bugün

hatay samandağ da 2300 yıl önce yapılan,dağdan inen suları kontrol altına alma amaçlı yapılan efsanevi tüneldir.titus isimli kral kendinden önceki kralın başlattığı projeyi devam ettirmiş ve devasa bir sanat eseri ortaya çıkmıştır.yapımı 100 yıl sürmüştür.
(bkz: titus mezarlığı)
hatayın gezilmesi gereken tarihi yerlerindendir. uzunluğuyla dünyaca ünlü çevlik kumsalına açılır. yürümenin zorluğu ve karanlığın ürkütücülüğü umursanmadan tünelin sonuna kadar gidilmelidir.
ayrıca tünellere ulaşmadan yaklaşık beşyüz metre önce ana yoldan sağa sapılarak dor mabedi kalıntılarına çıkılmalı ve muhteşem manzara izlenmelidir.
görsel

Kapkaranlık tünellerdir. Sahille beraber gezmeye değer.
Güzel yermiş tavsiye ederim görülmeye deger
görsel
Kaya mezarlığını gezebilirsiniz güzel yerler
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
BiR ROMA MEGA YAPISI: TiTUS TÜNELi


Çağının mega yapılarından biri olan Titus Tüneli, Hatay, Samandağ'da bulunmaktadır. Hatay, eski adıyla Antiochia, Büyük iskender tarafından kurulduktan sonra Roma Dönemi’nde de önemini muhafaza etmiş ve bir dönem Roma devletinin en kalabalık üçüncü şehri olmuştur. Antiochia adı Batı tarihinde o kadar derin izler bırakmıştır ki , örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nde illinois, Kaliforniya ve Ohio eyaletlerinde bu isimde yerleşim yerleri bulunmaktadır.

Tünelin kazıları Roma imparatoru Vespasian (M.S.69–79) tarafından başlatılmış, oğlu imparator Titus (M.S.79–81) döneminde büyük oranda tamamlanmıştır. Araya savaş ve maddi sorunların girmesiyle tünel inşaatının tamamlanması gecikse de, mega proje en nihayetinde Antonius Pius (M.S.138-161) döneminde tamamlanmıştır. Projenin gerçekleştirilmesi Roma imparatorluğunun sahip olduğu büyük köle gücü ve hedefleri doğrultusunda mümkün olmuştur.

Titus Tüneli, aşağı kente ve iç limana akan suyun yarattığı tehlikeli durumun önlenmesi ve yazın kurak geçen mevsimde halkın su ihtiyacının karşılanması için yapılmış Roma dönemi su yapılarının en iyi örneklerinden biridir. Tünel, antik kente gelen gezginler tarafından seyahatnamelerinde detaylı olarak anlatılmıştır; Gezgin R. Pococke, tünelin aşağı kenti ve limanı sel sularından korumak için “Kaya içine oyularak” yapıldığını ifade eder. R. Pococke’den başka Kaptan W. Allen, F. A. Neale, K. Baedeker, G. L. Bell, W. Bartlett, G.R. Chesney, V.Chapot da tüneli gezmiş ve tasvir etmişlerdir. Titus Tüneli, Roma ve mühendislerinin su mühendisliği konusunda ne kadar ilerlemiş olduğunun bir göstergesidir. Tünel kendi içinde üç bölümden oluşur; Tamamen kapalı tonoz örtülü olan birinci bölüm, yarı açık örtüsü olan ikinci bölüm ve tamamen kapalı olan üçüncü bölüm.Tünelin giriş genişliği 6,8 m., yüksekliği 7 m.’dir. Kayanın içi oyularak üst örtüsü tonoz olarak tasarlanmıştır.

Roma Dönemi su yapılarını dünya ölçeğinde suyun akışını değiştirmek ya da depolamak amacıyla ve ebat olarak ele aldığımızda o dönemin mühendislik dehası sayılabilecek en özgün üç yapı söz konusudur: Bunlar, 119 metre (kapalı bölüm) uzunluk, 5 metre genişlik ve 7 metre yükseklik ile Titus Tüneli, Ürdün’ün Petra antik kentinde yer alan 90 metre uzunluk, 4,8 metre genişlik ve 8 metre yükseklik ile Mudhlim Tüneli ve 110 metre uzunluk, 4-5 metre genişlik ve 8 metre yükseklik ile ispanya’daki Montefurado Tüneli’dir. Titus Tüneli dünyadaki kesit olarak en geniş sayılabilecek su tüneli yapılarının başında gelmektedir.

Türkiye’de 1981 yılında koruma altına alınan ve 1. Derece Sit Alanı ilan edilen Titus Tüneli, 15.04.2014 yılında 5903 referans numarası ile Dünya Mirası Geçici Listeye alınmıştır. Roma Döneminde inşa edilmiş, büyüklüğü ve tasarım nitelikleri bakımından üstün evrensel değere sahip ve bozulmadan günümüze gelmiş olan tünel, geçici listeye Dünya Miras Komitesinin belirlemiş olduğu kriterlerden 1 ve 4. kriteri yerine getirmektedir. Titus Tüneli, kentin ihtiyacını karşılamak için suyun akış yönü “tamamen insan gücü” ile değiştirilip yapılmıştır. Yapının bulunduğu alan göz önüne alındığında o dönem için yapımının zorluğu da göz önüne alınmalıdır.

Titus Tüneli büyüklüğüyle Roma Dönemi kentsel yapıları içinde özgün bir yapıdır. Su kanalının tünel ile birleşmesi, su tüneli ve yapının tamamen kayaya oyularak yapılması, limanın içinin çamurla dolmasını engellemek ve yazın halkın su ihtiyacının bu yolla karşılanması çözümü de Roma dönemi mühendislik dehasının özgün bir kanıtıdır.
görsel