bugün

Hangi üniversitede okuduğu önemli olan makine mühendisidir. Okuma olarak teknik bir üniversitede makine mühendisliği okumak, Tıp okumaktan çok daha zordur. Çünkü Mühendislik eğitimi dakika bir gol bir hesabı adama çakıverir, gün geçtikçe de ağırlaştırır. Tıp ise ilk günlerde çakmaz, zamanla çakar ama çaksa nedir çakmasa nedir, çalışan adam yapar Lakin makine'de 10 saat çalışıp 1 sayfa yeri anlayamadığın, hatta 10 saat çalışıp bir satır yeri anlayamadığın şeyler olur. Tıpçı çalışarak anlayabileceği binlerce sayfadan sorumluyken makineci çalışsa da anlayamayabileceği yüzlerce sayfadan sorumludur.

Meslek olarak da Makine mühendisliği daha zordur. Öncelikle üretimde ve büyük bir tesiste isen büyük sorumluluk ister. Örneğin gemi donatımcısını ele alalım, milyonlarca dolarlık yatırımın yükü üzerindedir, zaman kısıtlaması vardır bu yatırımda, çalışma şartları ağırdır, kimi zaman gecen gündüzün belli değildir, işin çabuk yapılmasını istiyorsan sahada bir işçi gibi koşturursun ki bu da beraberinde ölüm riskini getirir. hava soğukken soğukla, sıcakken sıcakla, kimi zaman da hava soğukken yine çok sıcakla bazen de hava sıcakken çok soğukla uğraşırsın, Normal şartları iş yaparken kolay kolay göremezsin.

Tıpçı ise mezun olup üzerine bir de uzmanlığı yapıp doktor olabilmişse veya onun için çalışıyorsa uzun çalışma saatlerinden muzdariptir, doğrudan insan üzerinde iş yapmak zor iştir, pis iştir lakin konulan tanı üzerinden zaman sınırlaması pek yoktur. sonuçta kimse çıkıp bu adam ölmüş, şu kadar binlerce dolar zarara girdik, ibne, yavşak diye bağırmaz, hasta ölürse ölmüştür, sen tıppın getirdiği imkanları protokolüne göre uyguladığın sürece sorun yoktur ama mühendis olarak hava şartlarından, nicesine kadar etkilenebilecek bir projeyi geciktirdiğin zaman sen protokolüne uygun davrandın kimse sana bir şey diyemez diye bir şey yoktur, götüne sokarlar zarar olarak gelen yüzbinlerce doları oturursun aşağı. keza bir mühendis thomas edison olmadığı sürece alacağı maaş bellidir, lakin bir doktor her ne kadar devlete bağlı olsa da bir zaman sonra kendi patronu gibi davrandığından kazanacağı paranın haddi hesabı yoktur. Ölüm tehlikesi var mıdır? elbette vardır, lakin tutup da hemşire sana iğne batırıp aids bulaştıracak hali yok, ölecek duruma gelirsen yine kendi hatandan dolayı ölürsün, vinç operatörünün tepene bıraktığı bir metal parçasıyla veya sigara içen bir angutun yarattığı patlamayla vs değil.

uzun lafın kısası üstünde çatısı olan, camı çerçevesi olan, ısıtma veya soğutma sistemi olan yani iklimlendirmesi olan, özlük haklarının doğrudan doğruya devlet tarafından korunduğu adının değil ünvanının iş yaptığı her iş saha mühendisinin yaptığı işten daha kolaydır.
makinelerin kendilerini tamir edememesinden dem vurmaktadır. yanlış anlaşılmıştır...
güncel Önemli Başlıklar