bugün

Bir tartışma başlığı olarak açtığım bu önermeye yakından bakalım; kutsal olduğu düşünülen kitapların bir yaratıcı tarafından gönderildiği düşünülüyor. Haliyle sadece yaratıcının her şeyi bilebileceğini söyleyen bu kitaplardan başka kitap okunması, bu yaratıcının takipçileri ve taraftarları tarafından gereksiz veya daha az gerekli bulunuyor.

Buraya kadar tamamız. Peki o kitapları ben okudum. Sayfa sayıları belli. Genelledikleri tarihler, insan psikolojisinin bazı temelleri, coğrafi bilgiler, bir miktar astrolojik olay çok sayıda toplu yaşamayı sağlamaya ön ayak olmaya çalışan ahlak kuralları var. En çok da yasak ve ödül sistemiyle desteklenmiş bireysel ve sosyal ahlak içerikleri var. Sonra...

Sonrası yok. Başka hiç bir şey yok. Bu gün küçük bir ülkeyi kaplayacak kadar kitap ve hexabaytlarca dijital bilgi var. Tarihte ilk defa bulunan canlı türlerinden, evrenin yapısına getirilen ve gerçekliği ksımen ispatlanan tutarlı teoriler var.

O halde sanki başka kitaplar da okumak lazım.
ilk paragraftan sonrasını okumaya gerek duymadım. neden mi? çünkü önyargı ile baktığın bir kesimle sağlıklı bir tartışma ortamı kuramazsın da ondan. müslüman bir insanın kutsal kitap haricindeki diğer kitapları gereksiz bulduğunu nereden çıkardın? hayatında tanış olduğun müslüman insanların sosyolojik ve kültürel durumundan yola çıkarak mı? büyük hata.

fatih'in imparatorluk kurma hayalini ilk fitilleyen olaylardan biri roma imparatorluğudur. fatih'in roma imparatorluğuna karşı özel bir ilgisi, merakı vardı. bu merak doğuştan gelen değil, okuyarak, bilgi edinerek filizlenen bir meraktı. fatih'in kütüphanesinde onlarca roma tarihinden bahseden kitaplar, yazıtlar bulundu. fatih, bir müslümandı. yaşamış olduğu dönemin en entelektüel insanı olarak yerli veyahut yabancı tarihçiler tarafından dile getirildi. bu da demek oluyor ki bu genellemeyi yapmak büyük hatadır.