bugün

nedense mavi renkte hiçbir türü olmayan hemen hemen her yemek masasında mutlaka bulunan faydalı yiyecek..pişirilerek yenen bitki türlerinin genel adı..
tuzlu bitki.
kişi başına yılda 365 kilo tüketilmesi gereken yenilebilir bitki. demek ki neymiş; günde 1 kilo yemek gerekiyormuş. *
dünya üzerinde en çok sebze tüketen ülke ise; türkiye.
farsça yeşil.
(bkz: zebze)
karoteonidlerin biyoyararlılıklarını, tüketilen gıdalardaki yağ proteini, E vitamini ve çinko tarafından etkilendiği belirtilmektedir. normal koşullarda ince bağırsakladaki emilim %47-81 arasında olan karoteonidler, lipoproteinler aracılığıyla kana geçmektedir.
hepsinin haşlanma süresi değişir. katı olandan yumuşağa doğru süreler azalır. sebzeleri garnitür olarak kullanacaksanız, haşlandığı an, kaynar sudan alıp, soğuk suya tutun. renklerini kaybetmez ve parlak olurlar.
kök halinde olan bitkilerin adıdır sebze.(soğan, sarımsak, maydanoz, havuç gibi...)
kendi tohumuna sahip yani çekirdekli her bitki ise meyvedir (limon, salatalık, domates gibi...)
zerzavat diyenleri de mevcuttur.
farsça yeşillik manasındadır.

ankara halinde "zebze" olarak geçer.
bir insan çeşidi.
kokmadığı takdirde tazeliğinden şüphe edilmesi gereken faydalı sebze. günümüz market koşullarında soğuk depolarda ürünler günlerce bekliyor. o süslü püslü çok bilindik marketlerin reyonlarında da kokusuz, plastikten farksız sebzeler satılıyor. büyük marketler yerine taze ürün satan yerleri tercih edin pazar gibi. taze ve güzel sebze güzel kokar. sebzeyi alırken az burnunuza yaklaştırıp, koklayıp alın, evrimsel bir harekettir çekinmeyin. *
Dondurduğunuz sebzelerin uzun bir süre tazeliklerini korumalarını istiyorsanız dondurmadan önce kaynayan su içerisine batırarak 2-3 dakika şok haşlama yapın, ardından hemen soğuk suya tutun. Suları iyice süzüldükten sonra naylon torbalara doldurup havasını alın ve dondurun.
--spoiler--
Pişirdiğiniz sebzelerin renklerini kaybetmemesi için bir kesme şeker yada limon suyu koyun.
--spoiler--
bu aralar daha çok beslendiğim besindir.