bugün

öksüz ve yetim çocukların Allahtan sonraki tek sığınağı. Duvarlarında soğukluk vardır her daim ve yalnızlıkla doludur her metrekaresi. Anne diye çağrılan görevlilerin çoğu acımasızca döver o çocukları baba diye çağırdığı şerefsizlerin bazıları taciz veya tecavüz eder. Tabi bununlada bitmez... Bu aşağılık psikolojiyle büyüyen küçük çocuk büyüdükçe yurttaki diğer küçük kardeşlerine zulm etmeye başlar. iğrenç bir döngüdür orada yaşananlar ve devamlı tekrarlanır.

Kimi kurtulmak için sokağa atar kendini. Erkek olan perişan kız olan perperişan.

yinede bir çift güzel pabuç yeterlidir umut için.

1946....

görsel
son düzenlemelerle alt üst edilen ve ismi "aile ve sosyal politikalar müdürlüğü" olarak değiştirilen kurum.
SOSYAL HiZMETLER VE ÇOCUK ESiRGEME KURUMU KANUNU na göre amacı: korunmaya, bakıma veya yardıma muhtaç aile, çocuk, özürlü, yaşlı ve diğer kişilere sosyal hizmetleri götürmektir.

ama ben özellikle çocuklardan söz etmek istiyorum.bu kurumlarda çocukların giyecek-yiyecek ihtiyaçları karşılanmaktadır. şartları giderek iyileştirilmektedir,

karşılanamayan tek bir ihtiyaçları var o da "ilgi" yani ihtiyaçların arasında en masrafsız ama en değerli olanı.

bunun da orada çalışması için maaşla göreve getirilmiş memurlar tarafından karşılanması çok zor. insanın kendini insan gibi hissettiği yerlerden biri de çocukların yanı çünkü onlarlayken bu dünyadaki hiçbir şeyin fiyatı yok, hiçbir şeyin karşılığı yok. *
yardıma ve bakıma muhtaç çocuklara bakanların yarısı taşerondur.

çocuklarımız bu taşeronların elinde her gün gazetelerin üçüncü sayfalarına haber oluyor.

shçek bugün toplam 22.000 personelle hizmet veriyor. yarısı taşeron.

sorun çalışanların taşeron olması değil.

sorun taşeronların asıl uzmanlık alanının ev temizliğine, inşaat temizliğine eleman sağlayan şirketler olması da değil.

problem çocuklarımıza bakan taşeron personelin eğitimsiz, bilinçsiz ve vicdansız olabilmesi.

bu çocukların bugün sesi çıkmıyor. ama yarın dışarıdakilerden (!) mutlaka hesap soracaklar.*
hadi bugün vicdanınız sızlamıyor, yarın bu çocuklarla komşu olabilecek misiniz?

komşu olsanız, çocuğunuzu belki gelecekte öğretmen olacak shçek'lilere teslim edebilecek misiniz?
temel gereksinimlerini karşılayamayacak durumda olan kişi ve ailelere "ayni nakdi yardım yönetmeliği" hükümleri gereğince sosyal hizmetler ve çocuk esirgeme kurumu tarafından ayni nakdi yardım yapılır. yardımlar altı aylık, bir yıllık veya daha uzun süreli olabilir. öncelik korunma kararlı olup ailesi veya yakınları tarafından bakılan çocuklar, muhtaç özürlüler ve yaşlılardadır. sosyal yardım miktarı en yüksek devlet memuru aylığının %40'ıdır. bu miktar memur aylığındaki değişmelere göre belirlenir.
Bünyesinde çalışmaya başladığım, sosyal hizmet namına yapılanların göstermelik olduğu kurum. (Bulunduğum il itibariyle).
(bkz: gonullu annelik)
(bkz: koruyucu aile)
(bkz: evlat edinmek)
sadece bayramlarda hatırlanmaması gereken bir kurumdur. hic degilse bir defa yardım edilmek amacı olmasa bile sadece cocuklarla oynamak icin gidilmesi gereklidir. duyarlı toplum olmak, bireysel bir eylemden gecer. unutulmamalı ki bizim tek sansımız bir ailemizin olmasıdır. oradaki cocukların aileleri ya yok, ya hapiste, ya da siddet gormus ve devlet tarafından korunmaya alınmıs. bu baglamda sanslı odugumuzun farkında olarak duyarlı davranıp insanlara yardım edebiliriz. sadece oyun oynayarak ve ya sevgimizi gostererek bile...
basbakanlıga baglı bir devlet kurumudur. yardıma muhtac cocuklar icin olusturulan yetistirme yurtları, kimsesiz cocuklar icin cocuk yuvaları, yaslılar icin huzurevleri, ve cesitli toplum merkezlerini bunyesinde barındırır. evlat edinmekgibi islevinin yanı sıra koruyucu ailelik ve gonullu annelik gibi projelere baslamıstır.
http://www.shcek.gov.tr
(bkz: shmeyecek)
sosyal hizmetler ve cocuk esirgeme kurumunun kısaltılmıs hali.