bugün

Havada ses hızına yakın bir hızla hareket eden bir cismin oluşturduğu aerodinamik olayların tümü.
saatte takribi 1200km hıza ulaşınca karşılaşılan duvar, basınç.
ses havada molekülleri titreterek ilerler ve hızı 1185km/sa dir. Doppler olayında olduğu gibi ses kaynağının hareket yönündeki ses dalgarı frekansı; hareket yönünün tersine yayılan dalgaların frekansından büyüktür. ses kaynağı ses ile ayı hıza ulastıgında, ses dalgarı üstüste biner ve bir basıç duvarı oluşur. Uçakların ses hızını geçtiğnde ortaya tuhaf bir görüntünün çıkması ses duvarının delinmesindendir. Öyle ne olacak havadır gider demekle olmaz. Hızlı giden bir araçtan kafanı çıkarırken hissettiklerini düşün. Aerodynamic yapısı uygun olmayan dolayısıyla ses hızını sittiysene aşamayan bir uçağa etkilerle ses hızını aştırırsan uçak büyük ihtimalle parçalanır.
her duydugumda gidip o duvara işeme psikozu yaratan, ya da memleketimizde üzerinde "buraya çop doken pusttur (gürültü kirliliği oldugunda ) " tarzında yazı yazmak istediğim duvar.
budur efendim:

adamlar turizme cevirmis olayi.

http://www.youtube.com/watch?v=01KKx-KZmqE&feature=related
Fizikte doopler olayı ile açıklanabilinecek hadise. Uçakğın çıkardığı sesler havada dalgalar halinde ilerlerken; uçak takribi 1200 km hıza ulaştığında ileri yöne yaydığı ses dalgalarının bir yerde üstüste binerek dengesiz bir dalga oluşumu ile açıklanır. Üstüste binen dalgalar bu noktada muazzam bir başınç duvarı oluşturur. Uçakların aerodynamic yapısı bu yüzden çok hassas bir mevzuudur. Ne olacak kardeşim başınç dediğin çok çok hava diyen arkadaşlar için 100 km hız ile giderken kafalarını arabadan dışarıya çıkarıp ne olduğunu düşünmelerini arz ederim.
bu duvarı aşarken böyle bir sahne oluşuyormuş.
http://www.milliyet.com.t...ce%20o%20an%20ne%20oluyor
hareket halindeki madde çıkardığı sesle aynı hıza ulaştığı zaman oluşan duvardır. bu da yaklaşık saniyede 340 metre, bir başka deyişle saatte 1225 km, bir başka deyişle de 1 mach dır.
ses duvarı aşılırken oluşan ses enerjilerinden dolayı sonic boom veya sonik patlama oluşur.
Adı üzerinde gerçekten bir duvardır. Öyle ki ses duvarını aşmaya çalışan ilk uçaklar yetersiz aerodinamik yapı ve uçak gövdesindeki dayanıksız materyaller sebebiyle ses duvarına çarptıkları anda parçalanmışlardır. Mach 1 yani ses hızını geçiş esnasında şok dalgalarının uçak yüzeyine bir anda çarptığı görülür.
Hava akımından oluşan bir duvardır. Hareket eden uçağın arkası ve önü arasındaki faz farkından kaynaklanır. Şöyle ki, uçak, öyle bir zaman gelir ki, yaydığı ses dalgalarının hızına ulaşır ve o hıza ulaştığı anda, önündeki dalgalarla karşılaşır. Hızı aştığında ise, o dalgaların, yani ses duvarının içinden geçmiş demektir.