bugün

Bugünkü kadar müslüman olmadık belki de.
iranda şii sorunu büyüyebilir, halifelik geç alınabilirdi.
"emir timur kuzeye yönelseydi olacaklar" ile aynıdır.
çok büyük değişiklikler olmazdı. bir kere o dönemde asıl düşman batı devletleri değildi osmanlı için. papalık yerinde duruyor, venedik sert politika izlemiyordu. fakat safeviler ve memlüklüler çok güçlüydü. bu yüzden geride iki büyük düşmanı bırakarak osmanlılar batıya yönelemezdi.

yavuz sultan selim han'ın büyük toprak fethetmesin en büyük sebebi düşmanlarının cahil cesaretine sahip olmasıdır. o dönemin mükemmel ordusu olan osmanlı karşısında meydan muharebesi vermek resmen intihar etmektir. şah ismail ve memlükle bu hataya düşmüş ve büyük kayıplara uğramışlardır.

kanuni sultan süleyman babasından farklı değildir toprak fethetmek arzusu bakımından. donanmayı geliştirmiş ve rodos'u alarak müslümanları dünyadan silmeye yeminli şövalyeleri rezil etmiştir. belgrad gibi önemli kaleyi alarak osmanlı'ya balkanlardan sağlam bir üs getirmiştir. karşısına meydan muharebesinde çıkmaya cesaret eden tek kişi macar kralıdır. onunda sonu felaket olmuş ve bir zamanlar avrupada en güçlü kara ordusuna sahip olan macarlar sadece iki saatte büyük bir krallığını tamamen yitirmişlerdir. daha sonra ilerleyen kanuni habsburg topraklarına girip viyana'ya kadar gitmiş fakat kuşatmaya hazır olmadığı için şehri alamamıştır. habsburgların yönettiği kutsal roma, ispanya ve avusturya'nın oluşturduğu ve avrupa'nın yarısını kaplayan bu büyük imparatorluk kanuni'nin karşısına direk olarak çıkmamış ve kalelerde saklanarak hezimeti önlemiştir. aynı şekilde kanuni'nin doğu seferlerinde safevi şahı tahmasb kanuni'nin karşısına çıkmamış ve babası gibi hezimete uğramamıştır.

bu yüzden kanuni'yi karşısına alamayan avrupa ülkeleri açık meydanda yavuza meydan okumak yerine kalelerine saklanacakları için büyük değişiklik olmayacaktır.
süleyman yerine yavuz'u tanıyacaklardı. hatta cengiz kadar meşhur olabilirdi. bence osmanlı devletinin gördüğü en büyük padişahtır.
arkasını doğuya dönmüş olurdu.

swimpfff
ingiltereye bile girerdi, kiliseleri yokeder papaya zincir vururdu.

Doğudaki en güçlü 2 devleti bile ezip geçmiştir. basit frenk şövalyelerini mi ezemeyecekti yani?

nitekim oğlu kanuninin karşısına çıkmaya maçaları asla yemeyecektir.
eyfel kulesinin altında simit ayran bi liraağğğ ,param olsa bende alsaaam tarzı bağırışlar duyulurdu.
osmanlı devleti nin doğusu da batı ya yönelirdi.
Yine ayrılırlardı bir bir. Nooolacağıdı. Bize mi kalacaktı?
batının büyük bölümü musluman olurdu. lakin devletin bekasi için doğuyla uğraştı.
hiç bir şey yapamayabilirdi. sözlükte kimsenin harpten anladığı yok. Herkes uçardı kaçardı sokardı demiş. Batılı devletler o zamanlar çok güçlü değildi. Kendi sorunları vardı. Fakat güç doğuda idi. Yavuz batıya girdiği zaman safeviler, memlüklerde doğudan girebilirdi. O zaman Osmanlı hem doğudan hem batıdan saldırı altında kalırdı. Yauz zaten batıda olduğu için doğuya gidene kadar diğer 2 devlet istanbula bile gelebilirdi.

iyiki Yavuz sizin kadar akıllı değilmiş dediğim olacaklar.
herhalde atlantik okyanusunu görürdü yavuz. hah hah hah...türkiyenin başkenti belki paris olurdu.
Avrupa nın gen haritası 2. Defa türkler tarafından değiştirilmiş olur, Avrupa iyiden iyiye piç bir kıta olurdu.
Malum Avrupa nın gen haritasını ilk değiştiren kavimler göçüne sebep olan hun türkleriydi.
Yoksa bugünün fransızlari şu an ukrayna da olacak, almanlar ural dağlarının hemen batısında devlet kuracaklardi.
işte hazreti yavuz yüzünü batıya dönseydi 2. Kavimler göçüne de oğuz türkleri sebep olmuş olur, Avrupa iyice birbirine girmiş piç kavimler coğrafyası olurdu.
-saydı -seydi ile tarih değerlendirilmez. Yok bi 8 yıl daha yaşasaydı şöyleydi böyleydi falan filan. Ama yaşamadı işte amk.

Yavuz bir savaş dehasıydı büyük bir kumandandı. Ama yaşasaydı ne olurdu kimse bilemez. Belki de çok başarısız olacaktı.
https://www.youtube.com/watch?v=kcyXmZfMRKU&ab_channel=AnadoluMongollar%C4%B1
Tarih bu şekilde ilerlemez oraya yönelseydi bu sefer doğudan gelecek güce karşı ne yapacaktı. Daha doğrusu Osmanlı döneminde belli bir yerden sonra ilerleyemiyor. Nedeni ise gideceği her ülke kendisi kadar güçlü.

Yani batıya değil istediği yere de yönelse belli nokta da yine tıkanacaktı.
ciddi hiçbir şey olmazdı.

yavuz'un batıda karşılaşacağı devletler, doğuda tepeledikleri gibi düşük teknolojiyle iş gören devletler değildi. sultan süleyman 46 yıllık iktidarında ancak macaristan'ın bir kısmını ele geçirebildi, o kadar. sadece 8 yıl iktidarda kalan yavuz ne yapabilirdi ki?
''düşük teknolojiyle iş gören devletler değildi''

yavuz'un ordusu düşük teknolojili miydi ?

Şah ismail Yavuz'la karşı karşıya gelene kadar girdiği savaşlardan galip ayrılmış bir mareşaldi.
Yabancıların gözünden osmanlı yazın youtube a, bu video ile karşılaşırsınız, yavuz sultan selim ile alakası yok,
Yavuz sultan selim batıya yönelseydi ve alevilere yaptığına benzer şeyler yapsaydı, avrupa şu an hala osmanlı toprağı olurdu.
Tam günümüz türkünün arzuladığı yönetici tipidir kendisi, gerekiyorsa keser, biçer, merhamet ile aptallığı karıştırmamak lazım, keşke ermenilerin de soyu kazınsaymış, almanya soykırım kararını almazdı.
anlatış tarzın kıt anlamam değil.yaptığın bu yorum herkes tarafından aynı şekilde yorumlanır kemoş kardeş. kendini ifade edebilecek şekilde kelime hazneni geliştireceksin ya da kıvırmaya çalışmayacaksın. Yavuz gibi askeri bir dehadan söz ediyorsun. Ne batıda ne doğuda önüne çıkıp direnecek ordu yok. keza ondan sonra gelen Süleyman'da Alman imparatorluğunun içine etmiş gelmiştir. Ondan kalan orduyla.
Tarih bilmez yarı cahiller için ''hiçbir şey'' olmazdı hatta ''yavuz biçare bile kalabilirdi'' ama o dönemde Osmanlı ordusunun doğuyu bırakıp batıya yönelmesinden korkan karışında ''hiçbir şey yapılamaz'' denilen batıdır. Türk'ün kuvvetini bilen batı acz içindedir. Yavuz'dan kalan ordu için avrupalı bir elçinin yorumu:

'' Türklerin düzeni bizimkiyle kıyaslandığımda geleceğin başomıza getirebileceklerini düşünüyor ve ürküyorum. Ordulardan biri galip gelecek diğeri ise mahvolacaktır. Gayet tabii her iki hasım da yara almadan kurtulmaz.

Onlarda güçlü bir imparatorluğun bütün kaynakları, yıpranmamış bir güç, dövüşte ustalık ve tecrübe, savaş görmüş askerler, zafere alışkanlık, zorluklara tahammül, beraberlik, düzen disiplin, kanaatkarlık ve tedbir var. ''Yoksulluk, kişisel israf, zayıf bir güç, maneviyat bozukluğu, tahammülsüzlük, eğitimsizlik ise bizde.''
görsel

Kanuni döneminde avrupalı bir elçinin gözlemleri, ''Türkiye iş bankası kültür yayınları''
Kanuni bu kadar sefer yapamazdı herhal ve osmanlı bu kadar genişleyemeyebilirdi.Doğu ya yaptığı seferlerle mısırı fethederek hazinesini 2 katına çıkarmıştı yavuz.
osmanlıyı daha fazla genişletemezdi.
muhtemelen ispanya'da dururdu.