bugün

izmirde, 1980 oncesinde tariş işcilerinin fabrika direnişidir. Günlerce süren direniş bütün türkiye'de yankı yaratmıştır.
milli cephe hukumetinin kamu kurum ve kuruluşlarında ilerici, demokrat işçileri işten çıkararak faşist işçileri sokmaya çalışmasıyla başlayan direniştir. 22 ocak 1980 tarihinde jandarma ve polis eşliğinde tariş te arama adı altında gercekleştirilen saldırada 50 işçi yaralanmış 600 işçi gözaltına alınmıştır. önce tek tek fabrikalarda başlayan direniş izmir in ciğli, Çimentepe ve gültepe semtlerine yayıldı. devrimci üniversite öğrencileri de bu direnişe destek verdiler. 31 ocakta disk yönetimi kanlı olaylar çıkacak gerekçesiyle direnişin sona erdirilmesine karar verdi ve direnişteki işçilerin öne sürdüğü üç talepten sadece biri, gözaltına alınan işçilerin serbest bırakılması talebi kabul edildi. taris genel müdürlüğü, 6 subatta gazetelere verdiği ilanla üretime ara verdiğini duyurdu. hemen ardından, 3000 işçi işten çıkarıldı, bazı üniteler tümüyle tasfiye edildi. isciler bu karara rağmen üretimi devam ettirme kararı alarak, fabrikayı yeniden çalıştırmaya başladılar. 7 subatta ordu desteğindeki polisin saldırısıyla binlerce işçi gözaltına alındı ve karakollar yetmeyince alsancak stadyumu devreye sokuldu. işçilerin direnişinin önüne geçmeye çalışan devlet, saldırılarını direnişe destek veren işçi mahallelerine yoğunlaştırdı. evler tek tek basıldı ve insanlara evlerinde işkence yapıldı. 14 subatta, bu defa büyük bir saldırıya girişen devlet güçleri, 10 bin jandarma komandosu ve panzerlerle kapıları kırarak fabrika bahçesine girdiler.disk direnişi baltalamak adına devletle uzlaşma tavrını benimseyerek 15 şubatta direnişi sonlandırdı.
29. yılında, bir kez daha yaşasın tariş direnişimiz.

direniş tarihi..

22 ocak 1980

- polis arama yapmak bahabesi ile tariş fabrikasına girer.

23 ocak 1980

- ege üniversitesi öğrencileri "direnişinizi, direnişimizle destekliyoruz" pankartı ile üniversite işgalini başlatır.
- çimentepe ve gültepe mahalleleri de destek verir.

7 şubat 1980

- polisin yeni operasyonunda iplik ve üzüm işletmelerinde direniş yeniden başlar.

- gözaltına alınan direnişçi üzüm işçileri alsancak stadyumuna götürülür.

- tariş ipliğe yönelen polis halkın barikatıyla karşılaşır.

- tariş genel müdürlüğü ise gazetelere işten çıakrılan işçilerin listesini verir.

- çiğli, çimentepe, maraş mahalleleri ve gültepe, altındağ semtleri yeniden barikat kurar.

10 şubat 1980

- öğrenci cemil oral panzer kurşunu ile katledilir.

14 şubat 1980

- fabrika karadan ve havadan sarılır.

15 şubat 1980

- izmir'de sıkıyönetim...
tariş direnişi

1980li yılların en önemli işçi direnişlerinden biri de tariş direnişidir. ilk bakışta bu direniş, yenilgiyle bitmiş gibi algılanabilir ama verdiği dersler ve emekçi mahalleleriyle bütünleşmesi açısından sınıfın tarihindeki kazanımlardan biridir.
tariş direnişi, mc (milliyetçi cephe) iktidarının devlet kurumlarını, kamu işletmelerini faşist güruhlarla doldurma politikasından dolayı tarişte çalışan işçileri çıkartıp yerine mhplileri yerleştirmek istemesiyle başlamıştır.
22 ocak 1980 yılında arama adı altında tarişe yönelik büyük bir saldırı gerçekleştirilir. polis ve jandarmanın panzerler eşliğinde ateş açarak giriştikleri saldırıya işçiler direnişle karşılık verirler ve olaylarda 50 işçi yaralanırken 600 kişi gözaltına alınır
Doğu Perinçek ve ekibinin o zaman da iktidarın yanında yer aldığı direniştir.
gençliğin bu tür olaylara bakışı beni benden almakta. olayın üzerinden geçen bunca yıla rağmen, yaşanan acı tecrübelere rağmen adam kalkmış faşist işçi, sosyalist işçi diye ayrım yapıyor. senin o solcu işçin oraya nasıl yerleştirildiyse sağ iktidarda aynı yöntemle yerleştirmiş. bunu hazmedemeyen sendikalarda belki sadece ekmeğinin derdinde olan insanları istismar edip devletin karşısına sürmüş. bu tür olayların soğuk kanlılıkla karşı tarafa saldırmadan değerlendirilmeleri gerekir. zira kimsenin devletin veya özel teşebbüsün fabrikalarını işgal etme hakkı yoktur. kitler çalıştığı müddetçe devletin sırtında külfet olmuş 100 kişilik fabrikaya 300 kişi doldurulmuş, böylece iktidara gelen hükümetler sağ olsun sol olsun kendilerine yandaş yetiştirmiştir. olan türkiye ekonomisine olmuş, sağ sol diyerek memleketin amına koyulmuş, en sonunda 12 eylül darbesi her iki tarafı da ezmiştir.
destek verenler 12 eylül darbesinden sonra yargılanmış ve cezalandırılmıştır.

görsel