bugün

sağ görüşün özgünlükten uzak olmasından kaynaklı olan durum.doğru bir genellemedir.sanatçı olmak özgünlük ister,yaratıcılık ister bilinirki sağ görüş yaratıcılık fikrini hiç bir şekilde kabul etmez.
bir de şöyle bir zırva var:*
(bkz: sağcıdan sanatçı olmaz)
saçmalıkta sınır tanımayan baslıklar diye bir istatistik olsa ilk sırada yer alır herhalde bu baslık.
sanatçı dediğin nedir ki? önce bunu çöz!

(#3102630)
yanlı$ değerlendirmedir. örnek olarak ikinci dünya sava$ı öncesi almanya'dan bir çok sanatçı çıkarılabilir. belki de en çarpıcı örneklerden biri ise:
(bkz: martin heidegger)
(bkz: dostum genelleme yapıyım derken sıçmı$sın)
(bkz: baslık bahane sağ görüşe çamur atmak şahane)
olur mu olmaz mı tartışılır da bu genelleme tartışmalarının sürüp gittiği, sanatçıların fikirlerini beyan ederek meşhur olduğu ya da bir sanatçının siyasi fikrine göre kategorize edildiği ülkede zaten hiçkimseden sanatçı olmaz.
sanatçıdan terörist de olmaz ona bakarsan canım kardeşim diyerek geçiştirilebilecek bir adet cümle.
tamamen dogma, kavrayamadıkları, sadece kuramlarını ezberleyebildikleri ideoloji denilen at gözlükleri ile hayata bakmaya alışmış bireylerin çıkarımı. üzerinde etraflıca durmaya bile değmez.

google'a girersin, aklına gelen tüm dünya çapında eserleriyle nam salmış büyük yazarların çoğunun ya aristokrat ya da burjuva kökenli olduğunu görüp şaşarsın. bu gerçeğe rağmen yine de karşıt görüş olarak küstahça "solcudan sanatçı çıkmaz- bunlardan adam olmaz" gibi densiz çıkarımlarlar yapmak istemiyorum. çünkü bana göre yaratımın sağı-solu olmaz. ama 1930'larda marksist sovyet ideolojisinin bağnazca sanatın üstüne vurduğu toplumsal gerçekçilik prangası her düşüncenin özgürce sanatla dillendirilebilmesi arzusunun neresinde yatıyordu acaba. zamanında dostoyevskileri, tolstoyları dünyaya kazandırmış rusya, komunist rejim üstlerine karanlık bir şekilde çöktüğünden beri onların ayarında tek bir dünyaca ünlü edebiyatçı çıkarabildi mi ki solun, marksizmim düşünceye getirdiği özgürlükten bahsedebiliyor kimileri.

ha unuttum bir ölçüde pasternak ve cengiz aytmatov. onlarda komunist ideolojiye karşı eserler verdikleri gerekçesiyle kgb tarafından sorgulamalar,her tür sansür ve baskılarla başbaşa kalma pahasına.

şimdi soralım, sağcıdan sanatçı olmaz da, sol ve marksist bir devletin çatısı altında sanat olur mu acaba.. denendi, görüldü. kimse salt gerçekliği kendi kafasına göre eğip bükmeye kalkışmasın..
herifin teki de şöyle demiştir:
(bkz: ideolojiler idraklare giydirilmiş deli gömlekleridir)