bugün

Ses, bir varlık veya bir canlıdan titreşmeler sonucu çıkan titreşimdir. Ses 2ye ayrılır. Doğal Ses Kaynakları ve Yapay Ses Kaynakları. insan, hayvan vb. sesler doğal ses kaynaklarıdır. Müzik aleti, makine vb. sesler ise yapay ses kaynaklarıdır. Kendiliğinden meydana gelmiş ses kaynaklarıdır.

Kendiliğinden meydana gelmemiş, insanlar tarafından veya teknolojik aletler ile meydana gelmiş ses kaynaklarıdır. Uygun ölçü birimine “desibel” denir. Örneğin 140 desibel çok yüksek bir sese eşittir. ileri zamanlarda normal sesleri duyamayabilriz. Bununla birlikte sağır olma riskimizde vardır. işitme yetisi canlıların görme duyusundan sonra en iyi gelişmiş duyu sistemidir. Her canlının farklı ses algılama aralıkları mevcuttur. Bir sesin algılanması için kulaktaki işitme kanalında bulunan sinir uçlarını uyarabilmesi esastır. Önce sesin şiddetine göre kulak zarı titreşerek bir tepki verir.

Burada sesin şiddeti bir nevi ölçülmüş olmaktadır. Daha sonra kulak zarının titreşme kuvvetine göre çekiç örs ve üzengi kemiklerine iletilen impuls. Beyindeki işitme merkezine iletilerek canlının oluşturması gereken cevap ortaya çıkmaktadır. Sesler değişik canlılar tarafından değişik anlamlar taşımaktadır. Buda bize algılamanın canlıdan canlıya değiştiğini göstermektedir. Örneğin sivrisineklere uyarıcı etki yapan ultrasonik ses dalgaları insanlar tarafından duyulmayıp ses olarak tanımlanamaz ve doğal olarakta tepki oluşturulamaz.

Yapay Ses Kaynakları: Müzik aletlerinden çıkan sesler, taşıtların çıkardığı sesler, hoparlörün, radyonun ve televizyonun çıkardığı sesler yapay seslerdir.

Yapay sesleri üreten varlıklara yapay ses kaynakları denir.