen sese kulak vererekten debriyajdan ayağını çook yavaş bir şekilde kaldırmaya devam edin, muhtemelen araba hiç gaza basmasanız dahi hafiften hareketlenecektir, bu sırada hafif gaz verin ve yavaşça debriyajdan ayağınızı çekin. eğer hafif hareketlenme durumu olmuyorsa, çok hafif gaz vererekten hareketi sağlayarak arabayı kaldırabilirsiniz.
-durmak istediğinizde frene bir anda yüklenmeyin, aksi takdirde yan tarafta oturan kişinin kafasını cama çarpıp beyin kanaması geçirmesini sağlayabilirsiniz. gazdan ayağınızı çektiğinizde, çook yavaşça frene basın. zamanla öğrenirsiniz zaten yumuşak bir şekilde arabayı durdurmayı. ayrıca arabayı durdurmak istediğiniz sırada debriyaja basaraktan arabayı boşa alıp akabinde frene basmanız da iyi olacaktır; pek uygulanmayan bir şey ama sürücü kursları böyle öğretiyor.
(bkz: leadman sürücü kursu)

gerekli evraklar ;

bir adet bilgisayar
internet bağlantısı gösterir belge
uludağ sözlük üyeliği
okur yazar olmak

hadi hayırlısı..
eski, olabildiğince eski bir arabayla yapılması gereken eylemdir.
Hani şu devletin piyasadan kalksın diye sahibine 5 bin tl ödeyip hurdaya kaldırdıkları cinsten.
Hurdadan önceki son anları der, hoyrat davranabilirsin ancak unutma o da sana çok iyi davranmayacaktır.

Öncelikle koltuğa oturursun - kullanacam diyorsan ön koltuğa. kapı kolu sert olabilir, ilk inatlaşmanı burda yaşayacaksın - sakin ol. koltuğa oturduğunda ilk farkettiğin şey direksiyona olan uzaklığın olacaktır - panik yapma, koltukla da inatlaşma, onun yeri orası. üretildiği yıllarda yaşayan insanların bacakları çok mu uzunmuş diyebilirsin- iğrenç bir espri- deme.

debriyaja koydun mu ayağını? e evet koltuğun ucuna kaymak zorunda kaldın, onunla da kalmadın, sol yanını debriyajın dibine kadar basacam diye yükleyince sağ ayağın gönyeyi şaşırmış olabilir ama napıp yapıp onu da gaza yaklaştırmalısın. fizik kurallarına aykırı diye düşünme- bunu senden önce başaranlar oldu,sen de yapabilirsin. o da olmadıysa yanındaki kişiden yardım isteyebilirsin. sen canhıraş debriyaja basarken o da sol eliyle gaz verecektir.

eh gazı da verdik, vites değişiklikleri dışında sol ayağımız da özgür, şimdi yavaş yavaş yol alabilirsin. Ancak yollar da hayat gibi engebeli ve sarp. bunun kavisi var, yokuşu var, inişi var, hem senin dışında başka canlılar ve motorlular da var..
burda sorum şu olacak; nesnelerle arandaki mesafeyi algılamakta ne kadar iyisin? hımm, iyisin. peki ozaman karşına çıkan herhangi bir engelde direksiyonu tam olarak ne zaman kırman gerektiğini biliyorsun..
ama o direksiyon senin tanıdığın diğer yavşak direksiyonlara benzemez. çevirmekten üç günde bir yalama olacağından sık sık sanayideki tamirciye gider ve direksiyonu sıkarlar, eğer bugün aracın sanayiden çıktığı gün ise direksiyon daha fazla efor sarfetmeni isteyebilir senden. bunu başarabilirim diyorsan da.. aniden önüne çıkan araçta direksiyonu kırdım ama çok sıkıydı, yok efendim dönmedi gibi yakarışların palavra gibi algılanacaktır, haberin ola..
durduğunuzda vitesi boşa atıp debriyajdan ayağınızı çekin. sakın vitesteyken çekmeyin. yoksa öndekine gömersiniz.
-öyle filmlerde görüp vitesi değiştirirken arabanın anasını bellemeyin. macera aramadan düzgünce değiştirin vitesi.
-yok sollama yaparken öndekinin nevrini döndürecem diyerek hızlanıpta kıçına kadar sokularak geçmeye çalışmayın bir fren koyarsa görürsünüz o zaman nevir nasıl döner.(tecrübeyle sabittir.)
-eğer arabanız otomatik vites ve bunun türevleriyse öyle dalmayın yolda giderken. zira efendim bu tip araba sürücüleri çok dalgın oluyorlar bazen.
-bir de istanbul'daysanız uyanık olun zira sağınızdan solunuzdan milleti makaslaya makaslaya tabakhaneye yetişenler olabilir.ayık olun çarpılmayın.
arabayı kaçırıp vitesini koparttıktan sonra bide üstüne kullanmaya devam edip arabayı traktör sesleri çıkartmaya zorlamayın. zira otoparka girdiğinizde arabadan dumanlar çıkıyor, marşı basmıyor falan olabilir. korkmayın, ağlamayın ailenize gidip söyleyin. sakın hiçbirşey olmamış gibi otoparka parketmeyin sonra çekiciyle çıkartmaları zor oluyor. bi arkadaş anlatmıştı da ordan biliyorum.*
sakın babanızdan araba kullanmayı öğrenmeye kalkmayın,en doğru yönten 7 yaşından itibaren kaçırarak öğrenmek oluyor.
sürekli stop ettirmektir. bir türlü debriyaj-gaz ayarını tutturamamak, sevgiliyi çileden çıkartmaktır. otomatik vites diye tutturmak ama bir türlü yüz bulamamaktır. babadan öğrenmeyi ise asla becerememektir. *
şöyle olabilir ama biraz sakıncalı:

http://www.izlesene.com/v...urmesini-ogrenmek/2440045
detaylar;
1. yolda giderken aniden önünüze çıkan araca korna çaldığınıza size dörtlüleri yakıyorsa bu "özürdür"
2. köprüye girerken ya da tem'de veyahut e-5te önünüzdeki araç birden dörtlüleri yakarsa bu "trafik tıkandı yavaş gel" demektir.
3. biri kafasını camdan çıkarıp size bakıyorsa bu "bayan şoförsünüz" demektir.
4. arkadan tek bir ışık geliyorsa muhtemelen motosiklet, düşük ihtimalle de tek farı arızalı bir araçtır. (hayır gemiler karada hareket etmezler, edemezler)
5. hayır ehliyetim yok.
6. hayır hayır bayan (hatta bağyan) değilim.
(bkz: başak burcu erkeği)
Valla büyük şehirde yaşıyosanız paraya kıyın otomatik vitesli bi araba alın derim ben. Her kırmızı ışıkta vites değiştirmekten gına geliyor yoksa.
şu gaz ile debriyaj arasında ki dengeyi bi bulun önce diyen yanınızda ki turşuya sağlam bi yumruk geçirin...
sonra rahatlayın; vatanı kurtarmayacaksnız altı üstü araba süreceksiniz...
1- yolu gözünüzle takip edin bir süre sonra baktığınız yere doğru kendiliğinden gittiğini farkedecek ve her seferinde çok şaşıracaksınız.
2- sert virajlarda asla virajın dışına bakmayın her zaman döneceğiniz yöne doğru bakın yoksa bariyerlerle sıcak temas kurabilirsiniz.
3- araba kafasının geçtiği her yerden geçer arkayı düşünmeyin
4- arkadan gelen araç sürücülerin hakkınızda düşündüklerini, kornalarını sellektörlerini sallamayın
ha bir de arabayı tek başınıza kullanıyorsanız gerçi farketmez çift de olur neyse öyle dolapdere hacı hüsrev taraflarına pek uğramayın derim ben. tavsiye diye aklınızın bir ucunda dursun.
(bkz: otomatik vites)
evet otomatik vites bi araba alırsanız işin yüzde 75'inden kurtulmuş olursunuz.

bir sürü düz vites arabada araba kullanmayı öğrendim, uzun bir süreçti, anadol kullandım, peugeot partner, rover, hyundai getz ve daha bi sürü düz viteste araba kullanmayı öğrenirken kullandım.

daha sonra pedere dedim olmayacak bu iş otomatik bir araba al, sağolsun aldı. arabaya ikinci defa oturduğumda sabah okula pendikten anadolu hisarına tek başıma e-5 ve tem otoyolunu kullanarak gittim. ilk oturduğumda da tatil dönüşü bursadan yalovaya kadar sürmüştüm. inanılmaz rahat, vites değiştirmeli miyim gerginliği yok.

bunun dışında kalan yüzde 25lik kısım da dikkat oluyor, araba kullanırken aynalar gerçekten de hayati önem taşıyor. biraz da öngörünüz olacak zırt pırt önünüze dalanlara karşı dikkatli olun.
yazılanlara göre, "eskiden beri kullananlar" müthiş şekilde tehlikede yahu ! hatta yine burada yazılanlara göre yeni başlayanlar da tehlikede !

debriyaj, gaz, vites filan tamam önemli de ; 8 yıldır günde 10 saat araba kullanan ve her sene şirket tarafından mecburi kılınan "defansif sürüş teknikleri", "ileri sürüş teknikleri", "güvenli sürüş teknikleri", "arazide sürüş teknikleri" gibi eğitimleri teorik ve pratik olarak sektirmeden alan biri olarak nacizane tavsiyem :

- araca binmeden önce etrafında şöyle bir dönerek lastiklerinizin hava basıncını kontrol edin.
- biner binmez, anahtarı kontağa sokmadan önce emniyet kemerinizi takın. (en önemlisi bu)
- üzerine bindiğiniz icadın, bir makina olduğunu ve kontrolün sadece sizde olmadığını mutlaka hatırlayın.
- hızlandığınız her kilometre için, o aracın daha uzun sürede duracağını unutmayın.
- çok profesyonel olabilirsiniz, ama arkanızdaki ya da önünüzdeki çok acemi olabilir. ama kaza sonrası kimin acemi, kimin profesyonel olduğunun önemi yoktur. acemi yaşar, sen ölürsün. sen yaşarsın, acemi ölür. ölüm olduktan sonra önemi var mı?
- sabırlı olun. bir saniyelik hata ile kaza yapabilir ve ölebilirsiniz. bir saniyeyi geri almak mümkün değil ama, saatlerce bile sabretseniz, günlerce sabretseniz yaşarsınız. hayattasınız yahu! o bir saniye için değer mi?
- kendinizi önemsemiyorsanız bile, diğer araçlardaki insanları ya da yayaları önemseyin. sizin yaşamak için sebebiniz yoksa bile, onların mutlaka vardır.
- herşey elinizde. ama elinizde olmayanlara baktığımız zaman, sizin hayatınız diğer sürücülerin ellerinde. buna göre kullanın.

dikkat ve sabır. levye değil !
ilk kaldırış stresi , hoplatma , fren yerine gaza basma , sağ ayakla frene basmaya çalışma , vites gacırdatma , çukurlara dalma , vites atma stresi , şairinde dediği gibi
(bkz: ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden)
kullanılan araba için kazalara karşı tampon takılası kullanışlardır.
debriyaj fren gaz.
kullanmayın amk.

trafikte bu kadar araç varken bir de siz trafiğe çıkmayın amk.
hafif hafif kuşu sever gibi patimizi gaza dokundurup daha hızlı bir şekilde sol bacagımızı kasıklarımıza doğru çekiyoruz. hareketlenme başlıyor. sonra sağ elimizle mantar başlı aleti birden geriye doğru çekiyoruz. ne oldu. 2 vitestesin.
Kavramayı bulmak ònemli en çokta bunda hata sonra araba stop eder, hoplar. Yavas yavas hic acelemiz yok tatlim, surucu adayi tabelamiz var zaten hadi basliyoruz neydi once debriyaj fren bas bakalim vitesi bosa al once... Boyle diyorlar kursta bu olay baska da bir estantene yok.