bugün

herhangi bir programlama dili bilen uuserların verdiği tavsiyelerdir. dikkate alınmalıdır.
önce bilgisayar mantığına aşina olmanız gerekecek, algoritma mantığını kavramanız lazım. ardından görsel eğitim seti veya basit anlatımlı bir kitap edinerek dersleri takip etmeniz ederken uygulamanız faydalıdır. bunu öğrendim geç, bunu öğrendim yaparım geç moduna asla girmeyin çok basit gelen döngülerle, karar yapılarıyla neler neler çıkıyor ortaya. bol bol örnek üretin, internetten diğer kullanıcıların forumlara yazdıkları hataları çözmeye çalışın. tabi en basiti zevk almıyorsanız veya sabırlı değilseniz hiç uğraşmadan kenara çekilin çünkü bu iş 2 3 gunde/haftada olacak şeyler değil.
Her seyden önce bilgisayar nasil dusunur onu anlamanız gerekmektedir.

Tavsiyem Java ile başlaınız ve Karel isimli robotu probrgamlaniz olacaktır. (bkz: stanford)

Bu süreç içerisinde basit kodlardan komplikasyon kodlara nasil gidildiğini öğrenecek, for, while, if, gibi kodları öğreneceksiniz. Ondan sonra objesel ve matematiksel takılın. Arrayleri öğrenin ve iyi anlayın, bu noktaya gelice Java da oyun yazabilecek konuma ulaşmış olacaksınız.

String manipülasyonunun araya manipülasyonu olduğunu görün, ve biraz stringlerle takılın. Bu saatten sonra bilgisayar mantığını çözmüş olacaksınız zaten...
(bkz: hiç başlamayın bile)
ilk önce hangi alanda yazılım yapılacağına karar vermek gerekir algoritma önemlidir. algoritma yapısını iyi kavramak gerekir. visual basic başlangıç olarak kolaydır. aslında bu işin başı sonu yoktur öğrendiğiniz dil kolaydır. bir programlama dilini kendinize hedef seçersiniz ve o dil üzerine profesyonel olma yolunda ilerlersiniz. programlama mantığını iyi oturttuğunuz taktirde diğer dillere hakim olmasanız da mantıken basic işlemler yapabilirsiniz. boolean mantığını da kafanıza iyi yerleştirmeniz gerekmektedir aksi taktirde data tiplerinde kafanız karışabilir. yazılım alıştırmaları yapmadan integer, string, signed, unsigned, bool, vb. gibi veri tipleri hakkında az çok bilginiz olursa sizin yararınıza olur.
Sabırlı olmak ve çok çalışmak tabi ki.
bilgisayar mühendisliğine başlayın yada sabırlı bir bilgisayar mühendisi abi edinin.
ayrıca tek bi alana saplanıp kalmayın malum böyle iş ilanları da çıkabilir karşınıza http://twitpic.com/50l5hq **
programlama dili mi ogreneceksiniz, yoksa kontrolun tamamen sizde oldugu sinirsiz bi' dunya mi aradiginiz; buna karar verin. Zira 2 farkli yolda cok farkli 2 noktada olacaksiniz. Gerisi yalnizca teferruat.
Bütün Proğramlama Dillerini öğrenecem diye yırtınmayın öğrenmek için 1 tane dil seçin onda uzmanlaşmaya çalışın. biraz ondan, biraz bundan, biraz şundan yarım öğreneceginize tek dili adam gibi öğrenin.
tuhaftir 4 yildir ogrenemedim daha. tavsiyem olmuyosa birakin gitsin.
Öğrenmeyin,bu devirde önüne gelen kod yazıyor.yazık çabanıza.illa öğreneceğim diyorsanız en iyisi olmaya bakın ve tek bir dile yoğunlaşın.mesela php'yi silip süpürün.hepsinden azar azar değil birinden çok Fazla şey bilin.
kendinizi bilgisayar başında unutup "neden öğrenemiyorum amına koyayım ?" diye düşünmeyin. Sabırlı, azimli ve istikrarlı çalışın. dinlenme ve kitap okumaya zaman ayırın ki kafanız dağılsın böyle kısa aralıklarla dinlenmeler yaparak günde en fazla 3 saat çalışarak 3 ayda idare eder bir şekilde öğrenebilirsiniz. tabii bu hangi dile çalıştığınıza da bağlı mesela java orta seviyeye gelebilmek için en az 1,5 yıl çalışmanız gerek...
programla öpüşün.

(bkz: dil dile değmeden dil öğrenilmezmiş)
her dilin mantigi ayni fakat syntax olayi farklidir. ayni zamanda eksi yazari olan dr kerem koseoglu'nun programcilik mantigi kitabini bu ise bulasmak isteyen herkese siddetle tavsiye ediyorum. baslangic olarak da python onermekteyim.
c den sonra hangi dile başlamalıyım? sorusunu sormama neden olan tavsiyelerdir. biri bi el atsın kursa yazılacagım yardım eyleyın.
Sabredin. Çevremden gördüğüm bu.
Beynini kullan.
Öğrenmeyin.
Rakip oluruz.
Yok olursunuz.
Bsşka mesleklere yönelin.
Öncelikle hedefinizi belirleyin. Sadece bir dil öğrenmeye çalışırsanız bir yerden sonra sıkılacaksınız fakat, kendinize bir hedef belirleseniz o hedef sizi yolunuzdan döndürmez. Ve bir şeyler yaptığınızı gördükçe daha da hevesle bunu yapacaksınız.

Örneğin hedefiniz hem masaüstünde hemde webte çalışabilecek bir program. Bunun için özellikle c# veya java öğrenmeye başlayıp basit bir program yazıp, sonucu görün ardından yaptığınız programın daha iyi görünmesi sağlamak için wpf öğrenmeye ardından mvc veya asp.net öğrenip yaptığınız programı webe açabilirsiniz.

Yukarıdaki sadece işin bir boyutu önemli olan sizin ne istediğiniz fakat ilk aşamada nesle yönelimli dilleri seçmek daha mantıkılıdır. c# veya java gibi.
bir amacınız yoksa zaman kaybından başka birşey değildir.

ne bilim oyun mu yaparsınız, uygulama mı yaparsınız, program mı yaparsınız... önce buna karar verin.

yok hobi olsun diye öğreneyim diyorsanız, hiç gerek yok. geçen yıl java öğreneyim dedim. youtube dan güzel kanallar, d&r'den güzel kitap aldım. ama boş. sıkıldım bıraktım.

şöyle bir önerim daha var; diyelim oyun yapmaya karar verdiniz. başka bir oyunun yapılışını kopya edin. böyle böyle pratik yaparak öğrenebilirsiniz. bu işler pratik olmadan öğrenilmiyor.

edit: algoritma ve sabır tabi ki önemli. söylememe gerek yok.
şu kod yazdığınız panelin temasını siyah yapın, gerisi geliyor.

imza: 1 saat kodlama görmüş kişi.
adım adım ilerleyin. ilk önce bir ekrana 'hello world' yazdır be kardeşim. Ne oyunu denilesi.
Okulda dersi var ve hiçbir şey bilmiyorum çok geri kaldım diye düşünüyorsanız rahat olun. insanlar çok şey bildiklerini sanıyor sadece. Kesin Kalacağım dediğim programlama dersinden bb ile geçmiştim. Okulda koskoca dili bir döneme sığdırmaya çalışırlar. Bir kaynak edinip geniş geniş kendiniz alıştırmalar yaparak öğrenin.

Mesleğinizle bir alakası yok ise öğrenmeyin. Daha güzel şeyler öğrenim gidin tarih öğrenin mesela.
(bkz: 50 mi dedi o)
(bkz: saygılar amcacım)