bugün

hani dilimizin ucunu ön dişlerimizin iç kısmı ile damak arasında bir bölgeye yerleştirip 'tı' diye bir ses çıkarırız ya 'cık' diye yazılır genelde . başımızı geriye doğru iteriz bu sesi çıkarırken ''istemem, yok, olmaz,hayır, görmedim,duymadım'' gibi sorulan soruya göre olumsuz cevap anlamına gelen bir efekttir.

bir de bunun seri hali vardır üst üste ''tı, tı, tı, tı'' sesleri çıkarılır ama özel bir vurgusu vardır onun ve belli bir ritmde yapılır ve başka ritimlerde yaparsanız anlamını yitirir. ayıplama manasına gelir. kafayı yavaş bir şekilde sağa, sola doğru çevirken 60-70bpm hızla ard arda 4 ila 8 kere çıkarılan bir garip ses.

türkiye de bir çok anlamlara gelebilen bu sesin dünya genelinde hiç bir anlama gelmemesi nedeniyle, ülke sınırları dışında kullandığınızda dişinize bir şey kaçmış olduğu düşünülebiliyor. bir garip bakıyorlar insanlar o anda.

peki ama dilimize nereden gelmiş? neden gelmiş? ağızla yapılabilen onlarca efect varken neden sadece bunu bulup bırakmışız. keşke daha çok efect kullanabilsek.

edit: başlıkta doğru olarak kullandığım efekt kelimesini yazı içerisinde ingilizce 'efect' olarak kullanmış olmam tamamen bir dalgınlık eseridir. başlıktan da anlaşılabileceği gibi efekt kelimesinin türkçe yazılışını bilmiyor değilimdir.
(bkz: fıtı fıtı fıtı)
''sie' efekti de var mesela son 10 yıldır küfür yerine. siktir git anlamına geliyor ama normal ''siktir git'' gibi değil daha bir aşşağılayıcı, daha bir köpek yerine koyarcasına, daha havalı.
yabancılarda olmayan efekttir arapları bilmem ama avrupa ve amerika da kesinlikle kullanılmamaktadır. iş bu entry girilmeden önce defalarca denenmiştir.