bugün

Çürütecek bir organizma olmadığı için hayır.
Bi amerikan uzaylı yaratıklı böcekli Bi film vardı orada savaşta ölen askerleri uzay gemisinden tabut içinde boşluğa bırakıyorlardı.

Çocukken süper lan demiştim zenginler için yakında şirket kurarlar ölünce uzaya atmalık.

inşallah uzağa atarlar yoksa bu zengin piçler yörüngede dolanıp arada üstümüze düşerler.
Çürümez.

Nasıl çürüsün havasız, bakterisiz ve buz gibi ortam.
Benim aklima böyle bir sey yapmak gelmisti ölünce bir tabutun içine konup uzay bosluguna birakilmak.
Ama çok para lazim bu is için.
Cesetlerin çürümesi sadece saprofit olarak anılan canlılarla değil ölen canlının kendi hücrelerindeki enzimlerin kontrol edilememesi ile de alakalıdır.

Lizozom ve lizozom benzeri enzim içeren organeller, organizma öldükten sonra barındırdıkları enzimleri kontrol edemez ve sitoplazmaya bırakır bu da hücrelerin parçalanarak doku bütünlüğünü bozmasına neden olur.

Gerçi uzayda sıcaklık çok düşük olduğundan bu enzimler çalışmayacaktır ama bir bilgi olarak dursun.

(bkz: otoliz)
(bkz: apoptozis)
yanmaz veya parçalanmazsa çürür. cesedi çürüten dış etkenler değil iç etkenlerdir.
Uzayda Ölüm Ve Ayrışma (Çürüme)

Uzayda, bir kaç farklı durum yaşanabilir. Birincisi, bir uzay kıyafeti olmadan yaşanan ölüm ve çürüme. Bu senaryoda içeride bir ısı kaynağı olmadan (vücut ısınızı aktaracağınız bir şeylere yakın olduğunuzu varsayıyoruz ve bu şeylerin bir yıldız ya da yakın sıcaklıklarda bir şeyler olmadığını) vücut oldukça hızlı şekilde donup katılaşabilir ve tozdan gelip toza dönüşmeyi süresiz olarak erteleyebilir. Tabii, burada oldukça hızlı derken, filmlerde gördüğünüz gibi saniyeler içinde bir donmadan söz etmiyoruz. Uzay boşluğunda bir insanın tamamen donması saatler alacaktır.

Aslında bir vücudun bu şekilde ne kadar sürede çürüdüğünü bilmiyoruz. Yani vücut sonsuza kadar ya da gerçekten çok uzun bir süre ayrışmadan kalabilir. Ama söylediğimiz gibi, bu ancak donmuş cesedin bir yıldıza, kara deliğe ya da başka bir gök cismine yaklaşmadığı durumlarda olabilir. Eğer yaklaşırsa, dünyadaki gibi bir atmosfer tarafından korunmadığı için, uzaydaki radyasyon (ışıma) cesedi bir ateş fırtınasıymışçasına parçalayacaktır.

Ölümün dış bir ısı kaynağına yakın konumda gerçekleştiğini var sayarsak; mesela dünya atmosferinin hemen dışında, sıcaklığın yeterince yüksek ama alevlenme yaşanacak kadar yüksek olmadığı bir durumda, büyük bölümü sudan oluşan vücut hızla kuruyacaktır deri-kumaş niteliğine bürünecektir aynı kurutulmuş et gibi.

Dahası, uzay giysisi olmadan uzaydaki vakum, insanı ve içerdiği herhangi bir bakteriyi etkili şekilde sterilize edecektir. Bunu bakterilerin çürümenin anahtarı olduğu gerçeğiyle birleştirdiğimizde, vücudun bu vakumla kısa sürede ayrışması pek de olası değildir.

Şimdi bir de uzay giysisiyle düşündüğümüzde, çürüme süreci büyük ihtimalle hızlanacaktır. Henüz kimse uzay giysisiyle aracının dışında ölmediği için bunun ne ölçüde olacağı henüz belirlenmemiştir. Ölümün ardından, uzay giysisinin içindeki bakteriler hızla vücudun kendisiyle beslenmeye başlarken hücresel ölümler de onu yavaşça türlü aşamalarda ayrıştıracaktır. Bu ancak bir ısı kaynağı varsa olabilecek bir durumdur aksi takdirde vücudun bakterilerin beslenip çoğalmasından önce, donup kaldığı duruma geri döneriz.

Hiçbir durumda ölüm, iğrenç, itici ya da hastalıklı değildir. Aslında, hepimiz için bir tür geçiş ayinidir. Genelde rahatsız edici bulunan konuları tartışarak, doğa hakkında daha derin bir anlayışa ulaşabiliriz ve elbette kendimiz hakkında da…

Yazan: Jaime Trosper

Çeviri: Ogün Tuzcuoğlu

https://www.kozmikanafor....a-olum-ve-ayrisma-curume/
(bkz: farazi eylemlerin sıcak yuvası uludağ sözlük)
işte şimdi sen bu teoriyi alıyorsun, sonra gayret ederek ülkenin ilk astronotu oluyorsun ve ileride bir cesedi uzaya götürüp merakını yeniyorsun...

her ne kadar kulağa manasız gelse de, bir genci doğru yöne ve hayallerine ulaştırabilecek bir beyandır...

cevabını bekliyorum haa. beni de merak ettirdin mk...
cesedin çürümesine sebep olan etkenler topraktaki bakterilerdir uzayda bu bakteriler olmadığı için çürümez.

cesede ne olacağı cesedin konumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
sallayın bakalım sallayın..

neyse, çürümez.. çürüyecek kadar vakti olmayacak..

çok sıcakta da çok soğukta da..

not: ceset bu kardeşim pompa çalışmıyor ve ayrıca vücutta deliklerimiz mevcut basınç dengelenmesi için.. kapalı kap değiliz anasını satiyim..
Bu arada iç dış basınç farkı vücut bütünlüğü için bir sorun teşkil etmez zaten kısa sürede iç dış basınç dengelenecektir. Filmler de izlediğiniz her şeye inanmayın.
Sen bi uzaya at da, düşünürüz sonra cevabı.
Bildiğimiz anlamda organik olarak değilse bile zamanla bozulmaya başlayacaktır aşırı uçlarda gidip gelen ısı farklarına dayanması pek muhtemel değil kuyruklu yıldızlar bile ufalanıp yok oluyor sonuçta.
Çürümez ise bile bir gezegenin çekim kuvveti ile karşılaşıncaya dek uzayda süzülmeye devam eder ve bir noktadan sonra ortada ceset falan kalmaz. Çünkü uzayda dış basınç yoktur ve iç basınç dış basınçtan fazladır.
Gider boşlukta döner döner sonra sabunumsu bir şey olur. ileride parçalanır ve toz haline gelir.
uzayda hava yoktur. Doğal olarak çürüme olmaz.
(bkz: oku)

zaten çürüme faslından önce, iç basınçtan dolayı parcalanır o ceset.
atıldıktan sonra bir daha bulunamayacağı için sorun teşkil etmeyen sorudur.