freud'a göre kişiliğin üç kısmından vicdana en yakın olan, toplumsal faydadan çok ahlak ilkeleri yoluyla denetlenen kısmı.
cezalandırıcı bir vicdan olduğuna inanılmaktadır.
(bkz: id), (bkz: ego)
id-ego-süper ego üçlemesinde kontrol mekanızması olan kısımdır.

id vahşidir, havyanidir, sağı solu belli olmaz. iç güdüsel davranışlardan sorumludur.
süper ego ise toplumun beklentileri ve toplumca 'normal' olarak sınıflanmışları yapma doğrultusunda ide sınır koyar. bir nevi kontrol mekanizmasıdır. id sokak ortasında işemek ister, süper ego ise bunun uygun olmayacağını bilir ve işeme işlemini uygun bir tuvalet buluncaya kadar erteler.

klasik psikiyatrik örneklerde düdüklü tencerenin kapağı süper egodur.
toplumsal aktarımın ürünü olan ahlaki işlevlerin temsilcisi.
(üst benlik)
alt benliğin tam tersidir ve tamamen kişinin çevresininin ürünüdür.
yani ahlaki değer, iyi niyet, gibi asil sayılan öğrenilmiş nitelikleri temsil eder.
üst benlikte denetim benlikte olandan daha kuvvetlidir.
kişi yalnızken, etrafında eleştiride bulunacak kimse yokken bile edindiği değerlerle örtüşmeyecek davranışlarda bulunmaz.
toplumun değer yargıları, benlik amaçları ve vicdandan oluşur. benliğin akla dayanan ve gerçekçi öğesidir. anılar bu bölümde yer alır.
Ego türlerinden birisidir.Süper,kurşunsuz,diesel ve lpg li formlarıda bulunur.
bütün çabalarımızın, koşuşturmalarımızın nedeni. ne yapılırsa yapılsın tatmin olmayan, oldurulamayan üstben.
kişiliğin yargılayıcı kısmıdır. Ahlakçıdır, iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış gibi değerlerimizi belirler. Üzerimizde hissettiğimiz öz saygı, suçluluk, kendini aşağılama, değersizlik gibi duygular süperegonun yansımalarıdır.
genelde çocuk baba sayesinde geliştirir süper egosunu. kız çocukları babayı içselleştiremediği için gelişmez sonra evlendiği erkek sayesinde süper egosu dolgunlaşır. eşiyle yaklaşık aynı süper egoya sahip olurlar. babanın şiddet eğilimli olmasından dolayı bazen erkek çocuklar da süper egusunu kendisi geliştirme yoluna gider, bu çocuklar ilerde aykırı, anarşik adamlar olup çıkacaktır.
üstbenlik. id ve süperego arasında kalan ego uygun bulduğunu yapar. süperego mükemmeliyetçidir, toplumsal yarar için düşünür.
id, ego, süperego üçlüsünde en baskın olandır. herkes kendinde bulunduğunu söylesede gerçekte çok nadir bulunur.
id ve ego ile beraber ailenin en ahlaklı, en eli ayağı düzgün, en çalışkan ve en saf üyesi gibidir.

id en yaramaz, ego id'yi düzelten abi, süperego hergün dersine çalışan ve birgün evlenmeyi bekleyen hanım mı hanım sivilceli kız kardeş gibidir. *
Eğitim psikolojisi dersi alanların tam anlamıyla kavradığı ve hocaların bu kavramlardan her sene kpss de bir soru mutlaka gelir dediği kavram üçlüsünden birisidir.Genelde süperegonun özellikleri doğrultusunda yaşarım ama ulan bende insanım benimde idim var değil mi?

O yüzden uçlara çekilmeden ego taraflarında yaşamak en iyisidir herhalde ama diğer ikisini de bir görmek lazım
üst benlik,vicdan ya da ahlak.toplumun değer ve kurallarının benimsenmesiyle (yada onlara boyun eğilmesyile) oluşan toplumsal kişiliğimizdir.id'in bekçişi,sansürcüsü ve yargıcıdır.onun isteklerini,"doğru" ve "yanlış","iyi" ve "kötü" kavramlarıyla yargılar.överek pekiştirir ya da kınayarak bastırır.
(bkz: id), (bkz: ego)
prefrontal lob tarafından kontrol edilir.