bugün

ilkel döneme kadar dayanan bir temeli vardır. çıkılacak avların bereketli geçmesi, yağmurun yağması için ateş çevresinde bazı hareketler yaparlar. bu hareketler genelde av sırasındaki hayvanı taklitle başlar. dünyanın en eski sanatları olma nedeni insanın doğasında olmasıdır. küçük yaşta evcilik, doktorculuk oynayan çocuklar aslında birer tiyatro oynarlar. kendilerine bir rol verir, repliklerin doğaçlama söylerler. bu oluşuma tiyatro olayı ya da ilkel tiyatro diyoruz.
bazıları tiyatronun ilk çıkışını eski yunan edebiyatı olarak görür, bazıları mısır, bazıları çin. ama en çok yoğunlaşılan yunan edebiyatıdır.

1- mısır'ın eski efsanelerine dayanan nedenle mısır sayılır. osiris isimli mısır yöneticisi öldürülür ve ceseti parçalanarak farklı yerlere gömülür. oğlu ve karısı tahtı ele geçirince parçaları toplar bir araya getirirler ve canlanmış izlenimi verirler. kutlamalar yapılır, acılar hatırlanır, acı çekme oyunları oynanır. bu tiyatronun oluşumuna neden olan efsane olarak kabul edilir.

2- eski yunan'da şarap tanrısı dionysos için tören düzenlenir, önce trajedi sonra komedi ortaya çıkar.
a. kahramanlığı diile getiren trajedi
b. günlük hayat komedileri
c. hiciv ttarzında, liderlerin eleştirildiği komediler
d. satirik - kahramanlık oyunları

bunlar pagan döneminde oluşmuştur. kilisenin yönetimi ele geçirmesiyle orta çağ'da oyunculuk ve tiyatro en kötü meslek olmuş, oyuncular dışlanmaya çalışılmış. ama buna rağmen halkın ilgisi hiç azalmamış. kilise buna bir çare bulmak amacıyla oyunları hristiyanlığı yaymak için kullanmış, oyuncular da rahipler olmuş. fakat bu halkın ilgisini azaltmış. çünkü tiyatro çatışan unsurlara dayanınca bir anlam ifade eder. çatışma kalkınca, dikkkat çekiciliği, ortadan kalkmış, halk oyunlara gitmemeye başlamış. kiliseden gizli komediler oynanmış. eski ilgi yeniden canlanır ve 17. yy klasik akımla bu canlanma devam eder.

tiyatro binalarına kilise baskısının olduğu dönemde şeytanın kilisesi denmekteymiş.
rahiplerin dramatik dini törenlerde jest ve mimik kullanımı da etkili olmuştur.