bugün

ing. girişim sermayesi.
fazladan parası olan yatırımcıların oluşturduğu bir sermaye ortaklığı türü. güzel türkçemizde karşılığı olmayıp, hepsine yatırım fonu denen collective investment institutions'dan biridir.

yaptığı iş kısaca borsada işlem görmeyen şirketleri satın alıp, karlılığını arttırdıktan sonra satmak şeklinde özetlenebilir. bunu yapabilmek adına satın alınan şirketin yönetimine girerler. karlılığı arttırmak konusunda hayli agresiftirler. icabında şirketleri böler parçalar, etkin olmayan kısımları kapatırlar; olmadı çalışan sayında indirime giderler. alacakları kadarını aldıktan sonra da şirketi satarlar. korkulası adamlardır.
dunyanin dengesini bozan, krizler cikmasina sebeb veren sektordur.

calisma mantigi cok basittir. ornek verelim, buyuk bir private equity, bir bankadan 9 milyar pound kredi alir. kendileride 2 milyar koyarlar, etti 11 milyar. bu parayla giderler buyuk bir sirketi satin alirlar. sirketin karliligini artirmak icin once ne kadar dusuk kar yapan bacak varsa keserler, bir cok insani issiz birakirlar, sirketin karliligi artinca biraz beklerler ve sirketi 15 milyar pounda bir amerikan firmasina satarlar.

bu elemanlar ceplerinden 2 milyar pound koymuslardi, simdi 15 milyar poundlari var. 9 milyari bankaya odediler, kaldi 6 milyar. net kar 4 milyar pound ! 9 milyarin faizi mi ? onu aldiklari sirketin kazandirdigi parayla zaten oduyorlar. ceplerinden bir kurus cikmiyor.

peki bunun zararlari nedir ?

- insanlar issiz kalir.
- 4 milyar pound kar, cok kucuk bir yonetici toplulugunun ve ortaklarin cebine girer ve bu herifler bu parayi vergi verilmeyen ulkelerde tutarlar.
- bu kadar anormal buyuk bir paradan devlet bir kurus vergi alamaz.
- bankadan alinan kredi cok buyuk miktar oldugu icin faizi dusuktur. banka 9 milar pound gibi buyuk bir parayi dusuk faizle zenginlere vermistir, fakir olan kesimden ise surekli daha fazla faiz almaktadir.