bugün

Araştırma, böcek larvalarının "mini geri dönüşüm tesisleriymişçesine" depolama alanındaki atıkları azaltabileceğini öne sürüyor.

insanlar "süper solucan" olarak bilinen Tenebrionidae böceği larvalarını zaten evcil sürüngenleri beslemek için kullanıyordu fakat bilim insanlarının bu larvaların atık plastiği sindirmedeki olağanüstü yeteneğini keşfetmesinin ardından yakında kendi başlarına tüketici haline gelebilirler.

insan kanında "son derece endişe verici" keşif: "Her 10 kişiden 8'inde plastik bulundu"
Avustralya'daki Queensland Üniversitesi'nden bilim insanları Zophobas mario türünden bu mütevazı larvaların polistireni sadece çiğneme kabiliyeti olmadığını, üstüne sadece polistiren içeren bir diyetle daha da geliştiğini söylüyor.

Ekip, süper solucanları üç haftalık bir süre boyunca farklı diyetlerle besledi. Bazılarına polistiren köpüğü, bazılarına kepek verildi. Diğerlerine de açlık diyeti uygulandı.

Sadece polistiren diyetiyle beslenen süper solucanların yalnızca hayatta kaldığını değil, biraz kilo bile aldığını görüldü
görsel

Bu, solucanların muhtemelen bağırsak mikroplarının yardımıyla polistirenden enerji elde edebildiğini gösteriyor.

Polistiren, kimyasal maddeleri su kaynaklarına nüfuz ettirip mikroplastiklere dönüşmesine yol açan tehlikeli plastik atıklardan muazzam miktarlarda oluşturuyor. Yani süreç endüstriyel ölçekte işleyebilirse süper solucanlar önderliğindeki organik sindirim, insan kaynaklı çevre kirliliğini azaltmada değerli bir araç olabilir.
Plastik yiyen, Bakteri, mantar, solucan falan derken çevresel faktörler dışında, nihayi amacın plastiğin insan sağlığına zararının önüne geçebilmek olduğunu düşünüyorum. Yani gelecekte plastiğin zararlı etkinlerinden etkilenmeyen hatta plastiği sindirip besin olarak tüketebilen insanların var olabileceği fantastik bir düşünce olmaktan çıkabilir.