bugün

türkiye komünist partisi tarafından hazırlanan anayasa taslağı. kendi anayasamızla kıyasladığımızda bugüne kadar ki mükemmele en yakın anayasa olmakla birlike eğer gerçek manada uygulamaya geçirilirse bize çağ atlatacağından zerre şüphem yok.

http://www.tkp.org.tr/dos...r/tkp/toplumcuanayasa.pdf adresinden tamamı indirilebilir.

önemli gördüğüm bir iki kısım;

--alıntı--

siyasal yapı:

Madde 6- Türkiye Cumhuriyeti'nde iktidar bir sosyalist demokrasi olarak örgütlenir. Türkiye Cumhuriyeti'nde işçi sınıfı, toplumsal örgütlenmeleri aracılığıyla doğrudan yönetimdedir.
iktidar organları fabrikalar, atölyeler, bürolar, çiftlikler, okullar ve kışlalardan başlayarak yukarıya doğru uzanır. Yerel meclisler, toplumun tüm kesimlerini yönetime katacak birer araçtır.

ekonomik yapı:

Madde 24- Türkiye'nin toprak, madenler, enerji, nitelikli işgücü gibi yeterince sahip olduğu kendi kaynaklarına dayanan bir kalkınma atılımı örgütlenir ve ülke ekonomisinin dışa bağımlılığına son verilir. Diğer ülkelerle ekonomik ilişkiler karşılıklı yararlar gözetilerek ve ülkenin bağımsızlığı ile toplumsal çıkarlarlar korunarak sürdürülür. Ekonominin bağımsızlığı, onun sosyalist karakteriyle ve emperyalist dünyanın bir parçası olmaktan çıkması ile sağlanır. Emperyalist ülkelerle ülkemiz emekçilerini büyük bir borç yükü altına sokan, ülkeyi bağımlı duruma getiren anlaşmalar imzalanamaz.

Madde 27- Çalışma süresinin kısaltılması, insanın bütün boyutlarıyla gelişebilmesinin önkoşullarından ve toplumun başlıca hedeflerinden biridir. Çalışma süresi haftada 35 saati geçemez (zed'in notu: 5 gün esasından günde 7 saate tekabül ediyor). Fiziksel emek kullanımını en aza indirmek ve tüm emekçilerin zihinsel üretim potansiyelini harekete geçirmek de bir başka temel hedeftir. Toplumsal üretimin bütün alanlarında ileri teknikler kullanılarak öncelikle insana yakışmayan koşullarda gerçekleştirilen işlerin makineler tarafından yapılması sağlanır.

Madde 31- Sendikalaşma ve grev hakkı tüm emekçileri kapsayacak biçimde yasalarla güvence
altına alınır. Sendikalar ve işyerlerindeki iktidar organları çalışma koşullarının iyileştirilmesi, işçilerin dinlenme, kültür ve spor olanaklarının genişletilmesi için yetkilidirler.

TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER:

Madde 35- Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm yurttaşları, etnik veya toplumsal köken, ırk veya dil, cinsiyet, cinsel tercih, e¤itim, dinsel inanç, meslek veya görev ayrımı gözetilmeksizin yasalar
önünde eşittir.

Madde 36- Türkiye Cumhuriyeti'nde kadınlar ve erkekler eflit haklara sahiptir. Cinsiyet farklılığının ayrımcılığa yol açmasına karşı ekonomik, siyasal, ideolojik ve kültürel önlemler alınır. Bu önlemler, kadınların mesleki ve kültürel eğitimlere erkeklerle eşit erişiminin sağlanmasını, işle alım ve yükselme aflamalarında, toplumsal, siyasal ve kültürel etkinliklerde kadın ve erkeklere eşit fırsat tanınmasını, anne ve anne adaylarının çalışma yaflamına katılması ve toplumsal yaşamdan dışlanmaması için, ücretli izin süresinin artırılması ve çalışma saatlerinin azaltılmasını kapsayan maddi ve manevi desteğin verilmesini içerir.

Madde 37- Türkiye Cumhuriyeti'nde ulusal ve etnik köken hiçbir biçimde bir ayrıcalık ya da dışlanma-ezilme nedeni olamaz. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde birlikte yaflamak ve tüm bölgelerin eflit gelişimini sağlamak temel hedeftir. Devlet, bu hedef doğrultusunda tüm yurttaşların, enternasyonalist ve yurtsever bir bilinçle eğitilmesinden, yaflayan dillerin korunması ve öğretilmesinden, bu dillerle eğitim ve öğretim hakkının sağlanmasından, kültürel zenginliklerimizin
geliştirilmesinden sorumludur.

Madde 38- 16 yaşına girmiş her yurttaş, bütün yönetim kademeleri için seçme ve seçilme hakkına sahiptir.

Madde 39- Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm yurttaşları, anlatım, propaganda ve örgütlenme özgürlüğüne sahiptirler. insanın insanı sömürmesini açık ya da dolaylı biçimde savunan, savaş kışkırtıcısı, din istismarcısı, ırkçı ve faşist düşünceler toplumun özgür gelişiminin önünde engel oluşturdukları için propaganda ve örgütlenme özgürlüklerinden yararlanamazlar.

Madde 40- Temel özgürlüklerin yaşama geçirilmesi için yazılı ve görsel iletişim, toplantı ve gösteri yapma olanakları bütün toplumsal örgütlenmelerin hizmetine verilir.

Madde 41- Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm yurttaflları çalışma hakkına sahiptirler. Tüm yurttaşlar, yaptıkları işin karşılığında, devlet tarafından belirlenmiş bir standartın altına düşmeksizin, ücretlendirilirler. Tüm yurttaşlar, yetenek, eğitim ve eğilimleri doğrultusunda, toplumun ihtiyaçları gözetilerek, istedikleri meslek ve işi seçebilirler. Bu hak, sosyalist ekonomik sistemin düzenli gelişimiyle güvence altına alınır.

Madde 42- Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının, seyahat etme serbestliği, konut dokunulmazlığı ve haberleşme gizliliği devlet güvencesi altındadır.

Madde 43- Sorgulama ve kovuflturma sırasında devletin gözetiminde tutulan kişilere fiziki veya manevi baskı yapılamaz. Hiç kimseye, hiçbir koşul ve durumda işkence uygulanamaz. Yasalarda yazılan suçüstü durumları dışında hiç kimse savcı izni ya da mahkeme kararı olmadan gözlem altına alınamaz.

Madde 44- Hiçbir durumda ölüm cezası verilemez.

--alıntı--

pdf'den kopyalarken sorun olmasa hepsini alacaktım da, neyse. yönetim sistemine bir iki ufak itirazım dışında az önce de dediğim gibi kusursuza yakın biçok nokta var (elbette sıradan biri olarak konuşuyuyorum bunu, anayasa uzmanı olan arkadaşlar daha iyi değerlendireceklerdir). partiden bağımsız olarak ele alınması, mutlaka okunması gereken bi taslak, önemle tavsiye kısaca.

dipnot: taslağı gönderdiği için kisil'e çok teşekkürler
türkiye komünist partisi geçen yılın yazlarında tartışılmaya başlayan anayasa taşırmasına dair, emekçi halkın kendi tarafını yaratabilmesi adına ortaya koyduğu anayasa. günümüzde bir anayasa tartışması gırla gitmekte bir taraf 12 eylül yasalarını savunurken, diğer taraf ise sivilleşme adına ise sermayenin yeni düzenini açıklıyordu. işte bu noktada kavgaya tutuşan taraflara ilişkin bir saptama yapmak yerine, türkiye komünist partisi bu kavgada halkıın da var olması için emekçi halkın türkiye'Sini yaratacaklarını açıklayan toplumcu anayasayı devreye soktu.
(bkz: halk anayasası taslağı)
bir sunuş yazısı ile başlayan ve "neden bir anayasa?" sorusuna cevap veren toplum için anayasa.
koministlerden medet umdugumuzu sanan kişilerin hazırladıgı taslak.
(bkz: türkçü toplumcu)
(bkz: nasyonal sosyalizm)
madde 44'ü çok önemli bu anayasa taslağının. komünist iktidarları ölümden ayıramadığımdan olsa gerek. bu maddeyi anayasasına koyan bir komünist partiye kadir inanır bile inanmaz. hiçbir durumda ölüm cezası verilemez ama bazı durumlar vardır, bazı durumlar üretilir, bazı durumlar tespit edilir.