bugün

Sunil Ganguli'nin aynı adlı romanından sinemaya ve tüm insanlığa armağan edilmiş; 1970 yapımı satyajit ray şaheseri. ray'in kalküta üçlemesinin *ilk filmi.

bengal'deki naxalite hareket döneminde yaşayan slddartha merkezinde ve onun ruhundan; sosyal, politik, ekonomik, psikolojik tüm baskı gruplarını, iyi ve kötü niyetli tahakkümü, liberalizmin insan doğası ve insanlık onuru karşısında dayanılmaz hafifliğini, hayatın tüm çıkmazlarını birbirinden apayrı kişilik, ruh ve varoluş ya da yokoluş halindeki insanların bakışının Siddartha'nın algılayış ve hissediş aynasından bizlere yansıtan derinlikli ve çarpıcı çok özel bir sanateseri.

filmin kurgusu; bir söz bir ses ile çocukluğun ışıltılı günlerine, yarıda bırakılmak zorunda kalınan tıp eğitiminin insan fizyolojisine dair açıklamalarına gidiş; travma, yoğun endişe anlarındaki tüm ekranı kaplayan gece görüşü görüntüsü ile rüya sekanslarının felsefi vuruculuğu; filmin dilini duyularötesine taşımakta.

siddartha'nın her repliği üstüne derin düşünülesi filmin bir repliği akıllardan çıkmayacak cinsten ilham verici:

iş görüşmesinde siddartha'ya geçen on yılda gerçekleşmiş en büyük ve önemli olayın ne olduğunu düşündüğü sorulur ve siddarta'nın cevabı şudur:

-vietnam'daki savaş.

görüşmeyi yapan kişi araya girerek tekrar sorar?

-aya ayak basmadan daha mı önemli?

siddartha :

- sanırım öyle efendim.

görüşmeci:

-neden böyle düşündüğünüzü bize açıklar mısınız?

siddartha unutulmaz cevabına başlar:

-çünkü aya ayak basmaya tamamen hazırlıksız değildik. bir gün bunun gerçekleşeceğini biliyorduk. uzay uçuşlarını biliyorduk hatta uzay teknolojisindeki büyük gelişmeleri de. yani bunun gerçekleşmesi gerektiğini biliyorduk. bunun gözalıcı bir başarı olmadığını söylemiyorum ama tahmin edilemez bir şey değildi.

görüşmeci:
-vietnam'daki savaşın tahmin edilemez olduğunu mu düşünüyorsunuz?

ve şaşkın suratlara karşı ilham ışıltıları saçarak cevaplar:

-tek başına sadece savaş değil. fakat vietnamlı insanlar hakkında neler ortaya çıkardığı tahmin edilemez olan. onların olağanüstü karşı koyma gücü hakkında. sıradan insanlar, köylüler ve hiç kimse onların içinde bu gücün olduğunu bilmiyordu. bu teknoloji meselesi değil,bu düz, katıksız insan cesareti ve insanın nefesini kesiyor...

http://youtu.be/H-wneqm97vg

http://www.youtube.com/watch?v=rWsY21vWqXY

http://youtu.be/h5IjWCXKjyc