bugün

simit fırını işletmiş biri olarak iyi kazanç getiren sektördür. belediyelerden işgaliyeli yer almak kaydıyla semtlerde satış noktası olarak yer tanzim edilen fırınlar ve kişiler vardır. çatal, açma, krem peynir gibi yan ürünlerle tezgah şekillendirilir. yalnız işgaliyesiz simitçiler zabıtaların ilgi alanındadır. ara sokaklarda semt pazarlarında stad önlerinde sıkça görülen seyyarlar arabalı ve tepsici olmak üzere iki kısımda iş görürler. çoğu sigortasızdırlar. olanda kendinden öder. bu sektörde çalışan seyyarların çoğu geçmişi itibariyle başka bir iş kolunda dikiş tutturamayan, sabıkalı kimselerden oluşur. ayrıca göç halinde geldikleri büyükşehirlerde ağababalarının yönlendirmeleriyle bu işe girenlerde olur. otogar gibi fiyatın akşamdan sonra ikiye katlandığı yerler cazibe merkezidir. iskele önleri, meydanlar (taksim-eminönü-bakırköy-m.köy-k.köy vb..) özellikli yerlerdir. cafe tarzının oturmasıyla ve bazı belediyelerin şekil verme (taksim-eminönü) çabasıyla sektör görüntü olarak değişse de tad olarak pek kıvamı olmayan şekilde devam etmektedir.
kar marjları oldukça iyidir. semt fırınların da dahi stoklu çalışılır. un, maya, susam, yağ, şeker gibi ana maddeler için ayrı depoları bulunur. şeker niye diye sorulacak olursa; yediğimiz simitin ana görüntüsünü ve tadını sağlayan madde pekmezdir. pekmez ise şekerin eritilmesinden elde edilir. 3000 simite 5 kg. şeker gider. ayrıca bazı semt fırınları kullanılmış kavrulmuş susamları simitin üzerine sürerek gevreklik sağlarlar yalnız bu sağlıklı değildir. susamın simit malzemeleri içinde en pahalı olması bunu sağlıyor olabilir. yöresel olarak kabak simit denilen susamsız çeşidi de mevcuttur (misalen düzce'de). askeri ve okul kantinlerinin ihaleleri fırıncılar için önemlidir. çünkü 1000 simit için işci ücreti ile 5000 ya da daha faslası için aynıdır. sürümle kazanç oluşturulabilir bu sektörde.
7 senede pek değişen birşey olmamıştır zannıyla yazılmıştır. detaylandırma da yapılmamıştır ve hala fırınlara gidilip görüşülmektedir. üsküdar da ki semt fırınlarının tadı hala diğerlerinden ve cafe tarzlarından bir adım daha öndedir.
sektör olarak nitelendirilmesinde bir beis yoktur. çünkü gıda sektöründen çok farklı imalat ve pazarlama tarzı verdır. ayrıca çalışan sayısının 50 000 ler civarında olduğu tahmin edilmektedir.
ulusal değerlerin kaybedilmemesinin ne kadar önemli olduğunun bir göstergesi olarak görüelbilir.
başbakanın smit abaküsü matematiği simit sektörünün bir ürünüdür.bir memur bu kadar simit yiyebilirdi şimdi bukadar yer üstünede çay bile içer..
eskiden satış faaliyetlerine sadece sokaklarda devam eden ,birkaç senedir karper peynir ve çay ile kombinasyon oluşturarak fast -food piyasasına simit sarayları zinciri olarak girmiş sektör...
önceleri basit kimsenin umursamadığı memur yemeği olarak görülen simidin son yıllarda önem kazanmasıyla oluşan sektördür.ne mutludur.bir aralar adım başı mc donalds çıkarken karşımıza şimdi simit sarayları çıkmaktadır...
simit imali ve satışı yapılan türkiyenin gözde sektörlerinden biri.